19
augusti
2019

TV hot mot damerna?

Elitfotboll Dam (EFD) har sålt sändningsrätten för sin högsta serie. Två matcher per omgång kommer under de närmaste tre åren att visas i Mexiko. I en kanal som har 12 miljoner potentiella tittare. Ve dem om de, med tanke på sju timmars tidsskillnad, har annat för sig på morgnar och förmiddagar när matcherna visas.

Det handlar om tablåutfyllnad under dagtid och även om den professionella mexikanska damligan – där de 19 klubbarna är desamma som i herrarnas liga – ser en positiv publikutveckling (i ett fotbollstokigt land) så är åtminstone inte jag hundraprocentigt övertygad om att damallsvenskans spelkvalitet är det tyngsta argumentet bakom köpet.

EFD:s ekonomiska utbyte är försumbart och borde få de illa bevandrade individer som kräver lika lön förr herr- och damlandslag att nyktra till. Än så länge finns inga pengar att hämta för damerna.

En annan aspekt är att detta måste öppna för betting på svenska dammatcher (om det inte redan finns) och då hos företag som agerar utanför den svenska statens egid. Vi vet vad sådan vadslagning betytt för herrserierna under Allsvenskan. Vi vet också att matcher i U21-serierna kan vara helt styrda av nämnda företag. Anledningen till det är att dessa spelare – i likhet med damerna – agerar i en miljö där man egentligen inte kan försörja sig.

12
augusti
2019

Resan är över för Z

Från välunderrättad källa hävdas att Major League Soccer i USA har alltför dåliga spelare, att upplägget med grundserie och slutspel stinker, att ligans marknadsföring är för dålig och att varken underlaget man spelar på eller domarna håller tillräckligt hög klass.

Samma källa visade att han menar allvar med sina omdömen genom att själv, under natten till måndagen, misslyckas göra mål trots 14 försök. Så visst har källan rätt. Det märkliga är bara att han faktiskt valt att spela där och att hans eget lag, Los Angeles Galaxy, har så otroligt svårt att få till det i den allt annat än skarpslipade konkurrensen.

Zlatan Ibrahimovic mjölkar gärna MLS på pengar men har inte vett att uttala stöd för vare sig sin omedelbara arbetsgivare eller den organisation som arbetsgivaren är ansluten till. Kanske dags att inse att resan är över och att man bör kliva av på slutstationen?

• Östersund har tappat tre duktiga spelare i sommar: Alhaji Gero (Helsingborg), Curtis Edwards (Djurgården) och Hosam Aiesh (IFK Göteborg). Den som så vill kan börja räkna ner vad gäller klubbens allsvenska dagar. Laget har hittills i år haft svårt att avgöra jämna matcher och värre blir det. Streckstrider väntar frampå höstkanten.

05
augusti
2019

IFK kommer undan igen?

IFK Göteborg har i sommar sålt Benjamin Nygren till KRC Genk i vad som uppges vara den största affären i klubbens historia. Om alla klausuler slår in kan det bli 53 miljoner kronor för Blåvitt.

Men det finns en hake. IFK har, i den optimala penninghungerns tecken, betett sig regelvidrigt. Nygren är ännu inte 18 fyllda och då ska det ske utan agent. Men IFK:s klubbdirektör Max Markusson sade till Expressen (29/6) att så varit fallet. ”Det är extremt sällan man gör någon försäljning överhuvudtaget utan att det är någon agent med”, sade han.

Må så vara. Men nu har UEFA ett regelverk för spelare under 18 år. I vintras blev formaliteterna kring Jack Lahnes övergång från Brommapojkarna till Amiens av det skälet alltför omfattande för att hinna lösas. Istället stannade Lahne i Sverige (lån till AIK) och såldes nu i sommar, fortfarande med hänsyn till regelverket eftersom Lahne inte fyller 18 förrän 24 oktober.

Blåvitt har åsidosatt regler som ska skydda spelaren. Straff? Nja, Svenska Fotbollförbundet brukar av någon anledning sällan straffa IFK Göteborg. Man gjorde det inte när Sebastian Erikssons moderklubb Åsebro IF lurades på sin rättmätiga andel av en proffsövergång och man lär inte göra det nu heller.

