19
februari
2008

Parkys favoriter i kvarten

Ingen som sett Michael Parkinsons intervjuprogram på tv kan ha missat att han kommer från South Yorkshire. Han är född 1935, i Cudworth strax utanför Barnsley och begick sin debut på Oakwell redan som femåring. Parky var så liten att han fick stå längst ned på läktaren. Med hakan mot betongmuren som omgärdade gräset började han följa ett lag som än idag har en stor plats i hans hjärta.

Parkinson började som skrivande sportjournalist och blev i ropet under 1960-talet, när han låg bakom den första George Best-biografin. I början av 1970-talet slog han igenom som talk show-värd. Sportskrivandet fortsatte han med som kolumnist.
Mycket av tidningssriverierna har getts ut i bokform. Försök få tag i en av de senare samlingarna – Michael Parkinson On Football (Coronet, 2002) – för att på så sätt få något till livs angående engelsk fotbolls rötter, bortom Anfield, Old Trafford och Stamford Bridge.

De stjärnor som hörde hemma i lägre serier och spelade för lag som aldrig vann något är kanske mer älskade eftersom de inte hunnit bli sönderkramde av fanatiker. Den som spårar upp ett ex av boken kommer bl.a. att få veta vad det var som drev Sir Alf Ramsey att slopa yttrarna i sitt VM-guldvinnande lag 1966.
Just i dessa dagar kan man tänka sig att den gamle silverräven Michael Parkinson myser extra åt tanken på att hans gamla kärlek nått kvartsfinalen i FA-cupen.

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39