22
oktober
2018

Kuvös som kväver

Tryggare kan ingen vara än Janne Anderssons lilla forwardsskara. Marcus Berg, Isaac Kiese Thelin och John Guidetti står kvar längst fram i kön trots att ingen av dem uträttar någonting.

Marcus Berg är på väg att slå uthållighetsrekord i avhållsamhet, Kiese Thelin behöver någon som pekar åt honom och när Guidetti äntligen fick in en påse – ja, då föregicks den av en skrattretande råmiss från samme gubbe.

Senast fanns ytterligare två anfallare i truppen. Av dessa hade Sebastian Andersson en fördelaktigare kölapp än debutanten Kristoffer Peterson. Andersson går halvbra i tyska andraligan. Peterson återfinns i den holländska skyttetoppen.

Vad gör Janne Andersson? Han ger den blide Sebastian Andersson chansen från start i vänskapsmatchen mot Slovakien. Peterson sitter på bänken när Guidetti visar alla målgester han lärt sig framför hallspegeln. När det byts blir det Andersson ut, Berg in (66:e). Peterson nöja sig med ett genuint taskbyte (för Hiljemark, 81:a).

Så här gör man för att skapa den trygghet som i lagsammanhang är rena giftet. Om Janne Andersson verkligen vill sätta fart på Berg och Kiese Thelin (Guidetti kan knappt ens springa) så måste han tackla måltorkeproblemet på ett annat sätt. Öppna kuvösen!

14
oktober
2018

Ta Pehrsson!

IFK Göteborg har kickat Mats Gren och behöver en ny sportchef. Sett till erfarenheter, meriter och bakgrund verkade valet vettigt när han anställdes våren 2014.

Klubben har i själva verket varit på drift de senaste 15 åren. När Gunnar Larsson avgick som ordförande (2000, efter 18 år) och Roger Gustafsson två år senare avgick som fotbollsansvarig sattes en karusell i rotation och den snurrar ännu. Dagens ordförande Mats Engström är den åttonde efter Larsson. Antalet klubbdirektörer sedan 2007, inklusive årsfärske Max Markusson, är sex. Ur det perspektivet har det varit relativt lugnt på sportchefsfronten med Mats Persson, Håkan Mild och Mats Gren sedan 2003.

IFK körde i diket direkt efter Gustafssons avgång när Mats Persson skötte pengamyglet kring Peter Ijeh och för det fick krypa i fängelse. Omsättningen på ledande poster har gjort att IFK totalt tappat riktningen. Resultatet är en kroniskt misskött ekonomi som lamslagit den sportsliga delen. IFK har sedan en del år gjort till regel att sälja sina egna spelare alldeles för unga. Allt för att få in pengar. Trots det är det röda siffror i bokslutet så gott som varje år.

Lösning? Anställ Magnus Pehrsson! Den mannen tycker fortfarande att han fick kicken för tidigt från MFF. Jag är mycket spänd på vad han kan uträtta med IFK.

08
oktober
2018

Passa på att njuta

Det drar ihop sig i Allsvenskan. Fem matcher återstår. Medan AIK-fansen kan se fram emot guldmedaljer sitter traditionella rivalen IFK Göteborgs anhängare mera obekvämt i väntan på att lagets svagaste slutplacering sedan 2002 ska konfirmeras.

Ändå är det nog så att man från båda håll ska passa på att njuta av två spelares sista matcher för sina klubbar. Kristoffer Olsson briljerar i AIK och Giorgi Karaishvili räddar ibland poäng åt Blåvitt. Olsson är närmast förutbestämd för ytterligare ett varv ute i Europa medan IFK:s 22-årige georgier, som anlände i våras från Saburtalo Tbilisi, är en av ytterligt få spelare i sitt lag som kommer ifrån säsongen med plusbetyg, inte minst för sina frisparkar. Med tanke på IFK:s kroniskt usla ekonomi är det troligt att Karaishvili säljs bara någon företrädare för en utländsk klubb råkar harkla sig i sportchefen Mats Grens närhet.

2002 räddade IFK Göteborg sig kvar i Allsvenskan efter kvalseger mot Västra Frölunda, trea i Superettan. Då slutade laget tolva i Allsvenskan. I år blir placeringen troligen 12 (just nu) eller 13. Formen är rent ut sagt skabbig, med 0–2–3 på de fem senaste. Sirius (1–3–1) hotar underifrån. Men kval ska man slippa den här gången.