16
juni
2019

HIF gräver egen grav

Helsingborg har startat uselt och nu sparkas tränaren Per-Ola Ljung. Vackert! Men då vill jag veta vad det är för tomtar som har godkänt klubbens värvningspolicy under det senaste året.

Kan det möjligen vara ordförande Krister Azelius? Samme man som några dagar före avskedandet svarade ett kategoriskt ”ja” på tre frågor från Kvällsposten (Ska Ljung behållas? Sitter han säsongen ut? Även nästa säsong?).

Helsingborg har Allsvenskans äldsta lag. Man behöver inte ens börja räkna på det. Det är bara att kolla födelseåren. För majoriteten av spelarna är andrahandsvärdet noll. Dessutom är lagets ”skyttekung”, islänningen Bjarnason (tre mål!), på väg till Kaiserslautern i tyska tredjeligan – en annan klubb som inte har några pengar.

Det är möjligt att Ljung nått vägs ände med det här gubblaget. Men talande är samtidigt att Mikael Stahre ska ha tackat nej till att efterträda Ljung. Om HIF-ledningen hade tänkt till kunde man nu ha stått med ett oerfaret lag som ändå lärt sig något för framtiden. Men nu är man helt utan A-trupp frampå höstkanten. Snyggt jobbat!

Hela den här historien får mig att tänka på ett gammalt skämt: ”Mamma, sopgubbarna är här!” Svaret blev ”Säg att vi inte ska ha något.”

10
juni
2019

Bale på väg till United

Apropå Spanien: Real Madrid står inför en storstädning. Efter en säsong av besvikelser kan 13 spelare få lämna truppen, i så fall till ett genomsnittligt pris av 250 miljoner. För här handlar det om att sälja spelare, inte enbart klippa av kontrakt och mota ut folk.

Real Madrid har redan klart med tre förstärkningar: mittbacken Éder Militão (Brasilien/Porto), kantspelaren Eden Hazard (Belgien/Chelsea) och anfallaren Luka Jović (Bosnien & Hercegovina/Eintracht Frankfurt).

Mer är på väg och för att få till ett rimligt bokslut – som uppfyller UEFA:s Fair Play-regler – måste det också komma in pengar. Det spekuleras vilt kring vilka som kan/ska säljas och Real Madrid är tvingat att ta in tre miljarder den vägen.

Högt på missnöjeslistan står Walesaren Gareth Bale, som inte ligger bra till hos lagets nygamle tränare Zinedine Zidane. Här kommer Manchester United in i bilden, eftersom den klubben också söker köpare. För Uniteds del är det Paul Pogba som skaver. De båda spelar inte på samma plats men socialt sett är det ett klockrent byte. Räkna i så fall med att det blir två försäljningar och inte ett byte rakt av. Det är p g a detta som man absolut vill krama pengar ur lagkaptenen Sergio Ramos.

03
juni
2019

Huvudlösa argument

Stockholmsderbyt AIK–Hammarby spelades i turbulensen efter avslöjandet om RF-ordföranden Björn Eriksson och det faktum att han tills nyligen också företrätt väktarbranschen som lobbyist.

Men den stora grejen är egentligen att polisen nu konsekvent tillämpar samma regler för alla fotbollsläktare. Det handlar om den s.k. villkorstrappan, där polisen kan höja kraven på ordning. I detalj rör det sig om ett förbud mot stora banderoller, eftersom dessa utgör ett skydd för de åskådare som anser att pyroteknik är absolut nödvändigt när det spelas fotboll. Där bakom maskerar de sig. Sedan brakar helvetet löst.

SEF:s GS Mats Enquist intygar i ett långt Facebookinlägg från i fredags hur bra samarbetet med polisen flyter, att publiken ökar och att stök och kaos numera är undantag. Han beklagar att ”andra intressen” nu fått polisen att agera annorlunda.

Då kommer Stockholmsderbyt med åtminstone tre våldsamma upplopp i Solna, två gripna och tung polisnärvaro hela kvällen (matchen slut vid femsnåret). Nej, problemet är inte under kontroll och varken SEF (Allsvenskan har tappat 1500/match sedan 2015) eller spelarna (känsloargument) är riktigt ärliga när man ställer sig på banderollfolkets sida.

