21
maj
2018

Ständigt denne Sundgren

Hammarby leder Allsvenskan. Men hur förvaltar man sin position? Som en hal tvål eller som en het potatis? Frågorna hopar sig efter det förlorade derbyt mot AIK. Hammarby släppte sin laguppställning ett dygn före avspark.

På så sätt gav man motståndarna möjlighet att förbereda sig bättre. Om man ger ett lag tränat av Rikard Norling den extra marginalen får man nog, till sist, skylla sig själv.

Matchen avgjordes via en märkligt tolkad situation. AIK tilldömdes en straffspark efter en närkamp mellan Jiloan Hamad och Daniel Sundgren. Den sistnämnde, som för en tid sedan (och då flinande) lyckades få Djurgårdens nye armenier Yura Movsisyan utvisad, ansåg den här gången att straffsparken var ”solklar” och att den föregående knuffen från hans sida var ”en annan situation”. Sundgren knuffade undan Hamad som sedan handlöst föll varpå Sundgren själv bekvämt lade sig tillrätta på konstgräset och visade på att han faktiskt hade jätte-jätte ont i sitt lilla ben. Sundgren är en fjant.

Att domaren gick på det kan inte ses som en merit. Men att AIK, trots alla sina skador, närmar sig Hammarby i toppen slår an tonen inför den långa höstsäsongen. Hammarbyspelarnas rop efteråt om tråkigt AIK-spel är dessvärre ytterligare ett tecken på att laget har svårt att hantera sin status.

14
maj
2018

Därför sparkar MFF Pehrsson

Malmö FF är klubben där det inte räcker att vinna Allsvenskan. Allan Kuhn ledde laget till guld 2016 men kickades omedelbart. Efterträdaren Magnus Pehrsson försvarade SM-titeln 2017. Men redan där märktes hans oförmåga att få ut max av laget, som bl.a. försvann ur Champions League-kvalet direkt och gick på en märklig mina borta mot seriejumbon AFC Eskilstuna.

I år har Pehrssons ställning efter hand försvagats och efter fyra raka förluster (tre seriematcher plus cupfinalen) är det nu finito.

Sportchefen Daniel Andersson tar över tränaransvaret samtidigt som jakten på en ny tränare startar med blott åtta veckor kvar till nästa Champions League-kval, vars första omgång spelas 10/11 och 17/18 juli. För att citera Oliver Hardy, Helan, när han surnar till på sin parhäst Stan Laurel, Halvan: ”Another fine mess you’ve gotten us into.” I det här fallet ska Helan tolkas som styrelsen och Halvan som sportchefen Daniel Andersson.

Ty den rådande röran är resultatet av denne f.d. sidledsspelares insats som rekryteringschef, ett jobb han fick nästan på direkten efter att han slagit sin sista tremeterspassning. Kuhn bara försvann. Pehrsson är nu borta sedan hans eviga babblande gett spelarna sår i öronen (alltså de spelare som inte stack i vintras).

07
maj
2018

Miljarder skäl att sky United

Manchester United lägger en knapp miljard på Sergej Milinkovic-Savic, en 23-årig offensiv mittfältare från Lazio. För två år sedan kostade Paul Pogba lika mycket när han köptes tillbaka (!) från Juventus. Förra årets värvning av Romelu Lukaku från Everton var i samma kostnadsklass.

Är det riktigt klokt? Knappast. Köpen känns mera som besvärjelser än som strategiska spelarvärvningar. Min känsla är att klubbens och lagets största problem egentligen är den utslitne och desillusionerade managern José Mourinho. ”Ge mig bara en miljard till så löser jag det här …”

Mourinho, en gång vägledande för andra i sitt sätt att se till varje enskild spelares bästa, har förvandlats till ett stort, svart slukhål där både entusiasm och pengar försvinner utan att lämna några spår efter sig.

Fem år har gått sedan Alex Ferguson slutade. David Moyes (ett år), Louis van Gaal (två) och Mourinho (två) har sedan dess försökt driva segermaskinen vidare men för alla tre har jobbet förvandlats till ett pågående skeppsbrott.

