10
juni
2008

Kan det bli värre än så?

Raymond Domenech är slut i skallen och slut i nerverna. Han borde inte ha med folk att göra. Han borde ta långledigt. Men dessvärre är han fotbollstränare och just nu mitt uppe i årets hetaste arbetsuppgift. Mannen är fransk förbundskapten och pappa till Europamästerskapets segaste match. Hittills.

Frankrike–Rumänien var en riktigt usel match. Den spelades mellan ett lag som utgick ifrån att man skulle bli anstormade, och därför drog sig tillbaka och överlämnade initiativet till motståndarna. Anstormningen skulle ha kommit från andra hållet, men på den planhalvan stod det franska laget, Dome-nechs mannar. Och han hade före matchen bara orkat samla sig till en enda mening: ”Vad ni än gör, så förlora inte den här matchen!” Därför blev det ingen anstormning. Det blev parodi.

Det var bara han med ärret, Ribéry, som sprattlade till då och då. Anfallarna fick ingen hjälp och var ofarliga. Matchen slutade 0–0 och Domenech, som lär ha sovit dåligt på sistone, såg när-mast slagrörd ut när han, lätt frånvarande, applåderade poängen vid matchens slut. Kan fotbollens idé misshandlas mer än så?

Den franska värdelösheten blev än mer frapperande när Holland någon timma senare klev ut och spelade skjortan av Italien. Äntligen riktig fotboll, som sporten ska spelas.

• Observera att detta skrevs måndag kväll. Under den tid det tar för tidningen att nå Dig, käre läsare, kan än mer upprörande saker ha utspelats i Tyrolen med omnejd...

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39