01
oktober
2018

Adjö, Hamad!

AIK tar guldet. Dolkstöten mot Hammarby i vårderbyt och nådastöten i höstmötet framstår som lagets viktigaste segrar. Samtidigt bör Hammarbys ledning analysera varför vårens serieledare vikit ihop sig fullständigt (Hammarby får numera plats i AIK-tränaren Rikard Norlings innerficka).

Den inledande forceringen var bra. Men Bajen lämnade första AIK-mötet groggy med självbilden (där ett SM-guld ingick) på sniskan. Efter andra AIK-mötet påminner de grönvita om ett gammalt ringvrak. Startelvan har varit identisk under lång tid och nu viker nyckelspelarnas form.

I det läget begår lagets kapten Jiloan Hamad en s.k. podd (Cafékampen) där det framgår att han ”med stor sannolikhet lämnar nu i vinter”. Hamad har ett år kvar på kontraktet men också en fastställd försäljningssumma (6 mkr). Det var Hamad som gick i spetsen i våras. Men sedan dess har han blivit alltmer osynlig. Mot Elfsborg var han bänkad.

Den 28-årige Hamad, som anser sig ”ha sina bästa år framför sig”, klarade inte av mentalt att ställas utanför VM-truppen. Han har tidigare under tre år utomlands uträttat noll och intet. Nu vill han gärna få chansen att göra om det. Ge honom den! Låt oss också hoppas att han hittar en klubb som, i likhet med Hammarby, låter honom slippa de övningar i fyspassen som han tycker är för jobbiga.

24
september
2018

Daniel bör tänka efter

Malmö FF går som tåget under nye tränaren Uwe Rösler. Då börjar Zlatan Ibrahimovic kasta trånsjuka blickar från USA. MFF kanske kunde vara något för den snart 37-årige centern som i år har harvat i Los Angeles Galaxy.

Men där borde MFF:s sportchef Daniel Andersson tänka efter före. Utsåld arena? Troligen. Sportslig succé? Knappast.

Galaxy får svårt att gå till slutspel. För egen del har han 23 matcher/18 mål och 5 gula kort (avstängd efter nästa). Laget har ett uselt försvar men lyckades i söndags vinna efter sju raka matcher utan seger.

Sedan kan man ju fråga sig vd Z har för inverkan på lagmoralen. Så här har det sett ut i år: 21 maj Örfilar Montreal Impacts Michael Petrasso. Avstängd i en match (mot San Jose, 1–0). 1 augusti Avstår att spela för MLS All Star-lag mot Juventus och stängs av i en match (Colorado Rapids, 1–2). 25 augusti Örfilar Los Angeles FC:s Lee Nguyen. Blir bötfälld. 10 september Tränaren Sigi Schmid avgår. 15 september Gjorde karriärens 500:e mål mot Toronto FC. Men bötfälldes för att fyra gånger haft handen uppe i motståndaren Nick Hagglunds ansikte.

Trots straffmål och assist mot Seattle i söndags (3–0) riktade klubbens egen hemsida uppmärksamheten mot norrmannen Ola Kamara.

17
september
2018

Lösningen på Jannes problem

Landslagets målskytte har alltför länge varit en källa till oro. Efter Ola Toivonens avhopp har det blivit än tydligare att konkurrensen om det båda spetsplatserna är för svag. Marcus Berg och Isaac Kiese Thelin, visst. Men sedan?

Svaret kan finnas i holländska Eredivisie, där Kristoffer Peterson så här långt toppar skytteligan efter att ha gjort sex mål på fem matcher för Heracles Almelo.

Peterson hade nyligen fyllt 16 när han i januari 2011 lämnade Sävedalens IF för Liverpool. Han kom aldrig upp i Liverpools A-lag utan lämnade klubben sommaren 2014 efter en utlåning till Tranmere Rovers.

Det bar av till Holland. Under 30 månader med Utrecht (30/3) fick han smaka på Eredivisie. Det blev också en halvårsutlåning till Roda Kerkrade (14/1). Sedan januari 2017 spelar han för Heracles Almelo, där före säsongsstarten svarat för 48 ligamatcher och 11 mål. Han har kontrakt t.o.m. 2019 plus option på ytterligare ett år.

