01
december
2009

En stråle som träffar rätt

När Lars-Åke Lagrell med alla medel försvarar sin visserligen skymde men fördenskull inte mindre omdömeslöse domare Martin Hansson, mannen som utan att själv riktigt förstå varför satte punkt för Irlands VM-äventyr, väljer FIFA-basen Joseph Blatter ett annat spår.

Lagrell fäktar bäst han kan. I hans hemmablinda värld är det Thierry Henry som är boven. Handpåläggaren Henry betedde sig ”ruttet”, åtminstone om man får tro Lagrell. Att både ta till hands i det läget och sedan – till råga på allt elände – inte gå fram till domaren direkt för att be om förlåtelse, det är riktigt, riktigt ruttet.

Blatter, inte mindre populistisk än Lagrell, tog längre tid på sig att formulera sin slutsats. Blatter riktar, åtminstone indirekt, en pinkstråle i ögat på Nordens självpåtagne överstepräst när han säger att allt beror på Hansson, som borde tänkt efter hur det kunnat bli mål i den situationen innan han tvärsäkert godkände.

Det handlar ju om spelförståelse. Hansson är skymd, men Henry får med sig bollen på ett sätt som är omöjligt, såvida han inte är smällfet och har ett naveldjup på minst sju centimeter. Men Henry har inga extra hekton och måste alltså, rimligen, ha använt handen för att hålla bollen kvar på planen. Lägg gärna märke till det närmast förströdda stöd som Hansson fått här hemma, där fotbollsfolk efter tio år med Hansson i Allsvenskan är ganska säkra på att han befordrats över sin kompetens. Det var nog ärligt talat, bara en tidsfråga innan detta skulle hända.

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39