17
februari
2019

Full fart framåt för MFF

Jag var färdig att ställa mig upp framför tv:n och applådera Malmö FF:s modiga inställning mot Chelsea. Den pressen och det ihärdiga jobbet på offensiv planhalva är något att ta efter för andra svenska lag. Chelsea var besvärat, inte tal om annat, men det var det för dagen gula Londonlaget som gjorde två mål och vann.

Sådana saker (2–1-förlusten) är sådant som de inavlade trögskallarna i den inhemska tränarkåren brukade ta fasta på förr. ”Ha ha, dom torskade ju”, sade man och bjöd sedan på sin egen hämmade variant av hur internationella storlag ska mötas. Ofelbart med en extra gubbe i backlinjen, ett drag som effektivt kvävde alla egna försök att gå till attack.

Vad MFF:s tränare Uwe Rösler lyckades åstadkomma i torsdags var att väcka aptiten hos sina spelare. Han fick dem att ge precis allt i det höga försvarsspelet, så att spelarna själva märkte att det går att rubba namnkunniga lag. Nu vet man att den största skillnaden ligger i bolltempot och därmed i förmågan att förvalta målchanser när spelet går i 180 knyck. Det är vad man måste lära sig. Ni såg själva att MFF hade en radda chanser. Ni såg också att de spelare som sköt sällan var i balans för att göra det. Den detaljen blev avgörande. Kan MFF fixa det på sikt?

10
februari
2019

Bajen står på minus

Hammarby fjärde plats förra året var lagets bästa på tolv år. Ändå knorrade anhängarna. Och det gjorde man utifrån Allsvenskans första tredjedel, där laget länge toppade.

Men så vände serien och efter det hade man två saker att ta hänsyn till.
1: Det faktum att motståndarna lärt sig läxan och i allmänhet föll tillbaka, radade upp sig och vägrade gå med i Hammarbys positionsskiften. Man stod kvar och slog bort, helt enkelt.

2: Jiloan Hamads frustration över att varken ha kommit med till VM eller att ha fått ett utlandskontrakt under sommaren. Det gick väl sådär med den saken.

Men förra årets lag var bättre än årets. Det grundar jag på att två tongivande offensiva försvarare är borta (Bjørn Paulsen och Neto Borges). De tillförde oerhört mycket framåt. Samtidigt har Hamad slutligen fått sitt kontrakt, i Sydkorea.

Ersättarna imponerar inte på mig. Alexander Kacaniklic ersätter Hamad. Men två oprövade brassar (Jean Carlos de Brito/b och Zé Vitor/f) samt Dennis Widgren (Östersunds FK/b), Darijan Bojanic (Helsingborg/mf) och Tim Söderström (BP/mf) är inget att skrämma motståndare med. Har tränare Billborn arbetsuppgifter för allihopa?

04
februari
2019

Förblindade av deg

Någonting stör mig med Jack Lahnes utlåning från Brommapojkarna till Amiens. Det är flera saker som ställer till det här. Först och främst hans egen vilja att hugga på första bästa anbud.

Men det handlar också om BP:s drömmar. Man vill så gärna att produktionen av löften ska kopplas till en direkt pipeline som leder ut i världen. Hittills har BP tjänat sina pengar när de spelare man sålt till Djurgården flyttat vidare utomlands. Finessen med det tillvägagångssättet är att spelarna då är både vässade och härdade.

Största direktförsäljningen hittills är 20 år gammal (Bojan Djordjic till Man Utd för ca 15 mkr). Nu lånar man ut Lahne för 5 mkr med möjlighet till ytterligare 15 mkr vid försäljning (samt procent på vidareförsäljning).

Problemet är att Lahne nu går från ett lag som nyligen åkt ur Allsvenskan till ett som är på väg att glida ur Ligue1. Amiens hängde kvar i våras (debutsäsong i högsta) men nu är tiden på väg ikapp. Med den här karriärvägen kommer Lahne i sommar ännu inte att ha spelat seniorfotboll för ett lag med eget spel.

Det handlar inte om fotboll. Det handlar bara om stålar – och både BP och Lahne är lika förblindade. Kom ihåg att skratta när Lahnes öde om några år dissekeras under rubriken ”Vart tog han vägen?”.