Bör Mourinho kickas? Kanske det. Men inte utan att man först hittat en ny kandidat, någon som verkligen törs ta jobbet och vet vad han vill uträtta.

30
april
2018

Hur dåligt kan det bli?

Uselt spel och usla insatser är aldrig roligt, vare sig för spelare eller publik.

När Norrköping skar ihop och förlorade hemma mot Trelleborg fick Jordan Larsson nog och knackade ner en motståndare med en eftersläng. Rött kort direkt med en halvtimme kvar. Hans tränare Jens Gustafsson var inte glad.

Malmö lät en tidig motgång förstöra dagen i Kalmar. Att turerna kring det första baklängesmålet (i 27:e) kan få sådana följder tyder på att någonting kokar inom MFF:s trupp. När Alexander Jeremejeff byttes ut stod det redan 3–0 till KFF och han var heller inte glad. Må så vara. Men tydligare är att Magnus Pehrsson, än så länge tränare för laget, har gått in i sitt sedan tidigare bekanta tillstånd av bottenlöst babblande. Han gör så när han är på väg att misslyckas. Den här gången var det domarens fel.

På andra sidan jordklotet börjar det gå upp för den onämnbare att han knappast kommer att surfa igenom MLS. Los Angeles Galaxy förlorade hemma mot New York Red Bulls och efter ett bortdömt mål kan han nu addera domarna till listan över NGE-folk i ligan (Not Good Enough).

Och mitt i allt detta har GIF Sundsvall slagit världen med häpnad och plockat betydligt fler poäng än väntat. Men Elfsborg och Östersund blöder.

23
april
2018

Hur många syltburkar?

Nu kommer kritiken mot Östersundsbasen Daniel Kindberg. Bland annat betecknar präktiga tant DN hans ledarstil som ”uråldrig”. Det är lite väl opportunt för att kunna tas på allvar. Jag är fortfarande benägen att instämma i vad Östers Stig Svensson sade i sin memoarbok En match i taget apropå föreningsdemokrati.

Hans syn var att den demokratiska processen får fram en styrelse och att den sedan måste få arbeta ifred, utan att tvingas göra tillkännagivanden när man befinner sig mitt i en känslig process.

I fallet Östersund har styrelsen varit minimal. Så har man också kunnat åstadkomma saker utan att några ”friåkande” ledamöter frestats att läcka saker till media. Frågan är nu om det blivit för mycket för en person, om Kindberg stått med både händer och fötter i alla tillgängliga syltburkar.

Den sak som åklagaren skjutit in sig på skedde i ett läge då ÖFK:s likviditet var ansträngd. Var Kindberg införstådd med att hans affärspartners finansiella tillskott var ett resultat av bluffakturor? Visste Kindberg hur det gått till? Var han rent initiativtagare? Jag vet inte. Om åklagaren vet är det också upp till denne att leda saken i bevis. Oavsett vilket är Kindbergs framtida villkor dramatiskt förändrade.

16
april
2018

Velkåm to Sviden

När är en filmning en filmning? Uppenbarligen inte när AIK:s Daniel Sundgren rasar ihop framför Djurgårdens debuterande Yura Movsisyan. DIF:s armenier hade måttat en skallning mot AIK:aren, vilket gnagaren tog som anledning att kasta sig baklänges och vråla rakt ut. Detta renderade Movsisyan ett rött kort på tilläggstid.

Movsisyan är besviken och säger att det inte är tillåtet att filma. Sundgren hävdar, tvärtemot, att han blev träffad ”Sen förstärkte jag, ja. Och det är något jag står för också [för att få honom utvisad] det skulle alla ha gjort. Det gör alla, Messi och de också.

Jag kan bara önska Yura Movsisyan välkommen till de lättkränkta fjollornas land. Välkommen till landet där uppbragta trekvartsfigurer tar lagen i egna händer och sedan hävdar att de gör som vilken världsstjärna som helst.

• Samtidigt noteras Östersunds första trepoängare och Jordan Larssons första seriemål för Norrköping. Men ingen av dem ska tro att krisen är över. ÖFK saknar fortfarande en innermittfältare och inhoppare Larsson saknar klass. För ÖFK:s offer IFK Göteborg är krisen ännu bara i sin linda.

