30
oktober
2007

Därför gick det åt...

Efter en så jämn allsvenska kan det vara värt att se efter varför Göteborgs konkurrenter misslyckades.

För Kalmar FF:s del är svaret enkelt: Två 0–5-torskar i somras.
För Djurgården kan det löna sig att titta närmare på två tabellrader. Först DIF mot övriga medaljlag: 6 2 2 2 8–9. Sedan DIF mot de tre nykomlingarna i botten: 6 2 2 2 8–4. Djurgården åkte dit på att man inte kan föra spelet, och då särskilt inte i de matcher där man förväntas göra det. Inte ens ett mål på BP. Jisses...

För Elfsborg gäller det att utvärdera lönelistan. Är det rimligt att spelare som Jari Ilola och Mathias Svensson ligger så högt som de gör? Det är dessa feta kuvert som stjälper laginsatsen.

För AIK handlar det om självrannsakan och att hålla sig till sanningen. Allt brakade när Wilton Figueiredo försvann. Men det håller inte att påstå att han såldes för att balansera upp siffrorna. Brassen hade ett fastställt och lågt försäljningsbelopp inskrivet i sitt kontrakt.

I bottenstriden handlade det också om mycket små marginaler och man kan väl säga att mycket avgjordes när BP:s stjärnförvärv Mattias Asper några gånger nickade till och lät solen (?) blända sig när skott var på ingång.

Tips inför nästa år: Gefle åker all världens väg. Man gör det på grund av felgreppet att ta hem Hasse Berggren. Där ryker anledningen till att man klarat sig kvar tre gånger – lagmoralen.

23
oktober
2007

In: Boxning – Ut: Bandy

Livet är tveklöst ett givande och ett tagande. Proffsboxning har på senaste året blivit en laglig sysselsättning även i Sverige. Det måste på något sätt balanseras och mitt förslag är att istället förbjuda bandy.

Bandyns framtoning, med ständigt upprepade krav på att kallas ”kultur”, är inget mindre än en förolämpning mot varje tänkande människa. Bandykulturen består av återkommande rykten om uppgjorda matcher, om svarta pengar till spelare och illojal konkurrens klubbarna emellan.

Den förening som ”kör vitt” – låter utgifter och intäkter synas i den normala bokföringen – och dessutom håller sig inom sin budget är chanslös. Hammarby har under hela 2000-talet varit den största syndaren på samtliga nämnda områden. Men förbundsstyrelsen – en sammanslutning där ingen är välkommen som har rent mjöl i påsen – har låtit saken bero, därför att man är övertygad om att sporten kolar vippen om det inte finns ett elitlag i Stockholm.

Jag kan berätta att bandyn redan är död. Per Fosshaugs avslöjanden den senaste veckan är sådant vi redan visste. Nu undrar jag när historien om Boltics Europacupresa till Finland kommer i tryck. Trippen gick med båt och resulterade i att flera spelare blev så stupfulla att de nästa dag inte kunde stå på skridskorna. En värmländsk journalist fick hoppa in i laget. Han kunde för övrigt inte åka skridskor.

Kom igen nu – skicka fram näste goltupp!

16
oktober
2007

Glömda: Zlatan och Marta

Zlatan saknas bland de 30 namnen på FIFA:s nomineringslista. Han kan alltså inte bli Årets Spelare. Åtminstone inte på den listan. Det finns ju ett par-tre ytterligare att hoppas på.

Lars Lagerbäck förstår ingenting och Lars-Åke Lagrell anser att nomineringsjuryn ”helt enkelt gjort fel.”

Men det är ju så lätt att begå ett fel. Fråga sextetten som inför förra årets Fotbollsgala underlät att ens nominera Umeås Marta som Årets Damspelare. Det kändes mer än en aning snopet när FIFA några veckor senare utropade brasilianskan till bäst i hela världen. Men den gången var Lagrell väldigt tyst (hela frågan var ju kommersiellt ointressant).

När det gäller Zlatan handlar det delvis om att detta är ett år när det inte varit något mästerskapsslutspel. Det är då bra att ha andra köttstycken att kasta till sponsorerna. Lars-Åke tycker inte om att dunkas i ryggen av någon beskänkt marknadschef och få höra att ”han är visst inte så bra, den där juggen.”

