14
oktober
2019

Inget är hugget i sten

Landslagssamlingens ofrånkomliga kackel kom från Zlatan Ibrahimovic. Han kritiserade förbundskapten Janne Anderssons uttagningar men uttryckte sig så klumpigt att man undrar vad han egentligen menar. Ska landslaget kvoteras med hänsyn till befolkningssammansättningen? Blir det i så fall bra med den numerus clausus som ungrarna införde 1920 för att begränsa judarnas universitetsplatser?

Allt verkar bottna i en bitterhet över att Andersson aldrig ringde efter sitt tillträde sommaren 2016. Men varför skulle han det? Det finns anledning att anta att Andersson ställde villkor och att ett av dem var ett Zlatanbefriat landslag. Företrädaren Erik Hamrén kunde inte handskas med honom och Andersson ville inte ta risken.

Samtidigt visar det sig att den Z-staty som nyligen avtäckts i Malmö har en del löjeväckande brister i form av ”huggfel” på de granitskivor som omger den. Textmanus ska ha gått från förbundet till stenhuggaren via verkets skulptör. Det har blivit FZ Internazionale (vilket upptäcktes och ändrades) men också Trophée des hampions, FIFA World Gup och Ligue! (om Ligue 1).

Skulptören avvärjer och säger att det kommer att ändras, att det bara är struntsaker. Man kan nästan säga att det inte är hugget i sten. Inte det heller.

07
oktober
2019

Fienden finns inombords

Nu går landslaget in i EM-kvalets näst sista dubbelomgång. Janne Anderssons pojkar möter Malta (borta på lördag) och Spanien (hemma på tisdag). Malta ska givetvis besegras, och det med marginal, medan spanjorerna förhoppningsvis kommer att mötas med mera självförtroende än som var fallet i vårens utspelning i Madrid (0–3).

Dessvärre är det inte motståndet som gör mig nervös den här gången. Mina tics tar snarare avstamp i farhågor om vad agenten Hasan Cetinkaya ska hitta på. Han har utvecklat ett svårartat Mino Raiola-komplex och kan tyvärr förväntas göra vilka utspel som helst. Eller få sina spelare att agera mullvadar i truppen.

Håll gärna ögonen på spelarna i hans stall. Det handlar om målvakterna Robin Olsen och Kristoffer Nordfeldt, försvararna Mikael Lustig, Victor Nilsson Lindelöf och nye Riccardo Gagliolo, mittfältarna Emil Forsberg och Ken Sema samt anfallaren John Guidetti.

Major League Soccer är klara med sin grundserie. Där säkrade Carlos Vela skytteligetiteln. Hans 34 mål för Los Angeles FC var t.o.m. nytt rekord för ligan. Mexikanen var därmed fyra mål bättre än tvåan, en man som lär vara oerhört irriterad över att han inte ens blev bäst i stan.

30
september
2019

Förbundet i regelskandal

SvFF fäller IFK Göteborg och agenten Denis Celebic för unge Benjamin Nygrens övergång till KRC Genk i somras. Klubben bötfälls med 350 000 medan agenten, förutom böter på 50 000, stängs av i ett år. Detta för en övergång värd 53 miljoner.

Men det riktigt ruttna i affären är att SvFF:s disciplinnämnd inte kan presentera en enhällig tolkning av den paragraf de inblandade ska brutit mot. Det gäller artikel 8.8 i reglementet för förmedlare:

”Det är förbjudet för såväl spelare som förening att betala ersättning till förmedlare i anledning av förhandling om anställningsavtal eller spelarövergång avseende underårig spelare.” [det handlar om 18-årsgränsen]

Nämndens ordförande Kerstin Elserth och ledamoten Kerstin Persson anser att skrivningen i anledning gör det oklart vad som är förbjudet – förmedling av kontakt (mellan IFK och Genk) eller betalningens tidpunkt. Nygren fyllde 18 år den 8 juli, vilket således var mitt under affärens genomförande. Kontakten togs före födelsedagen men första betalningen lades efter födelsedagen.

Heder åt ordföranden och ledamoten som vill ha utrett vad bestämmelsen egentligen gäller – varningsflagg för övriga som tillfogar IFK ett myggstick men som inte tvekar att sänka en individ. Detta är vad man brukar kalla en skandal!

