08
februari
2011

ÖIS+Qviding=Blåsning

Örgryte och Qviding vill slå sig samman. Tanken är att skuldtyngda ÖIS skall försättas i konkurs så att grannen Qviding, som står närmast i tur för uppflyttning, skall kunna ta över platsen i Superettan. Efter något år eller två med ett konstruerat övergångsnamn – något som tvingas fram av SvFF:s regelverk – kommer man att heta Örgryte IS. Det här innebär bland annat att ÖIS överger bolagsformen och att bolagets skulder praktiskt nog – men bara för ÖIS självt – suddas bort.

På det här viset förenas två av de konkurrenter som slåss om utrymmet i Göteborg. Man lägger ner en fabrik för att en annan skall kunna finnas kvar. Men egentligen så handlar det ju om att slå ihop två råttbon. 2x0=0. Qviding har aldrig haft tillräckliga ekonomiska resurser för att ens spela en roll på Superettans andranivå.

Qvidings ordförande Joacim Nord vet nog inte riktigt vad han talar om när han säger:

– Örgryte Idrottssällskap har tradition, historia och ett starkt varumärke.

Tänk om det vore så. Då hade ÖIS inte behövt vända sig till en granne som är en utpräglad ungdomsförening för att faktiskt be om hjälp att överleva. Sanningen är väl att ÖIS inte har kunnat stå på egna ben på många år. Om det nu var Benny Roséns pengar, Stena Lines pengar eller Göteborgs kommuns pengar (via Allbäcks byggmästeri) som höll skenet uppe kan kvitta.

Det är länge sedan klubbens öden intresserade någon annan än de närmast sörjande. Publiken, som var Sveriges största för 50 år sedan, krympte efter hand och inte ens lagets medaljkamp för tiotalet år sedan förmådde locka fram särskilt många gamla ÖIS:are ur garderoberna. Enda syftet med sammanslagningen är att blåsa de klubbar och företag som väntar på pengar.

01
februari
2011

Lär av HBK:s nytänkande

Att Halmstad lyckades kontraktera tränaren Josep Clotet Ruiz var mer än oväntat. Det var faktiskt en riktig övergångsbomb på den svenska, lätt inavlade, tränarmarknaden.

När HBK sedan, med hjälp av denne spanjor, lånar tre spelare från Real Madrid smäller detta lika högt. Allsvenskans lätt inavlade spelarmarknad tillförs nya och okända element.

Halmstads BK har väl egentligen inte gjort någonting liknande sedan 1976, året då man anställde den unge och okände engelske tränaren Roy Hodgson.

Då var den oftast lindansande klubben i stort behov av nytänkande. Den saken gäller nu också. Spelartruppen har de senaste åren tappat dramatiskt i status och slagstyrka. Etablerade namn har kört på tomgång i två, tre år. Resultaten har gradvis försämrats och klubben som helhet har förlorat stora delar av sitt kapital. Lägg till detta problemen med att komma vidare med ett nästintill avsomnat arenaprojekt.

Det var ett bra tag sedan som Halmstads BK visade nytänkande, alltså en vilja att med hjälp av sina egna speciella förutsättningar utmana de lag som brukar prenumerera på Allsvenskans medaljuppsättningar. Istället har man stillsamt vegeterat i tabellens mittskikt. Det har säkert bidragit till trögheten i alla de processer som måste både sättas igång och framgent påverkas om det skall bli något arenabygge i stan. Plötsligt verkar allting vara möjligt.

25
januari
2011

Sigurdsson for President!

Förbundets valberedning har inlett vaskandet bland möjliga efterträdare till Lars-Åke Lagrell. Somliga av de tillfrågade skulle hamna sisådär åtta snäpp över sin maximala nivå (Elfsborgs-Johansson). Andra, som styrelseledamöterna Jörgen Eriksson och Susanne Erlandsson, är lika tyngd- och färglösa som sommargardiner.

Än så länge har bara en kandidat med naturlig pondus nämnts (Lars-Christer Olsson) och han har bara en vettig utmanare (Karl-Erik Nilsson), som dock känns aningen lättviktig.

