06
maj
2019

Offerkoftan värmer bra

Polisen i Sundsvall var först med att förbjuda så kallade OH-flaggor (Overhead-) på fotbollsmatcher. Beslutet togs den 18 april och Kenneth Carnabeck, tillförordnad gruppchef för tillståndsgruppen vid region nord gav en enkel förklaring:

– De vet vilka regler som gäller och har inte följt de reglerna.

”De” är i det här fallet GIF Sundsvalls anhängarskara Träpatronerna, som arrangerar s.k. tifon i samband med Giffarnas hemmamatcher. Polisen tog steget eftersom läktarfolket inte följt de regler som gäller. Pyroteknik och ordningsstörningar förekommit och flaggorna har tjänat som skydd för de individer som inte vill identifieras. Träpatronerna svarade harmset med tio tysta minuter mot Kalmar FF.

Nästa flaggförbud kom inför AIK:s möte med AFC Eskilstuna. Och det kan framöver utökas till att gälla även tifon. Enligt polisen används de stora, täckande tygskynkena som ”omklädningsrum” där man maskerar sig för att sedan antända pyroteknik.

Även här gråter ”fansen” när polisen nu (äntligen) gör något för att komma de individer som anser sig ha rätt att försena avspark, störa spelet och till och med få matcherna avbrutna. I deras värld är den rätten ett grundläggande livsvillkor.

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39