30
september
2019

Förbundet i regelskandal

SvFF fäller IFK Göteborg och agenten Denis Celebic för unge Benjamin Nygrens övergång till KRC Genk i somras. Klubben bötfälls med 350 000 medan agenten, förutom böter på 50 000, stängs av i ett år. Detta för en övergång värd 53 miljoner.

Men det riktigt ruttna i affären är att SvFF:s disciplinnämnd inte kan presentera en enhällig tolkning av den paragraf de inblandade ska brutit mot. Det gäller artikel 8.8 i reglementet för förmedlare:

”Det är förbjudet för såväl spelare som förening att betala ersättning till förmedlare i anledning av förhandling om anställningsavtal eller spelarövergång avseende underårig spelare.” [det handlar om 18-årsgränsen]

Nämndens ordförande Kerstin Elserth och ledamoten Kerstin Persson anser att skrivningen i anledning gör det oklart vad som är förbjudet – förmedling av kontakt (mellan IFK och Genk) eller betalningens tidpunkt. Nygren fyllde 18 år den 8 juli, vilket således var mitt under affärens genomförande. Kontakten togs före födelsedagen men första betalningen lades efter födelsedagen.

Heder åt ordföranden och ledamoten som vill ha utrett vad bestämmelsen egentligen gäller – varningsflagg för övriga som tillfogar IFK ett myggstick men som inte tvekar att sänka en individ. Detta är vad man brukar kalla en skandal!

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39