Men det har kommit en invändning vad gäller Olsson. Den går ut på att han och UEFA-basen Michel Platini skulle vara okontanta och att Olsson – i denna värld av slicka-uppåt-och-sparka-nedåt-mentalitet – därför skulle vara omöjlig.

Då har Bister lösningen. Alternativet är givetvis Anders Sigurdsson, den f.d. polis som på ett så skandalöst sätt fuskade bort utredningen om agenten Oliver Cabrera. Den inkompetente Sigurdsson kan först lanseras som klantig hjälpreda åt Steve Martin/Inspektör Clouseau i nästa Rosa Pantern-film. När det jobbet är avklarat, och han har visat sig ha ett sämre uttal än Martin på såväl franska som engelska, så borde saken vara klar. Här har vi Michel Platinis givne hovnarr. Tänk er själva vilken godartad inverkan på Platini som Sigurdsson får när han dyker upp på UEFA-konferenserna iförd blågula trikåer och bjällror i hatten. En sån ordförande vore något för SvFF. Problemet är att vi redan har haft en sådan man i 19 år!

18
januari
2011

AIK ber om bekymmer

Alla vet hur det står till med AIK:s ekonomi. Trots det förvånas man när klubben låter den klubblöse f.d. ungdomsstjärnan Goran Slavkovski provträna med A-truppen. Ont om pengar brukar få de flesta klubbar att nyktra till och låta laganda och sammanhållning gå före strul och divalater. Om så vore hade AIK nekat Slavkovski. Men frestelsen att få ett “namn” gratis verkar övertrumfa vett och sans.

Slavkovski, som är född 1989, lämnade som 16-åring Malmö FF för Internazionale. Orsaken till detta var att han som spelartyp representerade något som det är ont om i Italien. Han är en storvuxen (drygt 190 cm) center, idealisk som måltavla för långa uppspel. Slavkovski gjorde sin Serie A-debut redan våren 2006. Men sedan hände något. Inter fiskade upp ytterligare en ung center, en viss Mario Balotelli, som är ett år yngre men som trots det kvickt trängde sig före i kön till A-lagsplatserna. Resultatet blev totalkris för Slavkovski, och inte minst hans agent Jozo Palac. Våren 2008 skulle paret dra vidare.

Utlåning till Middlesbrough stupade på läkarundersökningen (en följd av att Goran slutat träna). Det blev istället några B-lagsmatcher för Sheffield United. I maj 2008 skulle han träna med AGF Århus. Inför höststarten var han ”klar” för Hajduk Split. Båda stoppades av Inter (eller av agenten, som fortfarande tyckte Goran var värd bättre). Senaste säsongen var Slavkovski i Bochums U-lag. Det blev åtta matcher (ett mål) på en hel säsong. Nu är AIK intresserat – av en snart 22-årig föredetting!

11
januari
2011

Cabrera, än en gång

Ni minns säkert hur Svenska Fotbollförbundets Disciplinnämnd ryckte agentlicensen från Oliver Cabrera. I mellandagarna – mycket lägligt med tanke på att merparten av de journalister som hade jublat i högan sky var lediga – rev Besvärsnämnden upp detta beslut.

Cabrera hade alltså överklagat. Och Besvärsnämnden fann, bland annat, att Disciplinnämnden inte är behörig att utdöma ett straff som innebär att en spelaragents licens dras in. Det hela måste hänskjutas till FIFA.

Men då blir det problem för vårt kära, inavlade fotbollsförbund. Det var nämligen någonting mycket skumt med den utredning som bildade underlag för Disciplinnämndens beslut. Utredaren Anders Sigurdsson – en f.d. polis som numera sköter SvFF:s säkerhet – hade ljugit i utredningen. Han påstod att f.d. GAIS-spelaren Wanderson inte ville vara med i utredningen. Problemet var att Sigurdsson över huvud taget inte hade brytt sig om att fråga. Är det någonting som Sigurdsson har tagit med sig från sin förra yrkesbana? Månne agerade han på order uppifrån? Eller är han bara sällsynt trögtänkt och oduglig? Frågorna måste ställas.