09
april
2018

Trögt spel i MLS

Ni som suktar efter att ödelägga resten av era liv med meningslösheter kan, om ni nu råkar ha svårt att sova på nätterna, skippa de amerikanska polisserierna på tv och istället dåsa framför Major League Soccer på Eurosport. Fotbollen som spelas där är anpassad för den som inte vet om han är vaken.

Här spelas runt, runt i backlinjen. Ändlöst. Och i lågt tempo, utan att motspelarna flyttar sig. Så kommer en rak boll till en mötande mittfältare, som ofelbart får sig en knuff i ryggen eller en spark över hälarna. Alternativet till detta är en lång boll. På måfå. Sedan börjar pjäsen om, men i motsatt ända av planen. De gånger man är på väg att spela sig igenom strandar det oftast på en felpassning.

Det som stör är att det går så förtvivlat långsamt. Men vad annat kan man vänta av en liga med 23 lag där elva tränare är amerikaner (plus två utlänningar som är uppvuxna i USA). En bekant skrev en gång en bok som skulle gräva djupt i fenomenet ”amerikansk spelstil”. Jag avrådde honom och sade ”skriv om det som saknas istället”. Och det är mycket, eftersom man ännu inte kommit längre än fysisk preparering och försvarsspel.

Med tiden (och ganska snart) kommer det att gå upp för den onämnbare att väldigt få av spelarna ens klarar statistroller när han vill sätta fart.

03
april
2018

All heder åt Isak

Fler fotbollsspelare borde tänka så här i umgänget med en eller annan journalist: ”Du behöver mig men jag behöver inte dig.”

Något sådant bör ha blixtrat till i skallen på Djurgårdens målvakt Andreas Isaksson efter helgens bortaseger i Östersund. Att vinna på Jämtkraft är en prestation, något att vara stolt över och ingenting som går att ta för givet på förhand. DIF fixade emellertid detta (1–0) och när det efter matchen är dags för frågor i mixade zonen sticker SR:s utsände fram sin mikrofon och undrar vad ”Isak” tycker om Zlatan.

Det tämligen taktlösa tilltaget föll inte i god jord. Enligt Expressen svarade Isaksson: ”Du kommer hit och din första fråga är om Zlatan. Det kanske är intressant för dig, men jag tycker att det är orättvist, för vi har precis spelat match här.” Efter ett försök från SR-reportern att byta samtalsämne klippte ”Isak”: ”Nej, vi kan inte prata om matchen. Inte efter att du började med Zlatan. Det är så jävla orättvist.” Sedan fortsatte han till omklädningsrummet.

Så ska en slipsten dras. ”Nyhetsintresse” eller inte. Tintinjournalisten fick sig en välförtjänt skrapa när Andreas Isaksson vägrade hälla bensin på en brasa som han inte alls har med att göra. Heders!

26
mars
2018

Då går jag till mamma

Destabiliseringsarbetet inför uttagningen av Sveriges VM-trupp är inlett och det styrs från en kommandocentral i Los Angeles.

Förbundskapten Janne Andersson besvarar konsekvent alla frågor om Zlatan Ibrahimovic med att hänvisa till dennes eget beslut om att landslagskarriären är över – ”och där står vi idag”.

Samtidigt säger Zlatan att ”de ringer varje dag och frågar hur jag mår”. En närmare koll ger vid handen att det är SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand som hållit kontakten med Z, ”därför att han är Manchester United-anhängare”. Sjöstrand har också matat media med uttalanden om vikten att ha en god relation med ”den största fotbollsspelare vi har och jag är jätteglad för att vi har en bra dialog, det är viktigt för svensk fotboll”.

På mig låter som om Sjöstrand lägger sig i Anderssons arbete. Om vi tänker oss att Andersson så här långt (med viss rätt) varit kallsinnig till att ta med Z, och Z märkte det, så har denne alltså i stället vänt sig till Sjöstrand. Om pappa säger ett bestämt nej så vänder han sig alltså till mamma.

Att sätta press på Andersson uppifrån för att till varje pris få åka med till VM är ett fult grepp. Att den blåögde Sjöstrand lånar sig till den typen av tjänster är mer än korkat.

