19
augusti
2008

Lagerbäck har nått 1984

Nu är det dags att ta sig för pannan. Lars Lagerbäck har gjort sitt första inspirerade utspel efter den torftiga insatsen i EM-slut-spelet. Mannen som aldrig skojar säger att det är dags för landslaget att pröva 3–5–2.

Grattis säger Bister. Toppen. Finfint att Du i Dina studier av fotbollsvärlden nu äntligen kommit fram till 1984. Jag måste säga att Du dröjde Dig kvar i 1970-talet lite väl länge. Dina och Rolles gamla videoband från MFF:s stora dagar kanske är utslitna nu?
För det var ju 1984 som Sverige fick utstå en rejäl nedsabling i Köln. Västtyskland använde just den uppställningen. Man gjorde det för att man hade tillgång till kantspelare som Hans-Peter Briegel och Andreas Brehme.

Tyskarnas segersiffror stannade vid 2–0 och ett par svenska tränare (Västerås SK:s Thomas Lundin och IFK Eskilstunas Svante Larsson – Sebastians pappa) inspirerades av dessa idéer. Det dog dock ut ganska snart. Det var nästan bara pålitlige Bosse Petersson, som då hade Spårvägen, som verkligen odlade det här spelet.

Sedan dess har tiden hunnit ikapp 3–5–2-entusiasterna. Täckningen på kanterna är den stora svagheten. Men Lagerbäcks resonemang är genomskinligt. Det blir en extra mittback och slopade offensiva ytterspelare. Ännu ett steg tillbaka, ett sätt att spara löpsteg för landslagets geriatriker.
Lagerbäcks och Anderssons chef, Lagrell, begriper väl som vanligt ingenting. Går klockorna baklänges på SvFF-kansliet?

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39