I alla händelser kan inte Sigurdssons utredning presenteras som ”bevis” om nu FIFA skall titta närmare på Cabreras agerande. Skall vi gissa att det inte blir mer av den här affären? Varken klubbarna eller SvFF kan vara särskilt intresserade av en total genomlysning. Sådant kallas korruption.

04
januari
2011

Rätt blev mer än fel

Ulf Järvefelt, en man som genom åren gynnat Edsbyns IF och därför belönats genom att utses till föreningens hedersordförande, har nu också bibringats samhällets syn på samma insatser – där blev belöningen tre års fängelse. Det som i föreningens ögon varit guld värt betecknas av tingsrätten som ”grov trolöshet mot huvudman”. Saken handlar om de 18,6 miljoner som Järvefelt tömt familjeföretagen på. Pengarna gick till bygget av Edsbyns bandyhall men också till att värva och avlöna de spelare som gjorde laget till svenska mästare fem säsonger i följd, 2004–2008.

Detta pågick alltså under lång tid, och utan att det lokalt ställdes några obehagliga frågor. Det säger en hel del om bandyn som sport. Det säger också en hel del om dess traditioner och varför sporten har sitt starkaste fäste i Hälsingland. I fallet Järvefelt går det tillbaka till morfadern, som under 1940-talet grundade Edsbyverken och Edsbyns träförädling (samt sköt till pengar till bandyn). Edsbyverken såldes 1976 och då bildades Celox som ett investmentbolag, med tiden en koncern med dotterbolagen Edsgrängs Förvaltnings AB och Kärrby AB.

Bubblan sprack inför klubbens 100-årsjubileum 2009, då det uppdagades att de pengar som saknades i företagen inte alls gått till aktieköp. Konkursen var ett faktum. Straffet blev kortare än brukligt, då det handlat om ”en sorts godhjärtad naivitet”. Av domen framgår bl.a. att de 18,6 miljonerna skall återbetalas till konkursboet. Bevare oss för den sortens dumbommar.

28
december
2010

Frusna fröknar säger nej!

Värmlänningarna, åtminstone den ishockeyintresserade delen, har partajat och slutit upp manstarkt (15.274 personer) på annandagens utomhusmatch mellan Färjestad och Frölunda. Publiksiffran var nytt ishockeyrekord för Värmland.

Spelarna var ense om att stämningen och inramningen hade varit på topp. Men efter matchen var de också – tycks det – ense om att det får räcka. Det här var ju nämligen en returmatch på förra årets annandagsevenemang, då samma lag drog över 30.000 till Ullevi i Göteborg. Jag vill påminna om att Södertälje SK var den sista av de etablerade klubbarna som övergav sin månskensrink för att flytta in i en nybyggd hall. Året var 1970, ungefär då de äldsta i årets Elitserie började bli påtänkta.

Som Bister ser det är utomhusmatcher en bra sak att ta till för rubba den sövande lunken i en lång Elitserie. Men spelarna verkar vara av en annan åsikt. Joel Lundqvist (Frölunda): ”Det får inte bli för mycket av det för då blir det bara jippo ... och jag tycker inte man ska göra tradition av det.” Sanny Lindström (Färjestad): ”Man ska inte göra det för ofta. Jag tycker faktiskt att det räcker nu. Om andra lag vill spela är det fritt fram, men nu har vi och Frölunda lockat vår publik. Det är inte bra för klubbarna om det blir för ofta.” Trots att det borde vara enklare att vara kall framför mål...

Det här kommer från ett håll (spelarna) där man helst inte vill spela alls på annandagen. Viljan att hjälpa till för att få ihop till de egna lönerna verkar inte vara sådär alldeles utvecklad.

21
december
2010

Usel underhållning i Inter

Rafa Benítez, Inters spanske tränare, löper stor risk att hamna på klubbägaren Massimo Morattis julbord. Kanske ligger han där redan när detta läses. Spanjoren kom från Liverpool, där han på sex år aldrig varit sämre än sjua i ligan (men heller aldrig vunnit). Segrarna kom i Champions League (2005) och FA-cupen (2006).

Han kom till Inter som efterträdare till José Mourinho och tog över ett lag som var regerande mästare i Champions League, Serie A och Coppa Italia. Hans programförklaring innehöll ett avståndstagande från den spelstil som gett dessa framgångar. Benítez ansåg att publiken var värd lite underhållning.

