17
juni
2008

Läs om The Lost Babes

När det drar ihop sig till slutstrid i EM siktar våra läsare på semestern. Därför bjuder Bister på ett lästips inför sommaren.
Det handlar om Manchester United, ett av Bisters favoritlag, och flygkraschen utanför München en februaridag för drygt 50 år sedan. Åtta spelare, tre ledare och åtta journalister dog.

Händelsen är en del av Uniteds historia. Men också en episod som hänsynslöst exploaterats av klubben. Ämnet har också tagits upp i en rad halvdana böcker.

Men härom året kom The Lost Babes, av Jeff Connor. Undertiteln Manchester United and the Forgotten Victims of Munich leder oss in på vad det egentligen handlar om.
Connor berättar hur det gick för de spelare som överlevde. Han berättar också om de döda spelarnas familjer. Alla har det gemensamt att den klubb som berömmer sig av att vara världens största inte tycks ha någon plats för dem.

Connor, som vanligtvis skriver rugby för Mail on Sunday, har dessutom lokalkännedomen i Manchester. Skildringen av hur han som liten pojke på 1950-talet tog tåget till Old Trafford för att se kvällsmatcherna i Europacupen säger mycket om vad som fångar en supporter och gör fotboll till en last för livet.

The Lost Babes ger oss historien om kraschen men belyser också vad som händer när det börsnoterade fotbollsföretagandet tappar kontakten med sportens rotsystem.
Finns i pocket och kan beställas från svenska nätbokhandlare.

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39