23
september
2019

Ett omöjligt förslag

Sven-Göran Eriksson har luftat lungorna i podden Göttänna, som Glenn Hysén och Mikael Eriksson driver. ”Svennis” har åsikter om IFK Göteborg (som han tränade 1979–82) och det faktum att klubben i somras sålde tonåringen Benjamin Nygren.

– Det måste vara något som är fel när man inte kan behålla honom i svensk fotboll. Det är ju inte så att han går till Barcelona eller Manchester City – utan han går till Belgien. Jag förstår att man inte kan behålla dem när stora klubbar kommer utifrån. Jag skulle hellre heta ”Volvo IFK Göteborg” eller ”IFK Göteborg Volvo” och att de äger och tar hand om hela skiten. Då skulle man kunna behålla svenska talanger. Man skulle kunna höja lönerna, publiken skulle bli större och sponsorerna bättre.

Men då tvingas jag härmed upplysa Eriksson, som inte bott i Sverige på 37 år, om att det där med företagsägda idrottsklubbar det går inte här. Vi ska inte ha sånt. För det törs inte Riksidrottsförbundet släppa till. Alla tillstymmelser till bolagiseringar kräver fortfarande åtminstone 51/49 i ägarfördelning mellan föreningen och investeraren. Det varken får, kan eller ska ändras. Ty allt annat än 51/49 är farligt. Jättefarligt. Därför kommer inte svensk elitfotboll att begåvas med en professionell attityd inom överskådlig framtid.

15
september
2019

Rent spel, SvFF?

Svenska Fotbollförbundet tillbakavisar kritiken från DO (Diskrimineringsombudsmannen) genom att deklarera att herr- och damlandslagsspelarnas ersättningar är likvärdiga. Då talar man om dagersättningarna när landslagen är samlade. Prispengar är en annan sak. De baserar sig på procentsatser från VM- och EM-slutspel och där är beloppen helt annorlunda.

Men det som stör här är det ständiga hänvisandet till sekretess. Alla delar av avtalen tycks vara hemliga och ingen annan ska kunna avgöra om det SvFF säger verkligen är sant.

För egen del minns jag hur Olof Palme 1985 satt i tv och visade upp ett papper. Palme hade blivit anklagad för skattebrott när han växlat arvodet för en föreläsning på Harvard mot att en av hans söner fick studera där. Han var trängd (och egentligen helt körd) när han satt i tv och visade upp ett papper som var ”beviset” på att inga oegentligheter förekommit. Han viftade med detta papper men lät ingen människa läsa det. Hans taktik var att bli förbannad för att någon alls ifrågasatt att han talade sanning.

På samma sätt kräver nu SvFF att bli trott utan att delge innehållet i avtalen. De får inte jämföras objektivt. Det är m.a.o. fortfarande stor skillnad på dam- och herrfotboll. DO har fått in en skrivelse men förväntas spela med i sekretesslarvet.

09
september
2019

Granen knäckt i norsk storm

Förra veckans inlägg handlade om värdet av försiktighet i ett eventuellt skifte i landslagets mittförsvar. Jag pläderade för Andreas Granqvist genom att peka på hans olika roller i Helsingborg och landslaget.

Blågult höll tätt mot Färöarna (4–0) men sumpade poäng mot Norge (1–1). Det svenska baklängesmålet mot norrmännen kom efter ett svagt felpass från just Granqvist. Vänsterbacken Pierre Bengtsson var längre upp i plan och den flanken låg vidöppen när det norska laget utnyttjade felpasset till en motstöt.

Norge spelade in från sin vänsterkant. Granqvists direkte motståndare lät bollen gå förbi och ut på andra kanten. Där kom lagkaptenen Johansen helt fri och kunde slå in 0–1 strax före paus. Ett felpass och sedan blåste det till.

Det betyder att den tilltagande trögheten nu har nått nivåer som är bortom all räddning och korrigering för en 34-årig spelare. Det är bara att tacka Andreas för alla fina insatser men här måste det ta stopp. Striden om gruppens andraplats kommer att bli stenhård och det här målet kan mycket väl hamna i centrum för en efteranalys om varför det sprack.

Anfallsparet Robin Quaison och Alexander Isak har däremot tiden på sin sida.