Idag ligger Inter sjua i serien, och kan inte nafsa ledande Milan i hälarna ens om man skulle råka vinna sina två häng-matcher. I Champions League, åttondelen, väntar Bayern München, som säkerligten är piggt på att ge igen för vårens finaltorsk i Champions League. I Coppa Italia , också åttondelen, ser Genoa en möjlighet att ta en dyrbar skalp. Så mycket underhållning blev det med Benítez (j-a dåre...).

• Efter öppningen av Lennart Johanssons Pokal väntar vi på att Magnus Forssblads borr skall komma till användning på ställen där den verkligen behövs. Låt gärna kronan spinna i kranierna på de tomtar som förhandlat fram svensk fotbolls tv-avtal. En undersökning säger att det inte är så mycket att hänga granen, inte ens i jämförelse med våra grannländer. Å andra sidan finns det en logik i detta. Spelarna är inte värda bättre.

14
december
2010

Näsbränna för Blatter

FIFA gick häromveckan förbi England och gav fotbolls-VM 2018 till Ryssland. Det fick Londons borgmästare Boris Johnson att minnas vad FIFA-basen Joseph Blatter (i Johnsons ögon) lovat. Johnson snedtände. På studs tog han själv tillbaka löftet om FIFA-topparnas boende under OS i London 2012. Meningen var att de på stadens bekostnad skulle inhysas på hotellet The Dorchester, där en svit kostar £1.000 per natt (ca 11.000 kronor).

Omvändningsbeslutet måste ha fattats i hastigt mod, men hej vad bra det tog. Fler engelsmän har reagerat med ilska och Blatter har bl.a. sagt: ”England är ju normalt själva sinnebilden av fair play. Nu visar de upp en arrogans som är typisk för den västerländska civilisationen.”

Roger Burden, styrelseledamot i engelska fotbollsförbundet, säger att han inte litar på FIFA-delegaterna. Blatter säger: ”Det är nonsens. Det finns ingen systematisk korruption inom FIFA.”

Där är jag faktiskt beredd att ge Blatter rätt. Korruptionen finns. Men den är osystematisk och godtycklig. Prasslandet med förmåner och kontanter sköts på ett sätt som påminner Bister om ett gammalt visdomsord från Gunnar Johansson, en gång i tiden sportjournalist på SvD och TT:

”Svenska sportjournalister är omöjliga att muta. Men försök gärna...”

Att beslutsamt rycka bort en gratisvecka på ett av Londons dyraste hotell är tyvärr det enda språk de där herrarna förstår.

07
december
2010

Blatter – rädd för araber!

Så har då världsfotbollen – äntligen! – levererat sitt svar på Royal League. Och det var en replik som heter duga: VM 2022 spelas i Qatar!

På en yta något större än Östergötlands skall de arenor byggas som behövs för att hysa en VM-turnering med 32 lag. Varför? Turneringen skall genomföras i ett land vars medeltemperatur under den aktuella tiden (juni/juli) ligger runt 40 grader, med toppar upp till 50 grader. Är det bra? För att parera detta har arrangörerna utlovat att turneringen skall spelas i fotbollshallar med luftkonditionering. VM blir alltså inte miljömärkt. Här kom-mer att slösas råvaru- och energiresurser. Till vilken nytta då?

Allt detta handlar egentligen om FIFA-basen Joseph Blatter och hans illa dolda rädsla för Mohammed Bin Hammam, som sedan 2002 leder Asiens världsdelsförbund. Denne har sedan dess (på något sätt...) skaffat sig lojaliteter i stora delar av fotbollsvärlden och kan därför räkna med stöd från betydligt fler än sina egna 46 medlemsnationer. Ett exempel på hans inflytande såg vi i senaste VM-slutspelet, där varje asiatisk domare, figurer med luddiga begrepp om reglernas tillämpning, fanns där tack vare Hammams inflytande. Hammam har börjat betrakta sig själv som Blatters naturlige efterträdare...