Peterson, som blir 24 i november, har spelat både U17- (6/2) och U21-landskamper (7/1) för blågult. Han torde alltså inte vara okänd för SvFF-folket, som härmed manas att ta ut honom i nästa A-landslagstrupp.

10
september
2018

Sex i baken för Hamrén

Erik Hamrén är tillbaka i europeisk fotboll. Efter en tid som sportchef/manager för Mamelodi Sundowns i Sydafrika är han nu Islands förbundskapten. Välkomstsaluten blev förödande. Debuten, borta mot Schweiz i UEFA-snillenas nya turnering Nations League, slutade nämligen med schweizisk seger, 6–0.

”När de gjorde 3–0 på en frispark tappade vi allt. Organisationen, tron. Det är mitt ansvar”, kommenterade Hamrén för C More. Mönstret känns bekant.

Islands skara av anhängare bör ställa in sig på en återgång till (inte så) gamla tider, ty den man som nu har tagit över är inte kapabel att bygga vidare på det hus som restes av Lars Lagerbäck. Hamrén har visat det förr, när han ledde blågult, och kommer nu eftertryckligt att visa det igen.

För övrigt kan man klia sig i skallen angående Brommapojkarna. Sveriges mest angelägna elitklubb – som i sina veckobrev framhåller sin betydelse i socialt och samhälleligt avseende – släppte flaggskeppet (A-laget) vind för våg när ansvaret lades i händerna på sportchefen Daniel Majstorovic, som numera mest är berömd för att Zlatan bjuder honom på middag när Z då och då dyker upp i Stockholm. Majstorovic anställde en tränare vars personlighetsdrag stämde väl överens med hans egna.

03
september
2018

Benítez dröm leder framåt

Newcastle United, en av Bisters kärlekar i England, har i vanlig ordning startat knackigt. Detta trots att många (inklusive denna tidnings experter) sett förra säsongens tiondeplats som början på något bra.

Managern Rafa Benítez gick in i sommaruppehållet övertygad om att det fanns £45 milj att göra av med på nya spelare. Men då hade han inte räknat med ägaren Mike Ashleys uppfattning: ”Om du ska köpa måste du sälja först!”

Benítez kontrakt löper ut efter denna säsong. Ashley vill ha honom kvar. De har diskuterat framtiden. Ashley erbjöd fem nya år. Benítez hade inga invändningar mot lönen men fick inte gehör för sina tankar om större transferbudget, utbyggd träningsanläggning och en rejäl satsning på klubbens U23-lag. Då försökte Ashley med ett ettårsavtal. Föll heller inte i god jord.

Nu är situationen denna: Benítez, som gravt förälskat sig i både staden Newcastle och dess fotbollsklubb, stannar kvar i väntan på att någon köper ut Ashley. Benítez ser nämligen möjligheter. Med nya ägare som vill satsa ordentligt tror han att United kan slå sig in bland de sex största. Det är, än så länge, en dröm. Men något måste han ha att se fram emot medan han försöker häva det nuvarande krisläget.

27
augusti
2018

Maktskifte i Norrland

Östersunds FK är, just nu, ett potentiellt medaljlag. Efter en skakig start på säsongen har laget klättrat i tabellen.

Men frågan är hur länge det varar. Efter lagets beundransvärda insats i Europa Leagues gruppspel har sju ordinarie spelare försvunnit.

I tur och ordning: Gabriel Somi (New England Revolution), Fouad Bachirou (Malmö FF), Sotirios Papagiannopoulos (FC København), Ken Sema (Watford), Brwa Nouri (Bali United), Alhaji Gero (Esteghlal) och Saman Ghoddos (Amiens). Det är spelare som i flera fall ratats av sina första (elit-)klubbar för att sedan arbeta sig tillbaka in i finrummet. De har själva skapat möjligheter att tjäna större pengar utomlands.

Men just nu, efter alla dessa avgångar, är laget försvagat. Det visade sig inte minst i helgens möte med GIF Sundsvall, det f.d. konkursboet. Sundsvall vann den matchen (2–1) efter ett sent mål. En lyckosam satsning på spanjorer gör att GIF för första gången i mannnaminne spelar fotboll, i stället för att brottas och tjonga. En av spanjorerna lämnade i somras men fem är kvar och tillsammans får man ut mesta möjliga av Linus Hallenius, som nu börjat göra mål även i Allsvenskan.