02
september
2019

Fortsatt dans kring Granen

Dags för landskamper och därmed också dags att avhandla ett känsligt ämne: Dansen kring Granen. Djurgårdare som är nöjda och stolta över vad deras lag åstadkommit denna säsong ser gärna att Marcus Danielson ersätter Andreas Granqvist som sammanhållande kraft i fyrbackslinjen.

Den åsikten grundar sig främst på att nykomlingen Helsingborg haft en skruttsäsong samtidigt som Granqvist gång efter annan varit ett rundningsmärke. Det finns inte mycket att invända mot det.

Men Granen i HIF och i landslaget är inte riktigt samma sak. Han har en betydligt bättre omgivning i landslaget och exponeras därför inte på samma sätt som i Allsvenskan. Kom också ihåg att han är lagkapten och att förbundskapten Andersson skulle underkänna sig själv om han började hatta mellan Marcus och Andreas. Men klockan tickar och i dagsläget ser Danielson ut som den givne arvtagaren. Han har fyllt 30 i år och bör normalt sett få en brinntid i landslaget på tre eller fyra år.

När bytet en gång sker kanske HIF-anhängarna kan finna någon tröst i att Danielson som 18–19-åring tillhörde klubbens Tipselittrupp.

26
augusti
2019

DIF vinner!

Djurgården lyckades ta den avgörande bortasegern mot Malmö FF och har därmed ryckt i toppen. Innebär det att DIF också förtjänar hyllningar och konfettiregn?

Nej, så enkelt är det inte. DIF har säsongens bäste spelare i serien, mittbacken Marcus Danielson, men i övrigt är förstaplatsen ett verk av tränarparet Bergstrand/Lagerlöf.

Matchvinnaren Mohamed Buya, som ägs av Sint-Truidense VV i Belgien, är signifikativ för årets Allsvenska. Anledningen till att han spelar i DIF är att belgarna gjort ett felköp och lånat ut honom. Han har kontrakt t.o.m. 2021. Han gör mål men knappast på vanligt vis och framstår ofta som obegriplig för med- och motspelare. Allsvenskan är nog rätt nivå där.

Årets DIF är alltså inget kanonlag. Men blåränderna har en avgörande fördel i den fortsatta toppstriden. Man behöver inte tänka på Europa. Malmö FF har huvudet fullt av kommande gruppspel i Europa League och grubblar dessutom över hur man kunnat missa sex straffsparkar i serien, den senaste i söndags mot DIF. Det har kostat fem poäng, fyra i två matcher mot Häcken och en mot Djurgården. MFF skjuter alltså bort guldet på egen hand. Samtidigt kommer AIK bara att få ut frustrationer av sitt Europaspel, bland annat på grund av försvarstavlor.

Därför sitter Djurgården säkert överst i tabellen.

19
augusti
2019

TV hot mot damerna?

Elitfotboll Dam (EFD) har sålt sändningsrätten för sin högsta serie. Två matcher per omgång kommer under de närmaste tre åren att visas i Mexiko. I en kanal som har 12 miljoner potentiella tittare. Ve dem om de, med tanke på sju timmars tidsskillnad, har annat för sig på morgnar och förmiddagar när matcherna visas.

Det handlar om tablåutfyllnad under dagtid och även om den professionella mexikanska damligan – där de 19 klubbarna är desamma som i herrarnas liga – ser en positiv publikutveckling (i ett fotbollstokigt land) så är åtminstone inte jag hundraprocentigt övertygad om att damallsvenskans spelkvalitet är det tyngsta argumentet bakom köpet.

EFD:s ekonomiska utbyte är försumbart och borde få de illa bevandrade individer som kräver lika lön förr herr- och damlandslag att nyktra till. Än så länge finns inga pengar att hämta för damerna.

En annan aspekt är att detta måste öppna för betting på svenska dammatcher (om det inte redan finns) och då hos företag som agerar utanför den svenska statens egid. Vi vet vad sådan vadslagning betytt för herrserierna under Allsvenskan. Vi vet också att matcher i U21-serierna kan vara helt styrda av nämnda företag. Anledningen till det är att dessa spelare – i likhet med damerna – agerar i en miljö där man egentligen inte kan försörja sig.