Därför kan vi alltså redan nu ställa in oss på detta mer än galna arrangemang. Världnationens landslag är idag rankat som 113:e i världen. Ett tips till medemåttiga allsvenska spelare: Byt nationalitet och börja träna! Framförallt det sistnämnda...

30
november
2010

Absurt, sa räven...

Oliver Cabrera fönekas rätten att fortsätta som spelaragent. Bister tycker att detta är mycket tråkigt. En absurdist tvingas på detta förödmjukande sätt lämna arenan.

Betänk att Svenska Fotbollförbundets Disciplinnämnd tagit detta beslut utan att titta närmare på affären Rasmus Bengtsson. Cabrera skulle sommaren 2009 lotsa Trelleborgs unge mittback ut i världen. Både Hertha Berlin och Lazio ansåg att Cabrera sålt Bengtsson till just deras klubb. Det blev Hertha. Efter ett år släpptes svensken gratis till Twente.

SvFF tittade närmare på tre av Cabreras förehavanden – två transferaffärer och en teknikalitet. Det visade sig att han i försöken att placera Roni Porokara i Israel hade lyckats bli ombud för både spelaren och den tilltänkta nya klubben. Inte bra. Lika illa var att också åkte dit på det som måste betraktas som en teknikalitet, nämligen underlåtelsen att före 31 mars till SvFF redovisa vilka spelare han varit ombud för under 2009.

SvFF:s utredningsarbete försvårades av att flera personer som sagt sig sitta inne med information bara velat berätta anonymt.

Därför blev den försummade redovisningsplikten avgörande. Det leder tankarna till polisens arbete för att sänka mc-gängen. Där är ofta varken vålds-, knark- eller vapenbrotten avgörande vid åtalen. Det är istället teknikaliteterna – som skattebrott och bidragsfusk – som leder till fällande domar. Cabrera själv anser att SvFF och TV4 gjort gemensam sak mot honom. En absurdist!

23
november
2010

Videodomaren offrades

Söndagens märkliga hockeyföreställning på Hovet, matchen där Skellefteås Joakim Lindström var övertygad om att han gjort mål men istället fick hålla till godo med en tio minuters utvisning, har resulterat i att den videogranskande måldomaren fått sparken.

Målet kom vid ställningen 2–0 till hemmalaget AIK och hade betytt kontakt för gästande Skellefteå. Istället kunde AIK hålla ställningarna och vinna mathen med 4–2.

I efterspelet har Hockeyligans domarchef Mikael Ahlström ”visat handlingskraft” genom att sparka den videogranskande måldomaren. Matchdomaren Sören Persson går däremot fri, trots att han vägrade se på jumbotronens bilder och till journalister har gett svävande besked om varför.

Den numera ”f.d.” videogranskande måldomaren verkar dock ha offrats i ett internt prestigespel. Han säger till Aftonbladet:

”Bild tre, den helt avgörande bilden och som jag nu ser är solklart mål, fick jag aldrig se. Köper man en Nissan Micra kan man inte åka runt och tro att man har betalat för en Porsche.”

Allt tyder alltså på att den videogranskning, som det ropats efter i många år och som äntligen introducerades till höstens säsongsstart, genomförs med hjälp av undermålig (och billig) utrustning. När domarbasen Ahlström skyller på ”mänskligt bedömningsfel” står den numera f.d. videogranskaren på sig: ”Om jag hade haft en bild där jag såg att det var mål, så är det väl klart som fan att jag inte hade sagt att det inte var mål!”

16
november
2010

AIK vill rea ut rutten frukt

Socialdemokraterna krisar. AIK är på fallrepet. Ingen av organisationerna har för dagen en ledning med mandat – eller förmåga – att dra upp linjerna inför framtiden. Sossarna söker ny parti-boss. Läget är oklart. Pengar finns men idéerna är slut. Risken är att den nye ordföranden blir historiens ovilligaste på den posten. I AIK pågår intrigerna för fullt medan konkursen rusar närmare.

