19
september
2011

Sveriges kassaste nämnd

Malmö FF överklagar beslutet i SvFF:s Disciplinnämnd angående skåningarnas avbrutna match mot Djurgården, en match som enligt nämndens beslut skall spelas om. MFF överklagar därför att man har bevis som inte funnits med från början.

Jag undrar: Hur i h-e är detta möjligt? Ärendet har legat på nämndens bord i fem veckor. Vad gjorde nämndens högvördigheter under dessa veckor? De kan ju i vilket fall inte ha grävt särskilt djupt (svårt när man är på semester).

I denna nämnd ingår: Khennet Tallinger (Hässleholm), Stefan Anderberg (Helsingborg), Nils-Olof Andersson (Mölndal), Magnus Erlingmark (Sävedalen), Leif Lindstrand (Gävle), Göran Nilsson (Limhamn), Hans Orrenius (Motala), Emma Regnér (Höllviken) och Johan Sterner (Sundsvall).

Om ni skulle råka träffa på någon av dessa individer ute på stan – kommer säkert släntrande med näsan i vädret – så vill Bister starkt rekommendera en mild konfrontation. Approchera vederbörande, lyft artigt på hatten och framför ert ärende:

”Min herre. Det anses konstaterat att ni har ett uppdrag för vilket ni är komplett oduglig.” Bocka sedan – tänk på att dessa människor alltid sätter formen före själva innehållet – och dra er diskret undan.

Tänk vilka svallvågor detta kommer att få på Rotary eller golfklubben eller i systemkön eller varför inte på det där stället i parken där ni vanligen brukar stöta på vederbörande. Bara ett tips. Men tänk på artigheten.

• För övrigt har Elfsborg nu klantat bort både sitt spel i Europa och chansen till guld i Allsvenskan. Ett lag kan aldrig bli bättre än sin mest bortklemade spelare. I det här fallet heter han Anders Svensson, och han är inte särskilt bra.

13
september
2011

Titta, där står Zlatan!

På måndagseftermiddagen meddelades att Zlatan Ibrahimovic inte var aktuell för spel i tisdagens match mellan Barcelona och Milan, på Nou Camp. En fåordig italiensk presschef nämnde något om en ljumske, men ville inte närmare gå in på saken.

Eftersom Zlatan inte följde med laget till Barcelona kan man konstatera att han nu även var kroppsligen frånvarande. Det kan sägas vara ett slags utveckling. Åtminstone i jämförelse med landskamperna mot Ungern och San Marino, där han var själsligen frånvarande trots att han var på plats.

Zlatan lär i sommar enligt uppgift ha passerat 100 kilo på vågen. Han är stor, stel och orörlig. Han agerar ryckvis, när han parkerad inne i straffområdet kommer på att han borde göra något. Istället för att bara stå och glo. Det är illa för landslaget när Zlatan bara står och glor. Detta därför att de övriga svenska spelarna redan är upptagna med att stå och glo. På honom. Vad gör han? Vad gör han nu? Gör han mål? Nähä. Och nu är han arg också. Jämrars. Ljumske eller Nou Camp-ångest? Kvittar vilket. Bara ett är säkert: Den här säsongen kommer att bli mumma för oss som redan tidigare ifrågasatt detta massmediala nationalhelgons förträfflighet.

• Svenska Fotbollförbundets Disciplinnämnd, detta tämligen slaka organ, behövde fem veckor för att komma fram till att man – i princip – inte kunde ta något beslut i fallet Malmö–Djurgården. För Bisters del tycks det som om beviskraven har ändrats sedan vårens knallskott i matchen Syrianska–AIK.

Bister anar också att nämndens ärade medlemmar inte hade någon lust att bryta sina semestrar för att gå till botten med saken. Priset för det är en flyttad slutomgång i Allsvenskan, med allt vad det innebär av spräckta planer för diverse event. Samt att omvärlden skrattar byxorna av sig.

06
september
2011

And the ball Wendt in...

Det var väl ungefär så här det gick till:

Lille Oscar läser Platsjournalen. Under ”Vänsterback sökes” finns en annons, där signaturen EH efterfrågar ”modernt spelande ytterback, gärna med en dragning åt vänster”. Nu förstår inte lille Oscar alla orden i annonsen. Men han är intresserad. Därför kontaktar han EH.

