05
januari
2010

Fagerlund – sörjd, saknad

Rickard Fagerlund, Svenska Ishockeyförbundets ordförande mellan 1983 och 2002, har avlidit i en ålder av 72 år.

Fagerlund lämnade ishockeyn när hans mandat löpte ut. Med något enstaka undantag höll han sig därefter utanför debatten. Det uppstod ett tomrum efter den stridbare ordföranden. Och det finns fortfarande kvar.

Han var inte rädd för att lägga sig i, eller tillrättavisa folk som inte gjorde sitt jobb. Men med sin bakgrund inom sporten visste han hela tiden vad han talade om. Efter att ha börjat i Södertäljeklubben BK Star kom han sedan att spela för Södertälje SK, GAIS, Oskarshamns AIK och IFK Norrköping. Han tränade danska Rungsted plus Skåneklubbarna IF Lejonet och Malmö FF. Han vann SM 1956 och spelade nio matcher med Tre Kronor. Styrelseuppdrag i nybildade Malmö IF och senare även i SSK gjorde att han var sällsynt väl rustad för att styra förbundet. Han hade praktisk refarenhet från snart sagt alla nivåer.

Fagerlund kände ishockeysportens natur och kunde använda hockeyns inneboende, men kontrollerade, aggressivitet för att få sin vilja igenom. På Fagerlunds tid var det högt i tak.

På det sättet – genom att styras av folk som själva spelat – framstår svensk ishockey som ett föredöme. Särskilt i jämförelse med svensk fotboll, som länge nog regerats av lottförsäljare och teoretiker. Priset är att kontrollen över fotbollens utveckling, på planen och på läktarna, för länge sedan gått förlorad.

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39