23
september
2019

Ett omöjligt förslag

Sven-Göran Eriksson har luftat lungorna i podden Göttänna, som Glenn Hysén och Mikael Eriksson driver. ”Svennis” har åsikter om IFK Göteborg (som han tränade 1979–82) och det faktum att klubben i somras sålde tonåringen Benjamin Nygren.

– Det måste vara något som är fel när man inte kan behålla honom i svensk fotboll. Det är ju inte så att han går till Barcelona eller Manchester City – utan han går till Belgien. Jag förstår att man inte kan behålla dem när stora klubbar kommer utifrån. Jag skulle hellre heta ”Volvo IFK Göteborg” eller ”IFK Göteborg Volvo” och att de äger och tar hand om hela skiten. Då skulle man kunna behålla svenska talanger. Man skulle kunna höja lönerna, publiken skulle bli större och sponsorerna bättre.

Men då tvingas jag härmed upplysa Eriksson, som inte bott i Sverige på 37 år, om att det där med företagsägda idrottsklubbar det går inte här. Vi ska inte ha sånt. För det törs inte Riksidrottsförbundet släppa till. Alla tillstymmelser till bolagiseringar kräver fortfarande åtminstone 51/49 i ägarfördelning mellan föreningen och investeraren. Det varken får, kan eller ska ändras. Ty allt annat än 51/49 är farligt. Jättefarligt. Därför kommer inte svensk elitfotboll att begåvas med en professionell attityd inom överskådlig framtid.

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39