27
januari
2019

Så skapas klubbkulturer

Klubbkultur är något som växer fram. Det handlar om beslut fattade av olika personer i samma förening. Med tiden märker man att de pekar åt samma håll. Ta IFK Göteborg.

Åren 2003/04 försökte man blåsa skatteverket på signbonusar för köpen av Peter Ijeh och Stefan Selakovic. 2005 kom razziorna och 2006 dömdes klubbens företrädare Mats Persson och Jan Nilsson. De överklagade men fick påbackning. Klubben fick betala 12 mkr i uteblivna skatter. 2008 fick även Selakovics förre agent Kent Carlzon fängelsestraff för sin roll.

2011 lyckades man med emfas blåsa Åsebro IF på klubbens del av övergångspengarna när Sebastian Eriksson lämnade IFK för Cagliari. Det skedde genom att han först lånades och sedan skrevs över. Då hade karensperioden i Åsebros avtal med IFK gått ut. Någon annan anledning till utlåning första året fanns inte. Svenska Fotbollförbundet fick in en anmälan men gjorde ingenting.

2019 handlar det om Kasim Prosper, förra året framgångsrikt utlånad från IFK till Mjällby och tingad även i år. Blekingarna har ett underskrivet avtal med IFK om den saken. Samtidigt förhandlar IFK med en klubb i USA om utlåning för 2019. Mjällbys sportchef Hans Larsson är inte glad, ty mot Blåvitts klubbkultur står sig småklubbarna slätt.

21
januari
2019

MFF har hittat rätt

Malmö FF:s tränare Uwe Rösler vet hur han vill ha det. Sedan serien tog slut i höstas har hans två assistenter försvunnit. Det handlar om MFF-inventariet Olof Persson och förre tv-kommentatorn Jens Fjellström. De båda ersätts i huvudsak av Rob Kelly, som Rösler tidigare samarbetat med i Leeds United och Fleetwood Town.

Det är klokt. I likhet med Graham Potter i Östersund vill han helst ha professionellt folk omkring sig. Eller åtminstone sådana som förstår vad han menar. Det tyder på att Rösler har en utstakad väg för sitt arbete, att han vill åstadkomma någonting och att han för den sakens skull behöver ändra på ingrodda arbetssätt.

Det är ett plus för sportchefen Daniel Andersson att denne, efter ett par ytterst menlösa tränartillsättningar, ger Rösler fria händer. Det betyder också att det finns hopp för MFF.

• Sedan kan man undra varför Djurgården jagar Astrit Ajdarevic när ingen annan gör det. Troligen därför att man inte insett att han ännu inte lärt sig disponera en hel match. Under senaste besöken i Allsvenskan var han känd för två saker. 1: Alla bollar skulle gå via honom. Men bara tills han 2: fick kramp i andra halvlek.

14
januari
2019

Messis 400 ställer diagnos

Lionel Messis fullträff i Barcelonas 3–0-seger över Eibar var hans 400:e i La Liga. Han är spanska ligans flitigaste målskytt genom tiderna. Dit har han kommit på 435 spelade matcher. Styvt gjort, onekligen.

Men det är också ett tecken på hur det länge stått till i La Liga. Det spårade ur under tidigt 1990-tal, när intressenter bjöd över varandra när de ville förhandsboka rätten att sända Real Madrids och Barcelonas matcher i det kabel-tv-nät som då höll på att byggas. De båda fick så mycket pengar att man med tiden kunde nöta ner all annan inhemsk konkurrens. Den som utmanar de två stora – och på allvar tror sig kunna göra det – hamnar ganska snart obehagligt nära konkurs. Atlético Madrid är enda undantaget.

De baskiska klubbarna är sedan länge ute ur bilden. Andra uppstickare (=f.d. storklubbar) som Sevilla och Valencia kommer aldrig i närheten av de stora inkomster man behöver. Ty de största pengarna från UEFA går till de två stora, som för säkerhets skull förbrukar slantarna i förskott.

Barcelona och Real Madrid har monopol på intäkter och därför också monopol på framgång, ungefär som i Frankrike (PSG) eller Italien (Juve). Men i Tyskland och England spelar man fortfarande om titeln.