– Har du någon erfarenhet, undrar EH.

– Jag har gått Komvux på Kamratgården, svarar lille Oscar. Åsså kan jag en massa målgester. På olika språk.

– Hur är det med positionsspelet, undrar EH.

Lille Oscar vet att han inte var med på den lektionen, men säger ändå:

– Jodå, när jag inte står still så står jag rätt.

Så gick det som det gick – åt h-e! Kan någon minnas en enda landskamp där Wendt varit helt lyckad? Nehe, inte det!? Men efter en baklängesstraff och två titta-på-bollen-mål borde han ha gjort sitt.

Undrar just om Hamrém har sett tatueringen på Anders Svenssons vänstra axel: ”Veteranekipage – får ej framföras i högre sammanhang än Allsvenskan.” Varför måste Svensson förlägga sina promenader till de tider när Sverige spelar landskamp?

• För övrigt är Marie Lehman på svt-sporten mogen för utmärkelsen Årets Gam. Hennes ändlösa intervju med Emma Green Tregaro, ett lustmord med omtagningar som inte tog slut förrän Lehman fått Emmas tårar att börja trilla, var smärtsam för både den krisande idrottaren och oss stackars tv-tittare. Lehman kanske skulle gå över till förnedrings-tv?

30
augusti
2011

Barton drabbar London

Queens Park Rangers fick för en tid sedan en ny ägare, malaysiske miljardären Tony Fernandes.

Managern Neil Warnock fick i sista stund de pengar han behövde för att förstärka QPR, som är nykomling i Premier League. Först värvades den 29-årige mittfältaren Joey Barton (Newcastle United) och sedan den 32-årige högerbacken Luke Young (Aston Villa).

Men vad skall detta syfta till? Det har naturligtvis sin betydelse för att driva upp lönerna för alla engelskfödda medelmåttor. Men utöver det?

När det gäller Barton har Englands förbundskapten redan sagt sitt. Han vill inte ta i karln. Inte ens med tång. För labil. För galen. En belastning för det egna laget.

Jack Charlton, Eires förre förbundskapten, dyker upp i minnet, med sin kommentar om en annan omstridd spelare som erbjöd sig att ”bli irländare”:

– We need him as much as we need a hole in the head!

QPR har uppenbarligen räddats av sin nye miljardär. Men varför måste vettet gå ut där pengarna går in? Barton har misshandlat, kört över folk på fyllan och blivit ifrågasatt av lagkamrater. Detta har skett så ofta att man måste undra hur galen och omdömeslös denne Fernandes kan vara, som godkänner en veckolön på ca 850.000 kronor för en spelare som (helst) borde var inlåst.

Efter uppväxten i Liverpool, ungdomsåren i Manchester City och en förvirrad tillvaro i Newcastle är detta enmanskaos nu redo att drabba London. Bli inte förvånade om han framöver dyker upp hemma hos Capello mitt i natten för att snacka.

23
augusti
2011

Sluta fjanta er i Malmö!

När detta skrivs är det ännu inte avgjort huruvida Malmö FF är klart för Champions League eller om laget får tillbringa hösten i Europa League.

Man får nästan lust att påminna om att klubben också bör engagera sig i Allsvenskans fortsättning. Hittills har MFF i allra högsta grad bidragit till att serietabellen just nu är mer obegriplig än på många år. En MFF-match ligger fortfarande i Disciplinnämndens vågskål. En sköts upp för att laget skulle kunna förbereda sig för Champions League-kvalets inledning. Ytterligare en match sköts upp för att klubben skulle ges tillfälle att tjäna pengar på en vänskapsmatch mot ett inte helt ordinarie Milan, en lallaruppvisning med många byten som fick mig att le i mjugg när en viss Zlatan stukade foten.

Det intressanta är hur MFF och dess allsvenska omgivning skall ställa sig till klubbens fortsatta äventyr i Europa. Med de två uppskjutna matcherna i minne lär det bli två uppgörelser i veckan under resten av den här säsongen.