19
mars
2018

Dialog inte rätt väg

Vintern biter sig kvar och därför valde arrangörerna att spela cupsemifinalen mellan AIK och Djurgården med taket på plats. Inför dessa förutsättningar gjorde båda lagens anhängare en analys som tyder på att deras hjärnor är mindre än knappnålshuvuden: Bengaler ska brännas!

Resultatet av dessa genomruttna narcissisters idoga arbete blev att matchen måste flyttas fram en timma. Reaktionerna från folk som är mer intresserade av att se fotboll än att följa hur ett två gäng idioter försöker ta över föreställningen lät inte vänta på sig. Försvarstalen, som går ut på att det är fel beslut av arrangörerna att spela med tak och att ventilationen är ”felkonstruerad”, förvånar inte. Ingenting förvånar väl egentligen när det gäller dessa hopar.

Det är hög tid att insläppen på Friends och Tele2 får samma säkerhetsapparatur som finns på flygplatserna. På så sätt skulle det bli omöjligt att smuggla in fyrverkeripjäserna. Integritetskränkande? Möjligen, om vederbörande valt mumindalen som förvaringsplats för komponenter. Men det får ju å andra sidan ses som självförvållat.

Svensk Elitfotboll borde driva på hårdare i förstärkningen av säkerhetsarbetet. Dialog leder ingen vart. Ingen gynnas av händelser av den här arten.

11
mars
2018

Lojal blåvit hjälte borta

IFK Göteborgs Björn Ericson – snabb, ettrig och envis mittback i klubbens otippade guldårgång 1969 – har avlidit. Björn värvades från Kullens BK som center men ansågs hos IFK göra större nytta som försvarare. Så fick det bli, i tolv säsonger.

De sex första i Allsvenskan, de följande sex i division II. Ty året efter guldet drabbades de blåvita av en sällsynt genomklappning och åkte ur. Det som hedrar Björn, som låg nära landslagstruppen, är att han stannade kvar trots nedflyttningen och inte slutade förrän hösten 1976 när IFK:s allsvenska återkomst var säkrad. Den resan gjorde han tillsammans med försvarskollegan Donald Niklasson. De båda hjälpte till att åter bygga upp det som ett tag var fullständigt raserat. Sex år efter att Björn lagt av blev IFK Göteborg UEFA-cupmästare.

Det är nu snart 50 år sedan IFK vann guld med det som tränaren Bertil ”Bebben” Johansson kallade ”bonnfotboll”. Björn Ericson är den femte som har lämnat skaran, efter Reine Feldt, Håkan Eklund, Lars-Erik Arwelin och Göran ”Pisa” Nicklasson.

• Cupsemifinalen Östersund–Malmö på lördag blir en kanonmatch! ÖFK:s Dennis Widgren tänkte efter och tog rätt beslut – han tackade nej till att spela för Norge.

05
mars
2018

Widgren bör tänka sig för

Dennis Widgren Östersunds vänsterback, har tagits ut i landslagstruppen. Norges, alltså. Lars Lagerbäck har fått nys om att Dennis pappa är norrman. Då går det att kringgå de 3 U19-landskamper som Widgren spelat för Sverige.

De matcherna har inte tillräckligt hög dignitet för att låsa honom vid blågult på seniornivå.

Lagerbäcks önskan är en nyhet för Widgren som ännu inte hunnit ta ställning till om han ska bli norrman eller inte. Ett inträde i den lagerbäckska fållan kan emellertid bli chockartat för en spelare som aldrig ens varit i närheten av att tråkas till döds av sitt eget fotbollsspel. I hans kläder skulle jag tänka mig för. Han har fostrats i en progressiv fotbollsmiljö där man snarare lär sig att ta ansvar än att lyda order. Landslag i all ära. Men det norska är just nu inte särskilt bra och Widgren är knappast mannen att ensam svänga skutan.

Josep Clotet Ruiz har fått nytt jobb. Han får det emellanåt. Sedan framgången med Malmö FF 2010 och fiaskot med Halmstad året därpå har han arbetat för Viking Stavanger, Málaga, Swansea City, Leeds United, Oxford United och nu Birmingham City, oftast som assistent. När ska han uträtta något?

