22
juni
2010

Frankrike vid vägs ände

Frankrikes VM-spelare är på väg att lägga ner arbetet. Sprickan mellan spelare och förbund är så total att truppen utan att tveka solidariserar sig med den hemskickade Nicolas Anelka, en man som för några år sedan knappast hade kunnat räkna med ett sådant stöd.

Men nu är läget ett annat. Krisen i det franska VM-följet hand-lar ytterst om prestige. Förbundskaptenen Raymond Domenechs drastiska beslut att skicka hem Anelka har gett den öppning spelarna länge sökt för att komma åt sin arrogante tränare.

Domenech, som haft jobbet i sex år, har konstant varit på kant med omgivningen. Spelarna fick tidigt insikten att han är olämp-lig för jobbet. Men där kommer prestigen in i bilden. Som tränare är nämligen den gamle ytterbacken de senaste 17 åren arbetat inom det franska förbundet FFF:s verksamhet. Men hellre än att erkänna sitt misstag står FFF allt envisare bakom honom.

När det för några år sedan för första gången blåste ordentligt kring Domenech (efter VM-finalen 2006) svarade FFF:s med att förlänga hans kontrakt med ytterligare fyra år.

Det som nu händer är att summan av sex års obegripligheter (märkliga trupputtagningar, ännu märkligare laguttagningar, aldrig någon vilja till diskussion ens med de berörda spelarna etc) har lett till en mental explosion. Att Anelka var först att ge efter var ingen överraskning. Det sensationella ligger i att han fått de övriga spelarnas stöd. Det bekräftar krisens omfattning.

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39