Allt talar, just nu, för att GIF Sundsvall tar över som Norrlandsetta.

20
augusti
2018

DIF illa ute

För den som vill se Djurgården som en porslinsbutik är det inga problem att utnämna dess obligatoriska elefant: Jonas Olsson.

I ett läge där sportchefen Bosse Andersson gått bort sig i sitt köpande och säljande (och lagmaskinen därför börjat tugga tomt) tar Olsson till orda. När DIF i söndags mötte Kalmar hade han följande att säga i paus:

– Det är svårt när man har en spelarrekrytering där man har en forward och en ytterback i hela truppen och sex mittbackar och sex yttermittfältare.

Ord och inga visor. Dessutom så pass sant att tankarna går till barnet i HC Andersens saga Kejsarens nya kläder. Olsson beskriver bara det som var och en med rudimentära fotbollskunskaper redan har sett. Icke förty svarar hans tränare Özcan Melkemichel att den diskussionen bör tas internt.

Även om Olsson har rätt så har han kanske inte insett att han är en del av problemet och också sitter inne med resurser som kan ta det hela närmare en lösning. Om Jonas Olsson väljer att sluta så har ju Djurgården bara fem mittbackar…

Serieledande AIK spelar en typ av fotboll som inte kan ge några framgångar utanför Sverige. Tre mittbackar, två ytterbackar och tre mittfältare vars huvudsakliga syssla är att ha uppsikt bakåt. Samt två eremiter på topp. Det var väl inte direkt så att man skrämde skiten ur Nordsjälland.

13
augusti
2018

Snåljåparna i Elfsborg blir höstens blysänke

Elfsborg är omsprunget av Sirius och i allra högsta grad indraget i kampen kring den allsvenska tabellens otrevliga streck.

Men före säsongsstarten ansågs klubben ha ett lag för övre halvan, eller åtminstone ett som platsade i mittskiktet. Nu är det botten i Borås hos 2012 års guldlag.

Men Elfsborg har inte haft många rätt sedan Magnus Haglund inför 2015 återkom för en andra tränarperiod. Det gjorde han enbart därför att dåvarande ordföranden Bosse Johansson ville uppfylla ett gammalt löfte om återanställning.

Johansson hann sedan kicka Haglund innan han själv drog sig tillbaka efter 2017. Då hade Elfsborg sedan ett par år vridits ner på sparlåga. Den tidigare ambitiösa satsningen på äldre ungdomar får inte längre kosta. Det blåser överhuvudtaget defensiva snålvindar kring klubben. Man satt hellre med förra årets trupp än att aktivt stärka spelarmaterialet.

Nu ser vi resultatet av passiviteten. Elfsborg har med den yrvaknes hela entusiasm letat upp tre nyförvärv inför hösten. Men är backen Frederik Holst (Sparta Rotterdam), mittfältaren David Boysen (Beitar Jerusalem) och avslutaren Chnedu Obasi (Boltons reserver) tillräckligt för att vända negativismen i en klubb och en trupp som hittills i år gjort få saker rätt?

06
augusti
2018

Svensk fotboll är låghalt

Svensk fotboll är just nu aningen låghalt.

SEF (Svensk Elitfotboll) tar årliga kliv framåt på marknadssidan och närmar sig sakta men säkert den fördubblade omsättning som en gång var så avlägsen.

Samtidigt händer oerhört litet på fotbollssidan. Lagledningarna med sportchefer, tränare och assistenter går med få undantag i samma spår som de senaste 20 åren. Omvärldsorienteringen är ibland pinsam (hänger delvis på svaga språkkunskaper), grunduppställningarna defensiva utan flexibilitet under match och den interna hierarkin är en rest från den tid då det räckte med att ordföranden och tränaren samrådde. Assistenten flyttar koner, målvaktstränaren har hand om bollfångarna och fystränaren (som är den som sist tagit plats i båten) försöker förgäves få gehör för hur till exempel återhämtningspassen dagen efter match ska genomföras.

Resultatet bli att serieledarna AIK, som inte kan föra matcher, åker ur Europa League-kvalet mot ett gäng glada unga danskar, att Häcken är chanslöst mot RB Leipzig (inte så konstigt) och att Djurgården såsar bort sig mot ukrainare.

SEF måste på något sätt sätta press klubbarnas sportsliga avdelningar. Något måste göras. SEF förlorar trovärdighet på att stötta något som bara halkar efter.