26
februari
2018

Ghoddos ÖFK:s store vinnare

Östersund slår Arsenal på bortaplan (2–1) men får ändå respass i Europa Leagues sextondelsfinal. Att ÖFK nått så långt är en sensation, det är fastslaget sedan länge.

Men att laget samtidigt åkte ur tävlingen därför att man tappat fattningen inför hemmamötet, svikit sina ideal och i princip gett bort matchen (0–3) är något man får leva med. Den insikten måste svida – att ÖFK med rätt inställning mycket väl kunnat rubba ett halvintresserat, reservspäckat och underskattande Arsenal.

Trots att skämskudden i hemmamatchen för första gången var nödvändig rekvisita för anhängarna blev utfallet av matcherna bingo för en spelare. Saman Ghoddos scoutades av flera Premier League-lag och ÖFK:s boss Daniel Kindberg kan nog räkna med att de 50 miljoner han lär tackat nej till under vinterfönstret för sin anfallare kan på vara på väg att förränta sig inför nästa försäljningsperiod.

Ghoddos fyller 25 på eftersommaren. Det är en bra ålder för att ta karriärens avgörande kliv. Och hans status är nu sådan att han kommer att kunna välja klubb. Bara hoppas att ledband och benknotor håller.

19
februari
2018

ÖFK tänkte för mycket

Östersund föll på eget grepp i första matchen mot Arsenal. Bara efter ett fåtal minuters spel tyckte jag mig se vartåt det hela var på väg. ÖFK gav upp två tredjedelar av planen och man gjorde det mycket medvetet.

Istället för att, som tidigare, försvara sig högt upp med möjligheter att ta tillbaka bollen tidigt sprang man nu hem och radade upp sig framför eget mål. Arsenal kunde börja rulla i godan ro och fick allt det utrymme man behövde för att få snurr på bollen. Och tempot kunde trissas utan störande inslag.

Spelade Östersund fegt? Nej, inte uttalat. Men man svek sina ideal. Man hade grubblat ett varv för mycket och bestämde sig för att pröva något som man normalt sett aldrig skulle gett sig på. Hela föreställningen blev helt enkelt för mycket. I den här matchen blommade allt det ut som man tidigare sett tendenser till i matcherna i Bilbao och Berlin.

Både spelare och lagledning var redan på förhand alltför imponerade av motståndet. Det märktes när lagen stod bredvid varandra i gången före inmarschen. Det enda som saknades där var att någon av hemmaspelarna stuckit fram ett autografblock.

Att Fouad Bachirou, som gått till Malmö FF, ersatte av en framflyttad ytterback är ett annat skäl till att ÖFK inte kunde/ville spela fotboll.

12
februari
2018

Dessa Engelsmän…

Arsenal kommer till Östersund på torsdag och tvingas spela på plast och (troligen också) i minusgrader. Alltid är det något som är i vägen när man ska till Sverige.

När det första engelska laget gästade oss, de aristokratiska amatörerna Corinthians som var här 1904, gruvade de sig inför att behöva spela på grus. Det var vad som bjöds på Idrottsplatsen i Göteborg (där Gamla Ullevi nu ligger) och på Idrottsparken i Stockholm (där Olympiastadion nu finns). Engelsmännen var generande överlägsna de svenska noviserna även om premiären mot ett kombinerat Göteborgslag vanns med blygsamma 4–0.

I Stockholm slog man både IFK Uppsala (11–0) och ett kombinerat Stockholmslag (15–1 enligt Corinthians historiebok, 14–1 enligt dåtida svenska tidningar). Däremellan genomfördes en uppvisningsmatch där man ”delade om” och blandade lagen. Det blev jämnare så och den slutade 3–3.

114 år har gått sedan dess. Idag är läget ett annat. Då pustade engelsmännen ut när de korsade Öresund för att spela två matcher på gräs i Danmark. Idag kan de mycket väl få däng. Skulle Östersunds FK lyckas över förväntan är väl faran att någon av spelarna rekryteras av Arsenal. Den som lever får se!

<<  1 [23 4 5 6  >>  

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39