15
september
2019

Rent spel, SvFF?

Svenska Fotbollförbundet tillbakavisar kritiken från DO (Diskrimineringsombudsmannen) genom att deklarera att herr- och damlandslagsspelarnas ersättningar är likvärdiga. Då talar man om dagersättningarna när landslagen är samlade. Prispengar är en annan sak. De baserar sig på procentsatser från VM- och EM-slutspel och där är beloppen helt annorlunda.

Men det som stör här är det ständiga hänvisandet till sekretess. Alla delar av avtalen tycks vara hemliga och ingen annan ska kunna avgöra om det SvFF säger verkligen är sant.

För egen del minns jag hur Olof Palme 1985 satt i tv och visade upp ett papper. Palme hade blivit anklagad för skattebrott när han växlat arvodet för en föreläsning på Harvard mot att en av hans söner fick studera där. Han var trängd (och egentligen helt körd) när han satt i tv och visade upp ett papper som var ”beviset” på att inga oegentligheter förekommit. Han viftade med detta papper men lät ingen människa läsa det. Hans taktik var att bli förbannad för att någon alls ifrågasatt att han talade sanning.

På samma sätt kräver nu SvFF att bli trott utan att delge innehållet i avtalen. De får inte jämföras objektivt. Det är m.a.o. fortfarande stor skillnad på dam- och herrfotboll. DO har fått in en skrivelse men förväntas spela med i sekretesslarvet.

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39