Lagrell är konstaterat byxis inför opinioner (vilket visades när von Rosens pokal härom året åkte in i städskrubben) och den här ”missen” svider, lita på det. Att Zlatan bevisligen är en bra fotbollsspelare räcker inte för en sån som Lagrell.

Fotnot De sex odödliga som missade Marta var:
Thomas ”4–3–3” Dennerby, Marika Domanski Lyfors, Ulf Bergquist, Suzanne Sjögren-Helgadottir, Pontus Kåmark och Anette ”Inga kommentarer” Börjesson.

09
oktober
2007

Halva huvet under armen

Tänk om man skulle be någon mindre nogräknad läkare, kanske den där egyptiern som hela tiden jagas i ”Uppdrag granskning”, att sticka upp en slang i nosen och suga ut halva hjärnan. Efter det lilla ingreppet vore jag mogen att söka mig till Black Army.

I det skicket skulle jag utan vidare kunna glida in i mängden och se det rimliga i den närmaste omgivningens attityder. Alla dumheter rättfärdigas med ett Beavis&Butthead-flin: ”Vafan, man e vell gnagare!? Häh, häh...” Eller nöff-nöff, om det nu inte vore så att grisar egentligen är ganska söta och sociala djur.

Inför Allsvenskans spurt kräver dessa individer med halva hjärnor att AIK skall lägga sig mot IFK Göteborg – så att inte Djurgården skall kunna vinna serien och bli svenska mästare...

AIK:s målvakt Örlund, som redan verkar ha klarat av sitt besök hos egyptiern, tyckte resonemanget verkade rimligt när Radio-sporten ställde frågan. Mats Rubarth, som inte gärna går i ledband, tyckte däremot att det lät idiotiskt. Dessutom vill han gärna se laget i UEFA-cupen även nästa år. Heders!

Problemet är ju att det är AIK:s egen klubbledning som försatt laget i den här soppan. Wilton Figueiredo såldes. Aktieägarna fick sitt. Men effekten blev att laget först slutade vinna. Sedan slutade man att göra mål. Den som förnekar att allt hänger på brassens frånvaro begriper inte särskilt mycket om spelet. Har Ola och Charlie också varit hos egyptiern? Är det så väl ordnat att AIK än en gång är på väg att förgöra sig självt?

Poooff, bara...

04
januari
2007

Slutstation – avstigning!

EM-slutspelets lottning är klar. Sverige möter Spanien, Ryssland och Grekland. Spårvagnsförare Lars och konduktör Roland kommer att göra som vanligt – hålla sig till linjedragningen och ignorera alla växlar. Det här åldrade och långsamma svenska laget kommer att vara chanslöst i slutspelet därför att:

Spanien har sett och förstått tillräckligt under kvalgruppspelet.
Grekland, de regerande mästarna, har kvar sin förbundskapten Otto Rehhagel, en man som av någon anledning aldrig haft problem med att behandla sina spelare som vuxna människor. Han är dessutom mycket skicklig på att disponera sitt lag efter motståndet och kommer lätt att slå ut det svenska mittfältet.
Ryssland är den verkliga pralinen i gruppen.

I VM blev Sverige förlöjligat av en svagare motståndare (Trinidad&Tobago) och efteråt utskrattat av dess holländske förbundskapten (Leo Beenhakker: ”Svenskarna spelade ju precis som jag tänkt mig.”).

Nu kommer de betydligt starkare ryssarna, ledda av Beenhak-kers landsman Guus Hiddink, att göra samma sak. Minns vad han uträttade i VM 2002 (Sydkorea) och 2006 (Australien). Blivande mästarna Italien behövde fuska till sig en straff för att rå på australiensarna. I Tysklands-VM skiftade Hiddink ständigt start-elva för att få ut max av sina spelares goda sidor.

Man tycker att svenska landslagsledare för länge sedan borde ha tagit till sig något av det mest iögonfallande man råkat på genom åren. Men det ingår ju inte i kursmaterialet. Därför styr spårvagnen rakt in i stoppbocken.

<<  7 8 9 10 11 [12

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39