27
maj
2019

Guldstrid för Curtis?

Östersund uppges jaga Evertons Bassala Sambou, en 21-årig tysk anfallare vars kontrakt är på väg att gå ut. Den förstärkningen kan laget behöva. Detta trots att han tillbringade hela säsongen i reservlagsserien och ännu inte har ligadebuterat.

Det är inte mycket som gått ÖFK:s väg i vår. Skadorna har kommit en efter en, bland annat på omskrivna lånet Ravel Morrison. Samtidigt går 18-månaderslånet av Tesfaldet Tekie ut. Den f.d. Norrköpingsmittfältaren återgår till Gent.

I bortaförlusten mot Djurgården satt Curtis Edwards på bänken. Han är en av få som finns kvar i truppen från den spektakulära säsongen i Europa League 2017/18. Nu talas det om att både Hammarby och Djurgården visar intresse för den allroundkunnige mittfältaren som på så sätt – trots allt – kan bli inblandad i årets allsvenska guldstrid.

I dagarna har lagets förre tränare Graham Potter bytt arbetsgivare från Swansea City till Brighton. Han kom till Swansea för att ta upp klubben i Premier League men slutade tia i tabellen. Brighton innebär ett kliv upp i Premier League, till en klubb som hängde kvar med liten marginal. Under tiden går förre klubbordföranden Daniel Kindberg och väntar på rättegång för misstänkta ekonomiska oegentligheter.

20
maj
2019

Sibila är skillnaden

IFK Göteborg är Allsvenskans målgladaste lag. I skrivande stund (måndag morgon) delar man den titeln med Hammarby. Det var ingenting man kunde gissa sig fram till i vintras.

Blåvitt präglades alltför länge av att man kramat sin (ur-)gamla framgångsformel 4–4–2. Alla förändringsförsök har genomförts halvhjärtat och avbrutits så snart man funnit en god anledning. Oftast med all rätt, eftersom man inte haft tillräckligt bra spelare för att lämna den bolljagande spelvarianten.

Nu har man emellertid, trots fortsatt usel ekonomi, tagit nya kliv i sin utveckling. Tränaren Poya Asbaghi knuffade på förra året men har i år fått avgörande hjälp av spanjoren Ferran Sibila, som under två säsonger uträttade storverk när han hade samma roll hos GIF Sundsvall och lyckades få ut max av klubbens många spanska värvningar. Spelarna prisar Sibila och just nu torde han vara saknad i Sundsvall. När tränaren Joel Cedergren nu återigen står på egna ben sjunker laget i tabellen. Samtidigt har Blåvitt förvandlats till en medaljkandidat.

Det är uppenbart att Sibila är skillnaden och det är lika uppenbart att den svenska tränarutbildningen i generationer proriterat försvarsspel och betraktat anfallsspel som överkurs.

13
maj
2019

Allt smalare topp

Premier League har bredden. Nu talar jag om pengar: Ingen annan liga har så många klubbar med outtömliga resurser.

Spurs, Liverpool, Chelsea och Arsenal gör upp om Europatitlarna. Utöver dem var Manchesterklubbarna i kvartsfinal i Champions League. Det är ingen tillfällighet att samma sextett tog de sex första platserna i ligan, då med Man City som mästare.

City spelar också FA-cupfinal nu på lördag. Där möter man Watford men av de fem toppkonkurrenterna i ligan var det bara Man United som orkade slå sig fram till kvartsfinal i den turneringen. Där framgår att de sex i toppen bara är intresserade av penningstinna tävlingar som ligan och europacuperna. Ligacupen är struken sedan länge.

De andra ”stora” ligorna är ännu mer förutsägbara: Frankrike (PSG), Spanien (Real Madrid, Barcelona, Atlético Madrid), Italien (Juventus) och Tyskland (Bayern München) har sedan länge givna mästarfavoriter. Övriga lag kämpar på två fronter – för att undgå konkurs och nedflyttning. Därför var det bra att en talangproducent som Ajax gick till semifinal i CL. Men nästa säsong hittar ni givetvis holländarnas ledande spelare i några av de nämnda klubbarna.

