27
november
2007

Aral såg nakna män

Varför ska inte Sverige kunna gå hela vägen [i EM-slutspelet]? undrar assisterande förbundskaptenen Roland Andersson. Ja, det kan man sannerligen fråga sig. En orsak, som han borde ta i beaktande, är att laget inte har något eget spel.

Att försöka spela spelet utan att samtidigt ha något eget spel har inom svensk fotbollskultur blivit ett mode som företer stora likheter med sagan Kejsarens nya kläder. Inför det kommande VM-kvalet förtjänar det påpekas att den som tecknade ner den berättelsen var dansk.

Förbundsordföranden Lars-Åke Lagrell hävdar att kritiken mot landslagets fattiga spelkultur enbart kommer från ”perifera röster”. Göran Aral var en av de perifera. Som nyanställd som elitinstruktör på Svenska Fotbollförbundet gick han för några år sedan ut hårt i en artikel i SvFF:s egen tidning. Kritiken var både massiv och välgrundad. Men när en presskollega frågade om responsen på artikeln svarade Aral: ”Ingen alls!” och fyrade av ett psykflabb av den typ som brukar eka från källarhålor.

Han har mått dåligt i några år nu, Aral. Men till årsskiftet lämnar han boll-gulag i Solna för att tillträda en skräddarsydd utvecklingstjänst hos sin moderklubb Djurgården.

Det blir enklare att skörda frukterna av ett genomtänkt utveck-lingsarbete i en förening än att försöka vända utvecklingen för ett helt förbund. I Solna kommer medlemmarna i De Måttligt Kompetentas Klubb att fortsätta hålla varandra om ryggen.

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39