23
december
2008

Testpiloten har landat

Fredrik Ljungberg, den avsuttne landslagskaptenen, inleder sin USA-sejour med en operation. Det är väl lika bra att hans nye tränare Sigi Schmid vänjer sig.

Det är ingen ”världsstjärna” som ansluter till Seattle Sounders första säsong i MLS. Det är tvärtom en mycket trött, retlig och skadebenägen liten odåga, som sällan orkat spela mer än två tredjedelar av säsongsprogrammet i Premier League. I Arsenal gick det bra att gömma sig i folksamlingen (=spelartruppen) när det tog emot. Det tricket funkade inte lika bra i West Ham, som behövde Ljungberg på planen i varje match.

Sigi Schmid får istället glädja sig åt att Europas främste testpilot på rehabmaskiner nu landat på amerikansk mark, färdig att erövra en ny kontinent. Sedan får väl svensk press ta sig i hampan och slopa snacket om Schmid som ”tysk” och jovialisk bratwurstätare och bierdrickare. Det räcker väl med en Peter Antoine i spalterna? Schmid kom till USA som nioåring och är en genuin produkt av landets system för tränarutbildning.

• Malmö FF dementerar uppgiften om att Patrik Andersson nästa år kommer att ersätta Hasse Borg som sportchef. Så brukar MFF rutinmässigt göra i liknande situationer. Skillnaden nu är att det är vd:n Pelle Svensson och inte den kroniske svammelgubben Bengt Madsen som står för rökridåerna. Patrik blir en fin sportchef. Verbal som en grindstolpe lär han inte kunna föra så många förhandlingar i hamn. Det blir billigast så.

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39