De som redan tjänar mycket kommer att tjäna ännu mera. Någon förändring i maktbalansen finns inte i sikte. Inte så länge som du göder den via tv-bolagen.

06
maj
2019

Offerkoftan värmer bra

Polisen i Sundsvall var först med att förbjuda så kallade OH-flaggor (Overhead-) på fotbollsmatcher. Beslutet togs den 18 april och Kenneth Carnabeck, tillförordnad gruppchef för tillståndsgruppen vid region nord gav en enkel förklaring:

– De vet vilka regler som gäller och har inte följt de reglerna.

”De” är i det här fallet GIF Sundsvalls anhängarskara Träpatronerna, som arrangerar s.k. tifon i samband med Giffarnas hemmamatcher. Polisen tog steget eftersom läktarfolket inte följt de regler som gäller. Pyroteknik och ordningsstörningar förekommit och flaggorna har tjänat som skydd för de individer som inte vill identifieras. Träpatronerna svarade harmset med tio tysta minuter mot Kalmar FF.

Nästa flaggförbud kom inför AIK:s möte med AFC Eskilstuna. Och det kan framöver utökas till att gälla även tifon. Enligt polisen används de stora, täckande tygskynkena som ”omklädningsrum” där man maskerar sig för att sedan antända pyroteknik.

Även här gråter ”fansen” när polisen nu (äntligen) gör något för att komma de individer som anser sig ha rätt att försena avspark, störa spelet och till och med få matcherna avbrutna. I deras värld är den rätten ett grundläggande livsvillkor.

29
april
2019

…och nu även Hammarby…

Hammarby slog häromdagen alla med häpnad. En spelare som knappt hunnit dra på sig tröjan ska säljas för 30 miljoner. Det handlar om mittbacken Odilon Koussouno, 18, som är på väg till KRC Genk.

Dit har Hammarby redan sålt två försvarare, Joseph Aidoo och Neto Borges, för sammanlagt 35–40 miljoner. Nu är det alltså meningen att den tredje i samlingen, som också är den yngste, ska bli den dyraste.

Det här är märkligt med tanke på att han petats ur laget i säsongsupptakten. Efter några matcher är Koussouno på bänken och Mads Fenger tillbakaflyttad från mittfältet för att spela bredvid David Fällman i mittförsvaret.

Men det betyder att nu även Hammarby börjar få samma fart på sina försäljningar som grannarna AIK och Djurgården. Det är sportchefen Jesper Jansson som börjat driva Hammarby på samma sätt som Bosse Andersson handskas med Djurgården. Spelare signas med utveckling i sikte i stället för att trötta droppa in, uträtta noll och sedan släppas gratis när deras kontrakt gått ut. För Bosses del har vändkorsen snurrat väl snabbt sista året. Få se om Jesper kan behålla kylan.

23
april
2019

Blåvita gengångare

Det rör på sig i IFK Göteborg. Eller rättare sagt: Det har rört på sig under vintern. I det ögonblick som sportchefen Mats Gren försvann kunde tränaren Poya Asbaghi dra åt sitt håll utan motarbetas av den märklige sportchefen. Truppen har städats ur i vinter och nu slår Asbaghis riktlinjer igenom.

IFK har förhoppningsvis tagit ett definitivt steg och lämnat sitt numera urmodiga, torftiga och publikfientliga spelsätt bakom sig. Det har inte varit så smart att tvinga samtliga spelare att imitera Håkan Mild i sitt uppträdande. Att hellre jaga bollen (och motståndare) än att passa till varandra och försöka hålla bollen inom laget. Inget överdrivet tiki-taka, bara så att man slipper att ideligen vända hem och jaga efter en alltför lång måfåpassning.

Motorn i den här väckelsen är bara 17 år och heter Benjamin Nygren. Han är så gott som bokad för export redan i sommar. Och där har ni på samma gång IFK:s framtid och baksidan med verksamheten. Klubbens ruttna ekonomi gör att Nygren måste säljas. Och redan där kan det väckelsevågen ebba ut. Det är efter förlusten av honom som vi ser om IFK:s riktningsförändring är varaktig eller om det bara är spöken som lurat oss under våren.

