13
oktober
2009

Kontinuiteten är helig

Sverige är ett mycket litet land. Allt utanför dess gränser ter sig avlägset, obegripligt och farligt. När Lars-Åke Lagrell fick en möjlighet att utveckla resonemanget inför valet av näste förbundskapten framhöll han att ”svenska språket” var en viktig faktor i sammanhanget. Svenska språket!? Vad mer kommer att vägas in? Vem söks? En man som använder Y-frontskalsonger och helst handlar på Konsum? (... och självklart röstar på S...)

Förbundsstyrelsen håller sig till de kriterier som gäller i de allra flesta jobbtillsättningar i det här landet – man tar en person som påminner om dem själva. Annan ras, nationalitet eller sexuell inriktning utesluter. Men det här med ”svenska språket” (vilket är vad som kan erkännas offentligt) är naturligtvis redan det ett tecken på att de personer som gör valet är insnöade. Ty de spelare som den nye förbundskaptenen skall basa över är ju, så gott som utan undantag, anställda av utländska klubbar.

Några spelare har ropat efter fotbollsmässig förnyelse. Men ett sådant rop klingar ohört inför en förbundsstyrelse som enbart tänker på kommersiella intäkter och i princip är rudis när det gäller rena fotbollsfrågor. Det enda som är säkert är att Jörgen Lennartsson blir ena hälften av det nya paret. På så sätt ”säkras kontinuiteten”. Men inte fotbollsmässigt, eftersom Lennartsson inte har någin internationell erfarenhet att tala om (han har ju knappt ens varit tränare på klubbnivå). Däremot rent fysiskt och medicinskt, eftersom han under flera år tuggat i sig nattmackor tillsammans med Tommy Söderberg.

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39