03
juni
2019

Huvudlösa argument

Stockholmsderbyt AIK–Hammarby spelades i turbulensen efter avslöjandet om RF-ordföranden Björn Eriksson och det faktum att han tills nyligen också företrätt väktarbranschen som lobbyist.

Men den stora grejen är egentligen att polisen nu konsekvent tillämpar samma regler för alla fotbollsläktare. Det handlar om den s.k. villkorstrappan, där polisen kan höja kraven på ordning. I detalj rör det sig om ett förbud mot stora banderoller, eftersom dessa utgör ett skydd för de åskådare som anser att pyroteknik är absolut nödvändigt när det spelas fotboll. Där bakom maskerar de sig. Sedan brakar helvetet löst.

SEF:s GS Mats Enquist intygar i ett långt Facebookinlägg från i fredags hur bra samarbetet med polisen flyter, att publiken ökar och att stök och kaos numera är undantag. Han beklagar att ”andra intressen” nu fått polisen att agera annorlunda.

Då kommer Stockholmsderbyt med åtminstone tre våldsamma upplopp i Solna, två gripna och tung polisnärvaro hela kvällen (matchen slut vid femsnåret). Nej, problemet är inte under kontroll och varken SEF (Allsvenskan har tappat 1500/match sedan 2015) eller spelarna (känsloargument) är riktigt ärliga när man ställer sig på banderollfolkets sida.

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39