06
januari
2019

ÖFK inside

God fortsättning på det nya året! Det önskar jag även Östersunds FK:s förre ordförande Daniel Kindberg, som under våren har en rättegång att se fram emot. Bubblan sprack i april och i december stod det klart att åtal skulle väckas för några ekonomiska transaktioner som skett under 2014.

Vid åtalsbeskedet deklarerade Kindberg direkt sin avgång från ordförandeposten. Men han sade samtidigt att han fortsättningsvis skulle stå till förfogande som ”bollplank”.

Intressant, tycker Bister, och drar sig till minnes en viss ”Big Bill” Dwyer, som dels ledde NHL-laget New York Americans (1925–42) och samtidigt var spritsmugglare av rang. Dwyer åkte in på 13 månader 1925 men fortsatte då kallt att leda den sportsliga verksamheten inifrån fängelset.

Ingen tror väl annat än att det kommer att bli så även med Kindberg, om han nu fälls. Han sitter ju på både kompetensen och drivet i den styrelsen. Utan honom hade ÖFK inte rört sig ur fläcken och fortfarande harvat på tredje nivå i seriesystemet.

• Samtidigt kan man glädjas åt att IFK Göteborgs tränare Poya Asbaghi vill ha katalanen Ferran Sibilia som assistent. Sibilia har under två år assisterat Joel Cedergren i Sundsvall, laget med åtminstone fem spanjorer i truppen. Det skulle betyda nya, behövliga och friska vindar i Blåvitt.

14
december
2018

Fouad gör det på nytt

Malmö FF tog sig samman och klarade av Besiktas. På bortaplan! För egen del fick jag kalla kårar när jag läste MFF:s laguppställning, med Christensen ställd åt sidan till förmån för mittfältets dubbla hänglås Bachirou/Lewicki.

Men MFF hade inte gett upp på förhand. Det var möjligen där matchen vanns. Det som jag i förstone ansåg vara fegt blev istället ett tecken på kyligt beräknande coaching.

Fouad Bachirou kan sträcka på sig lite extra eftersom han nu under två höstar i följd har varit med om att ta sitt svenska lag till sextondelsfinal i Europa League. Förra året var han Östersunds mittfältsankare och nu MFF:s. Det är ingen tillfällighet. Han är hård, han är uthållig – precis som de flesta inhemska spelare i den rollen – men han är också klok och har både bollkänsla och spelsinne.

Värvningen av Bachirou var en fullträff. Beslutet att kicka tränaren Magnus Pehrsson och valet av Uwe Rösler som efterträdare likaså.

Vad vi nu bör minnas är att Malmö FF tagit sig vidare från en jämförelsevis enkel grupp och att vad som än dyker upp i nästa omgång kan bli en chock för skåningarna.

09
december
2018

Man U och IFK lika illa ute

Manchester United är på väg att rämna. Det är en katastrof som initierades i och med Alex Fergusons avgång 2013. Hans efterträdare David Moyes försvann efter ett år. Under näste man, Louis van Gaal, gled laget ner bland utmanarna.

José Mourinho ordnade en andraplats förra säsongen men har aldrig varit annat än grinig, en skugga av den tränare som en gång hyllades som en av de bästa.

Varken klubben eller den olyckliga trion tycks ha förstått hur mycket Ferguson lade in i sitt jobb, hur han höll spelarna på tå och hur han fick dem att prestera på topp. Nu är osämjan i truppen ett tema och när det nu skurit sig mellan Mourinho och 700-miljonersmannen Lukaku – ja, då återstår bara att försöka bli av med gringubben. Under tiden dras en traditionsklubbs namn i smutsen.

Samma sak har under mer än ett årtionde pågått inom IFK Göteborg. Traditionen är lika stark som inom Man U, men allt annat är givetvis mindre och på en lägre nivå. Inte minst ekonomin. Men det faktum att Blåvitt i princip inte har några pengar har inte hindrat dem att ”go serial” vad gäller misslyckade tillsättningar på ordförande-, sportchefs- och tränarposter (även om juryn fortfarande överlägger om Asbaghi).

Så går det när kunskap ersätts av ett allt svagare återsken.