12
augusti
2019

Resan är över för Z

Från välunderrättad källa hävdas att Major League Soccer i USA har alltför dåliga spelare, att upplägget med grundserie och slutspel stinker, att ligans marknadsföring är för dålig och att varken underlaget man spelar på eller domarna håller tillräckligt hög klass.

Samma källa visade att han menar allvar med sina omdömen genom att själv, under natten till måndagen, misslyckas göra mål trots 14 försök. Så visst har källan rätt. Det märkliga är bara att han faktiskt valt att spela där och att hans eget lag, Los Angeles Galaxy, har så otroligt svårt att få till det i den allt annat än skarpslipade konkurrensen.

Zlatan Ibrahimovic mjölkar gärna MLS på pengar men har inte vett att uttala stöd för vare sig sin omedelbara arbetsgivare eller den organisation som arbetsgivaren är ansluten till. Kanske dags att inse att resan är över och att man bör kliva av på slutstationen?

• Östersund har tappat tre duktiga spelare i sommar: Alhaji Gero (Helsingborg), Curtis Edwards (Djurgården) och Hosam Aiesh (IFK Göteborg). Den som så vill kan börja räkna ner vad gäller klubbens allsvenska dagar. Laget har hittills i år haft svårt att avgöra jämna matcher och värre blir det. Streckstrider väntar frampå höstkanten.

05
augusti
2019

IFK kommer undan igen?

IFK Göteborg har i sommar sålt Benjamin Nygren till KRC Genk i vad som uppges vara den största affären i klubbens historia. Om alla klausuler slår in kan det bli 53 miljoner kronor för Blåvitt.

Men det finns en hake. IFK har, i den optimala penninghungerns tecken, betett sig regelvidrigt. Nygren är ännu inte 18 fyllda och då ska det ske utan agent. Men IFK:s klubbdirektör Max Markusson sade till Expressen (29/6) att så varit fallet. ”Det är extremt sällan man gör någon försäljning överhuvudtaget utan att det är någon agent med”, sade han.

Må så vara. Men nu har UEFA ett regelverk för spelare under 18 år. I vintras blev formaliteterna kring Jack Lahnes övergång från Brommapojkarna till Amiens av det skälet alltför omfattande för att hinna lösas. Istället stannade Lahne i Sverige (lån till AIK) och såldes nu i sommar, fortfarande med hänsyn till regelverket eftersom Lahne inte fyller 18 förrän 24 oktober.

Blåvitt har åsidosatt regler som ska skydda spelaren. Straff? Nja, Svenska Fotbollförbundet brukar av någon anledning sällan straffa IFK Göteborg. Man gjorde det inte när Sebastian Erikssons moderklubb Åsebro IF lurades på sin rättmätiga andel av en proffsövergång och man lär inte göra det nu heller.

16
juni
2019

HIF gräver egen grav

Helsingborg har startat uselt och nu sparkas tränaren Per-Ola Ljung. Vackert! Men då vill jag veta vad det är för tomtar som har godkänt klubbens värvningspolicy under det senaste året.

Kan det möjligen vara ordförande Krister Azelius? Samme man som några dagar före avskedandet svarade ett kategoriskt ”ja” på tre frågor från Kvällsposten (Ska Ljung behållas? Sitter han säsongen ut? Även nästa säsong?).

Helsingborg har Allsvenskans äldsta lag. Man behöver inte ens börja räkna på det. Det är bara att kolla födelseåren. För majoriteten av spelarna är andrahandsvärdet noll. Dessutom är lagets ”skyttekung”, islänningen Bjarnason (tre mål!), på väg till Kaiserslautern i tyska tredjeligan – en annan klubb som inte har några pengar.

Det är möjligt att Ljung nått vägs ände med det här gubblaget. Men talande är samtidigt att Mikael Stahre ska ha tackat nej till att efterträda Ljung. Om HIF-ledningen hade tänkt till kunde man nu ha stått med ett oerfaret lag som ändå lärt sig något för framtiden. Men nu är man helt utan A-trupp frampå höstkanten. Snyggt jobbat!

Hela den här historien får mig att tänka på ett gammalt skämt: ”Mamma, sopgubbarna är här!” Svaret blev ”Säg att vi inte ska ha något.”