18
juni
2018

VAR i örat utan VNL

Nog blev Du väl lite skakis när Victor Nilsson Lindelöf tvingades avstå Sveriges match mot Sydkorea? Nog undrade Du om den där Pontus Jansson skulle hålla? Nog växte Din frustration när sölkorvarna drog benen efter sig genom en hel halvlek? Nog undrade Du hur Sverige skulle bära sig åt för att göra mål?

Men dramat med Pontus och koreanerna fick sin upplösning när Victor Claesson bet i gräset och domaren fick VAR i örat. Aguilar från El Salvador tvingades då göra tecknet för ”måste titta på teve nu”. Sedan dekonstruerade han den situation han alldeles nyss fullständigt ignorerat. Resultatet blev det omvända. Det var uppenbarligen straffspark. Och den slog Andreas Granqvist in. Där var Sydkorea uppe på den s.k. Hwangen.

Hurra för FIFA, denna den mest progressiva av världsomspännande idrottsorganisationer! Hurra för teknikens landvinningar! Hurra för Ola Toivonen, som mot alla tips lyckades hitta ut från planen när han skulle byta! Hurra för vårt stolta blågula landslag!

Men passa er jävligt noga för tyskar och mexikaner, två lag som inte drar sig för att springa samtidigt som de spelar fotboll. You’ve ain’t seen nothin’ yet!

Nä, fan, det där var mer än jag tålde. Nu blir det semester!

11
juni
2018

Yttrarna Sveriges nyckelspelare i VM?

Janne Andersson håller färgen. Men vem som helst skulle bli brydd av landslagets oförmåga att göra mål.

Totalt sett såg det bra ut i kvalet med 26–9 på tio matcher. Men 17 av de målen gjordes på gruppens två sämsta lag, Luxemburg och Vitryssland. Räknar man bort dem blir det 9–9, på sex matcher. Det är 1,5 per match åt vardera hållet mot kvalificerat motstånd.

I play-off mot Italien blev enda målet på 180 minuter avgörande. Under våren (vinterlägret borträknat) är målskillnaden 1–3 på fyra matcher.

Försvaret håller mer än väl. Men håller det på bekostnad av anfallet? Yttermittfältarna blir nyckelspelare och det är där Andersson i första hand kommer att göra sina byten, för att ha fräscht folk som orkar kontra tiden ut. Forsberg och Claesson är de smartaste i laget och kapabla att hitta på saker på egen hand. Durmaz blir lika viktig som avlösare.

Så ser Sveriges plan ut. Men nu har vi även motståndare och domare att ta hänsyn till. Hur parerar den svenska lagledningen skador och avstängningar? Är förläggningen vald med eftertanke? Det är många faktorer som ligger utanför vad ledning och spelare själva kan påverka. Men räkna med ett defensivt Sverige. Och hopas på att man orkar kontra när tillfälle ges.

04
juni
2018

Pochettino bör stanna

Zinedine Zidane lämnar tränarjobbet i Real Madrid efter två och en halv säsong och tre raka segrar i Champions League. Det gör han rätt i. Han har varit mer eller mindre involverad i klubben sedan 2001 och inser att framgång är färskvara.

Två eller tre förluster i rad under ligasäsongen och han får sparken. Zidane har alltså avgått i förebyggande syfte, medveten om att bättre än så här kan det inte bli.

Tottenham Hotspurs manager Mauricio Pochettino ses som en möjlig ersättare. Argentinaren har lett Spurs i fyra säsonger (5–3–2–3) och har ett år kvar på kontraktet. Placeringarna de tre senaste åren är klubben bästa i Premier League sedan dess start 1992/93. Andraplatsen är den första över huvud taget sedan 1963. Det skulle vara ytterst tråkigt om Pochettino till den grad bländas av Real Madrids vita dräkter att han överger sitt pågående lagbygge i London.

Landslagets VM-laddning denna vår har inte imponerat. Detta delvis därför att vänskapsmatcher numera knappast ger några formbesked. För egen del ser jag likheter med 1969/70 och 1989/90, två fall där blågult gett sitt bästa i kvalet och sedan påmint om skuggor i slutspelet. Säg nu inte att ”allt vore bättre om Zlatan fanns med”. Han har sina egna problem att begrunda i Los Angeles.

<<  1 [23 4 5 6  >>  

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39