03
december
2018

AIK ser framåt

AIK:s uppvarvning inför nästa sommars kval till Champions League har börjat. Det talas om intresse för förre HBK:aren Sead Haksabanovic, den unge yttermittfältaren som hallänningarna såldes till West Ham United men som nu nöter bänk i Malaga. Det mumlas också om att Alexander Isak, som AIK självt sålt till Borussia Dortmund, borde hämtas ”hem”.

Så, genom affärer på några tiotals miljoner kronor, ska AIK försöka utmana sina motståndare om att tränga igenom nålsögat och ta någon av de sex gruppspelsplatser (av totalt 32) som är öppna för kvalspelande lag. Det är verkligen att hänvisas till köksingången.

Bland de 26 som direktkvalificerar sig genom höga placeringar i sina respektive hemmaligor talas ett annat språk. Där är deltagande i många fall en förutsättning för verksamheten, en intäkt som ingår i en enskild årsbudget som är större än hela Allsvenskan sammanräknat.

Avståndet till Champions League är för AIK:s del fyra dubbelmöten. Klarar man dessa hinder får man äran att tampas med klubbar som ohämmat drar nytta av ekonomisk dopning (som Man City och PSG). Efter att ha ställt upp som slagpåse i sex matcher blir belöningen att kunna utmana MFF ekonomiskt på hemmaplan. Europa bryr sig inte. Men plockar kanske någon enstaka AIK:are som inte varit helt ute och cyklat. Lycka till!

25
november
2018

Matchhjälte med hemligheter?

AFC Eskilstuna slog ut Brommapojkarna i kvalet och återvänder till Allsvenskan. Jubel inom AFC men knappast någon annanstans och bytet BP/AFC går egentligen spårlöst förbi. Ingendera laget drar publik. Men en man hade mycket att säga om både sin egen insats och motståndarna.

Det handlar om AFC:s matchvinnare Bajram Ajeti, som spelade för BP i våras. Han berättade redan inför kvalet om sin vår i BP och hur han påtalat ohållbarheten i det regemente som tränaren Luís Pimenta förde ”men ingen ville stå bakom mig”. Det låter modigt, rättrådigt och initiativkraftigt. Pimenta fimpade Ajeti innan han själv fimpades efter märkliga tidningsuppgifter om hur det gick till på lagets träningar.

Men – stopp ett tag nu. Pimenta värvade Ajeti till BP inför denna säsong därför att de båda samarbetat en gång tidigare. Det var under 2014, när Pimenta förde Kongsvinger till seger i norska tredjedivisionen. Ajeti hade ett hyfsat år (19 matcher/10 mål).

Med tanke på det verkar det finnas en hund begraven här, dold under lager av klubbyten och hastiga sortier. AFC är nämligen Ajetis sjunde klubb efter året i Kongsvinger. Sju klubbar på fyra säsonger. Aftonbladet och Expressen kanske skulle gräva lite djupare innan man offentliggör angrepp från en spelare med dylikt cv.

18
november
2018

Sanna ord om John

John Guidetti är uppenbarligen på väg ut i kulisserna. Han fick inte spela alls i Konya och hemma i Vitoria-Gasteiz får han mest titta på när Alavés gör sin bästa säsong över huvud taget. Sverige vinner (ibland) och Alavés vinner och Guidetti behöver inte ens hjälpa till.

Trots det vill en kvällstidning blåsa upp honom och hålla någon myt om stjärnstatus vid liv. Man redogör för hans situation i klubben men det nämns inget om nedvarvning eller hemflytt. Frågorna serveras på silverfat. Rykten byggs upp till ”nyheter” värda att bygga en text på.

När han själv inte vill tillstå att det skulle finnas intresse från Galatasaray (klubben som Johan Elmander scoutar för) kastar man in ett vedträ i form av ett annat rykte: Intresse från Celtic. Det ställs inte som en fråga till Guidetti, mera som en intressehöjare på slutet när man kammat noll på Galatasaray. Problemet är väl då att han redan har varit i Celtic och att de känner honom där.

Om det i kommande artiklar skulle antydas att Feyenoord visar intresse så vet ni att det är båg. Av just det skälet: Där har han redan varit.

12
november
2018

Rekordlång baksmälla

”Hoppas verkligen de håller sig i skinnet”, sade C Mores kommentator Anders Andersson i slutet av matchen mellan Kalmar FF och AIK. Han menade AIK:s fans, som radade upp sig i täta led kring kritlinjerna.