Sjukdomsinsikten är begränsad, eller obefintlig. Politikern Thomas Östros förstår inte att han är en av dem som folk tröttnat på. I ett försök att slå bort den dumma, dumma krisen gjorde han en helomvändning vad gäller fastighetsskatten. Det var bara clowndräkten som saknades. I AIK vill man försöka få in pengar (man är tvingade), men utan att sälja lagets bäste spelare Mohamed Bangura. Övriga spelare skall placeras i en ”transferkorg”. Alltså: Torghandlaren som inte längre har några kunder tror sig kunna få in stålar på att rea ut rutten frukt medan han behåller det enda ätliga äpplet för egen del.

Samtidigt som den ytterligt vanskötta fotbollsklubbens pajas-artade ledning försöker överleva ännu en dag måste man också skaffa en tränare. De senaste i den sportsliga ledningen (Jens Andersson, Björn Wesström, Alex Miller) kan berätta om en situation där sportchef och tränare avkrävs resultatansvar, dock utan att egen beslutsrätt. Det är arbetsvillkor skapade av redlösa psykopater, människor som de senaste åren ägnat mer tid och energi åt att städa efter sig själva (och sina egna huvudlösa beslut) än att driva verksamheten framåt. AIK:s tid är ute!

09
november
2010

MFF för grönt för Europa?

Malmö FF har vunnit Allsvenskan och nere vid bron pågår firandet som bäst. Men seriesegern är naturligtvis bara ett delmål. Den stora uppgiften väntar nästa sommar. Kvalspelet till Champions League blir stålbadet. MFF:s plusfaktorer:

• Det nästintill osannolika – att så gott som alla spelare stannar – verkar här sannolikt.

• Ett till stora delar ungt lag, som blir bättre om de får fortsätta spela tillsammans.

• Ett (för ögonblicket) grundmurat självförtroende efter att under en rad omgångar ha hållit undan för jagande Helsingborg.

Men det finns också några minusposter på listan:

• Ett rangligt mittförsvar. En frisk Sudic är ett bättre alternativ än Yago. Daniel Andersson kommer i internationellt spel att kläs av som en alltför långsam mittback.

• Balansen på mittfältet. Idag drar Ivo Pekalski hela det defensiva lasset på mitten. Under tiden ser han bara ryggen på kollegan Wilton Figueiredo. Djurgården visade i septembermötet vad som händer om en motståndare lägger all energi på att springa, springa och springa centralt. Mittbackarna hann inte med, Ivo blev överbelastad och Wilton var någon annan stans.

• Brist på erfarenhet av klubbspel i Europa. Det är faktiskt bara Daniel, Wilton, Joseph Elanga och Jeffrey Aubynn som har den meriten. Den faktorn väger tyngst, tro mig.

02
november
2010

Henkes Rangers på gång

New York Rangers hemmabesegrade Stanley Cupmästarna Chicago Blackhawks med 3–2 (natten till tisdag). Detta skedde sedan NYR-målvakten Henrik Lundqvist stoppat 33 skott. Hans backar täckte lika många – och där har ni en av orsakerna till att laget nu är på gång igen.

Förra säsongen var ingen höjdare. Tränaren John Tortorella hade satsat på många färskingar i försvarsleden, och insatserna blev därefter. Laget tog sig till slutspel i sista momangen, bara för att åka ut direkt. Nu har andraårsspelare som Michael Del Zotto, Sauer och Gilroy funnit sig tillrätta samtidigt som de något äldre Marc Staal och Dan Girardi tar på sig ledarroller.

NYR funkar nu som ett lag. Detta trots (eller tack vare) att de blå saknat givna men skadade portalfigurer som Vaclav Prospal (missat alla matcher hittills), lagkaptenen Chris Drury (spelat en) och tänkte matchvinnaren Marian Gaborik (spelat tre).

Istället har spelare som monstercentern Brian Boyle och de ”evigt lovande” Artem Anisimov, Brandon Dubinsky och Ryan Callahan fått mera speltid och tagit chansen att glänsa. Det ser, kort sagt, ut som om vinterns NYR är ett mera pålitligt spelobjekt än på länge.

Veckans idé: Grabbarna från TV3:s Lyxfällan tågar in på AIK:s kansli och läser lusen av gråtande ordföranden Mats Gustavsson. Förnedringen när programledarna plockar klasar av tusenlappar från flanellografen – ”Det här GÅR inte, Mats!”

<<  1 [23 4 5 6  >>  

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39