30
september
2008

Riskkapitalisterna flyr?

Den finanskris som bara börjat kommer förr eller senare också att drabba svensk fotboll. Man har redan spekulerat i vad som skulle hända om någon av storsponsorerna i Premier League skulle gå överstyr. AIG (Man Utd) låg illa till efter att banken Lehman Brothers kollapsat. Nu är det inte främst de riktigt stora som har anledning att rysa, utan de halvstora – och redan skuldsatta! – som Liverpool, Tottenham och Everton. De sistnämnda kan t.ex. glömma sina planer på att bygga ny arena.

Här hemma har klubbarnas stabilitet ökat betydligt sedan elitlicensen infördes. Men det är ändå så att årets publiknedgång och finanskrisen är två av varandra oberoende olyckor som tillsammans frestar på systemet.

Betänk att flera klubbar bekostar sina nyförvärv med hjälp av fristående riskkapital. Det handlar, som alla vet, om privatpersoner som stöttar sina favoritklubbar. Men det handlar inte om några jultomtar, utan om folk som förr eller senare vill ha tillbaka sina utlägg – med ränta!

Fotbollens riskkapitalister har oftast byggt upp sitt kapital genom spekulationer i andra branscher. Man fördelar risktagan-det genom att äga aktier på olika håll, sätta in pengar i fonder och kanske, som grädde på moset, ställa upp bakom en fotbollsklubb. Om nu de andra investeringarna faller, då kan det bli aktuellt att kräva tillbaka det man satt in i fotbollen. I så fall blir det riktigt intressant. Då kan Lagrell&Co glömma sin publikkris.

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39