15
april
2019

Solskjær storstädar

Ole Gunnar Solskjær ersatte José Mourinho i december och fick i mars ett treårskontrakt som manager för Manchester United. Han har vänt skutan och sitter nu tillräckligt säkert för att kunna ställa krav inför framtiden. I framtidsplanen ingår att på ett tvärt och nästan brutalt sätt forma om Uniteds spelartrupp.

Ryktesvis kommer sex spelare att få se sig om efter andra arbetsgivare. De är alla runt 30 och få av dem har lyst upp scenen efter sin ankomst till Manchester: Antonio Valencia (kom 2009, pris £16 milj), Ander Herrera (2014, £28,8 milj), Juan Mata (2014, £37,1 milj), Marcos Rojo (2014, £16 milj), Matteo Darmian (2015, £12,7 milj) och Alexis Sánchez (2018, bytesaffär).

Lagkaptenen Valencia värvades av Alex Ferguson medan de fyra följande togs av Louis van Gaal och den sistnämnde av Mourinho. Just Sánchez, den sistnämnde, kan bli en Svarte Petter för klubben. Han har ju den högsta lönen i ligan med £300 000 i veckan, samt kontrakt till 2022. Sälja? Knappast. Köpa ut? Troligen. Dyrt? Otroligt.

Lägg till det att Paul Pogba och Romelu Lukaku ständigt uppvaktas av större klubbar.

Allt detta kan, för svensk del, summeras i att Victor Nilsson Lindelöf sitter säkert. För det var väl det ni ville höra?

08
april
2019

Sanningen om Lahne?

Brommapojkarnas unge Jack Lahne lånas av AIK under Allsvenskans vårsäsong för att sedan ge sig av till Amiens. Från BP:s håll har man framhållit att byråkratiska besvärligheter, relaterade till FIFA:s krav för övergångar av spelare under 18 (Lahne fyller 18 den 24 oktober), skulle vara anledningen till att han stannar i landet under våren. Må så vara, men han har faktiskt en bit kvar dit när övergången skall ske, den sista juli.

BP:s sportchef Roberth Björknesjö säger att det bästa för honom i rådande situation är att få spela matcher [istället för att sitta i Frankrike och vänta på nästa transferfönster]. Han säger också att ”allt är skyddat” utifall att Lahne skulle skada sig i AIK och denna BP:s hittills största affär i så fall skull gå i stöpet.

Men: Amiens har idag, med sju omgångar kvar att spela, sju poäng ner till kvalplats och åtta till nedflyttning. Vad händer om marginalen går förlorad? Om detta sägs ingenting. Bister är inte helt säker på att Amiens är kapabelt att stå vid sina löften vid en nedflyttning (ett scenario som inte kan räknas bort) och att det är där skon klämmer på riktigt. Att konkurrensen i AIK – och AIK:s spelstil – knappast öppnar för en fjärilstunn junior är en annan sak.

01
april
2019

MFF-fans utan insikt

Malmö FF:s anhängare vänder sig emot att visiteras grundligare för att på så sätt försvåra insmugglandet av pyroteknik. Att det handlar om riktlinjer som kommer från RF och som den vägen hittat in i polistillståndet för att överhuvudtaget få arrangera matcher verkar inte bekomma supporterklubbens ordförande Thelma Ernst, som uttalar sig för Expressen:

– Det är en utveckling vi inte vill se. Det är mycket oroande och det står inte i proportion till de brott som det handlar om. Det blir en typ av undersökning på intima områden. Det blir inte bra och det kommer inte lösa något. Det kommer inte göra att pyrotekniken försvinner.

Det där sista är intressant. Det betyder nämligen att hon vet vilka vägar som används för att få in pyrotekniken på arenan. Och, som vanligt numera i idrottssammanhang, används barnen som argumentationsgisslan:

– Det här kan också vara väldigt känsligt med barn och göra att folk slutar gå med sina familjer på fotboll. Det känns bara tråkigt.

Visst, visst. Men om hon nu inte begriper det själv så är det nog lika illa eller värre att bli kvar en timme extra på en rökfylld arena i väntan på att matchen ska kunna spelas klart. Eller att behöva huka och skydda sig med allt man har när de verkliga idioterna fyrar av raketer kors och tvärs. Infantilt.

[12 3 4 5  >>  

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39