Givetvis kunde inte hålla sig i skinnet. Tönten i gulsvart skidmask, som invaderade ensam, var bara en försmak (och varför kunde ingen av de vakter som ledde ut honom rycka av honom masken?). Så snart matchen blåsts av kom resten.

Konsekvensen av detta intrång är att planen måste läggas om för att vara i skick till nästa års premiär. Planskötaren Mathias Svensson intervjuades av Barometern: ”Den delen där prisutdelningen ägde rum är sönder, vi pratar tusen kvadratmeter i runda slängar.” Och det var inte allt.

Därför blir AIK:s baksmälla efter guldet långvarig. När Kalmar inspekterat skadorna och beställt nytt gräs från Holland kommer nämligen räkningen att landa på AIK:s bord. Och det blir några kronor extra att punga ut med för AIK:s ekonomiansvarige, utöver guldbonusar.

Man anser dig säkert ha råd med det och det var väl också väntat. Likafullt handlar det om kapitalförstöring på hög nivå och helt i onödan.

05
november
2018

AIK – för tolfte gången

Rekordpubliken 50 128 hade tänkt sig att AIK skulle säkra SM-guldet mot Sundsvall i söndags. Det hade nog även spelarna tänkt sig. Men fotbollsspelare ska inte tänka för mycket, åtminstone inte under pågående match. Där ska träningspassens nötande betala sig i instinktiva aktioner.

Nu tjorvade saker och ting till sig när man närmade sig GIF-målet. Och som om det inte vore nog var medelpadingarnas målvakt William Eskelinen inställd på att hålla tätt. Han gjorde det med hjälp av sin egen talang, trävirket och AIK:arnas obenägenhet till enkla och naturliga lösningar. AIK var drabbat av guldfrossa. Dock utan att bryta samman totalt. Försvaret höll, trots att mål-Linnér tvingades stå över. Det finns all anledning att tro att klubben säkrar sitt tolfte SM-guld i Kalmar på söndag. Men det borde ju naturligtvis skett på hemmaplan.

Samtidigt, i en annan del av staden, tackade Hammarbys anhängare av Kennedy Bakircioglu med nya rekordpubliksiffran 31 810. Det betydde två saker. Först och främst att Hammarby är publikstarkast i landet för femte året i rad (snitt 23 679) men också att klubbens publik svarat på lagets framgångar. Årets siffra var 1 543 bättre än ifjol, ett trendbrott då publiken dessförinnan krympt en aning under tre år i följd. Och 15 bättre än AIK...

29
oktober
2018

En loser i LA

Nej, det blev inget slutspel i MLS-ligan för Los Angeles Galaxy. Inte i är heller, är kanske bäst att tillägga. För andra året i rad missar ligans mesta mästarlag (2002, 2005, 2011, 2012, 2014) medverkan i det som i Nordamerika kallas postseason.

Trots det har Galaxy blivit konkurrenskraftigare än bottenåret 2017 (sist av 22 lag, 8–8–18). I år var man ett mittenlag (13:e av 23, 13–9–12). Slutspelsplatsen fanns inom räckhåll i sista matchen. Den var så gott som gjuten när Galaxy ledde mot Houston med 2–0 (vilket hade räckt). Men Houston vände och vann med 3–2.

Vid slutsignalen blev Z därför arg. Så arg att lagets vattenflaskor fick ta smällen. Sen satte han sig på lagledarbänken och surade, helt ovillig att tala med de journalister som till övervägande grad lärt sig tassa på tå i dylika situationer. Arg satt han antagligen och funderade på vems felet kunde vara. Tror inte han tänkte att han möjligen kunde engagerat sig lite mera för egen del, stöttat avgångne tränaren Sigi Schmid med goda råd eller agerat mentor för yngre kollegor.

Nejdå. Efter att ha misslyckats med sitt uppdrag och spolat av sig det värsta riktade han nog snarare intresset mot det som måste vara ett rykte planterat av hans personlige positivhalare (”Z till Real M”). Klotjohan (fyrans storlek) har försökt med den förut. Nu är det kanske lite för sent för sådant trixande.

[12 3 4 5  >>  

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39