10
juni
2019

Bale på väg till United

Apropå Spanien: Real Madrid står inför en storstädning. Efter en säsong av besvikelser kan 13 spelare få lämna truppen, i så fall till ett genomsnittligt pris av 250 miljoner. För här handlar det om att sälja spelare, inte enbart klippa av kontrakt och mota ut folk.

Real Madrid har redan klart med tre förstärkningar: mittbacken Éder Militão (Brasilien/Porto), kantspelaren Eden Hazard (Belgien/Chelsea) och anfallaren Luka Jović (Bosnien & Hercegovina/Eintracht Frankfurt).

Mer är på väg och för att få till ett rimligt bokslut – som uppfyller UEFA:s Fair Play-regler – måste det också komma in pengar. Det spekuleras vilt kring vilka som kan/ska säljas och Real Madrid är tvingat att ta in tre miljarder den vägen.

Högt på missnöjeslistan står Walesaren Gareth Bale, som inte ligger bra till hos lagets nygamle tränare Zinedine Zidane. Här kommer Manchester United in i bilden, eftersom den klubben också söker köpare. För Uniteds del är det Paul Pogba som skaver. De båda spelar inte på samma plats men socialt sett är det ett klockrent byte. Räkna i så fall med att det blir två försäljningar och inte ett byte rakt av. Det är p g a detta som man absolut vill krama pengar ur lagkaptenen Sergio Ramos.

03
juni
2019

Huvudlösa argument

Stockholmsderbyt AIK–Hammarby spelades i turbulensen efter avslöjandet om RF-ordföranden Björn Eriksson och det faktum att han tills nyligen också företrätt väktarbranschen som lobbyist.

Men den stora grejen är egentligen att polisen nu konsekvent tillämpar samma regler för alla fotbollsläktare. Det handlar om den s.k. villkorstrappan, där polisen kan höja kraven på ordning. I detalj rör det sig om ett förbud mot stora banderoller, eftersom dessa utgör ett skydd för de åskådare som anser att pyroteknik är absolut nödvändigt när det spelas fotboll. Där bakom maskerar de sig. Sedan brakar helvetet löst.

SEF:s GS Mats Enquist intygar i ett långt Facebookinlägg från i fredags hur bra samarbetet med polisen flyter, att publiken ökar och att stök och kaos numera är undantag. Han beklagar att ”andra intressen” nu fått polisen att agera annorlunda.

Då kommer Stockholmsderbyt med åtminstone tre våldsamma upplopp i Solna, två gripna och tung polisnärvaro hela kvällen (matchen slut vid femsnåret). Nej, problemet är inte under kontroll och varken SEF (Allsvenskan har tappat 1500/match sedan 2015) eller spelarna (känsloargument) är riktigt ärliga när man ställer sig på banderollfolkets sida.

27
maj
2019

Guldstrid för Curtis?

Östersund uppges jaga Evertons Bassala Sambou, en 21-årig tysk anfallare vars kontrakt är på väg att gå ut. Den förstärkningen kan laget behöva. Detta trots att han tillbringade hela säsongen i reservlagsserien och ännu inte har ligadebuterat.

Det är inte mycket som gått ÖFK:s väg i vår. Skadorna har kommit en efter en, bland annat på omskrivna lånet Ravel Morrison. Samtidigt går 18-månaderslånet av Tesfaldet Tekie ut. Den f.d. Norrköpingsmittfältaren återgår till Gent.

I bortaförlusten mot Djurgården satt Curtis Edwards på bänken. Han är en av få som finns kvar i truppen från den spektakulära säsongen i Europa League 2017/18. Nu talas det om att både Hammarby och Djurgården visar intresse för den allroundkunnige mittfältaren som på så sätt – trots allt – kan bli inblandad i årets allsvenska guldstrid.

I dagarna har lagets förre tränare Graham Potter bytt arbetsgivare från Swansea City till Brighton. Han kom till Swansea för att ta upp klubben i Premier League men slutade tia i tabellen. Brighton innebär ett kliv upp i Premier League, till en klubb som hängde kvar med liten marginal. Under tiden går förre klubbordföranden Daniel Kindberg och väntar på rättegång för misstänkta ekonomiska oegentligheter.

[12 3 4 5  >>  

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39