Finns det möjlighet för tränare Norling att matcha hela truppen utan att ansträngt och oupphörligen gnälla över spelprogrammet? Finns det möjlighet att visa någon slags seriositet för att på så sätt kompensera för Milanlarvet och den generande utspelningen i Zagreb? Finns det någon möjlighet att ta spjärn på allvar och försöka ta igen det som förlorats i årets hittills ganska usla insatser i Allsvenskan. Finns det, kort sagt, någon möjlighet att spelarna under återstoden av det här året försöker agera i fas med sina månadslöner?

Finns det överhuvudtaget något hopp om att ni där nere i Malmö gör någonting annat än att räkna ut hur höstens intäkter skall försvinna snabbast möjligt? Om det går trögt, kontakta gärna Hasse Borg. Han har säkert några fina tips.

16
augusti
2011

Största halvsanningen

AIK säljer Ibrahim Teteh Bangura till Bursaspor. ”Detta är AIK:s största spelaraffär någonsin”, säger klubbens sportchef Jens Andersson. Märk väl att Andersson aktar sig för att nämna några summor. Folk får gissa bäst de kan. Från olika håll sägs då att det måste handla om mera pengar än när Wilton Figueiredo såldes sommaren 2007, alltså över 30 miljoner.

AIK:s ledning gör kontinuerligt sitt yttersta för att visa prov på uselt omdöme. Nu har man lyckats – igen. Klubbens ändlösa överklaganden av SvFF:s ”3–0” i Södertälje i våras följs upp av en diffus uppgift som – lita på den saken – kommer att misstolkas av klubbens fans och skapa orealistiska förhoppningar om vad AIK är mäktigt framöver.

Saken är den att det handlar om 20 miljoner, inte mer och inte mindre. Allt annat är beroende av hur det går för Teteh i Turkiet (matcher/mål) och huruvida detta i sin tur kan leda till en vidareförsäljning. ”Största någonsin”!? Kanske. Men vi har inte inte nått dit ännu, långt därifrån.

• Premier League är igång. Med detta startskott följer Viasats sändningar. Och Viasats kommentatoter. I lördags var Niklas Holmgren igång igen. Newcastle United mot Liverpool. Joey Bartons imbecilla ingripande (som fick Gervinho utvisad) överträffades bara av Holmgrens eviga babblande om hemmalagets ”Guiterrez”. Till slut stack det som nålar i öronen varje gång spelarens namn nämndes. Han heter Gu-ti-er-rez. Kan alltså till nöds kallas ”Guti” (men alltså aldrig Guit).

Varför är detta så svårt? Holmgren har nu misshandlat argentinaren ett bra tag. Jag trodde en gång att Holmgren, som i ett tidigare liv var brevbärare, åtminstone kunde hantera namn. Nu blir jag mer och mer övertygad om att Postverket gav honom sparken.

09
augusti
2011

Korkade klubbar väljer fel

Under onsdagen samlades representanter för Svenska Fotbollförbundet och Svensk Elitfotboll samt ledare från klubbarna AIK, Djurgården, Göteborg, Malmö och Helsingborg. Detta för att försöka stoppa en utveckling som ofelbart leder till att vissa publikgrupper överger fotbollen.

Nolltoleransen mot smällare och inkastade föremål har hittills i år lett till att tre matcher avbrutits och fått sina resultat spikade av SvFF:s disciplinnämnd.

Ett av de grepp som föreslagits handlar om att införa personliga biljetter, något som redan tillämpas av både SJ och konsertarrangörer. Problemet är att just detta har skapat delade meningar i Allsvenskan. Förslaget är vettigt. Men de klubbar som har störst publik (och vars anhängare orsakar de största problemen) är samtidigt de klubbar som ställer sig på tvären vad gäller införandet av denna kontroll.

Hela saken börjar bli aningen löjlig. Polisen vill inte ha anmälningsplikt för de huliganer som har tillträdesförbud, därför att det betyder helg- och kvällsjobb (alla andra ursäkter är lögnaktiga undanflykter). Och storklubbarna vill alltså heller inteta steget in i framtiden vad gäller biljetthanteringen.

Här har vi hela problemets kärna: Förbundet har i decennier tittat på och tillåtit klubbarna att dalta med ståplatspöbeln. Klubbarna har valt de kortsiktiga biljettintäkterna därifrån hellre än att på ett strategiskt genomtänkt sätt bygga sin stampublik på sikt (=familjerna). Nu har hela saken gått för långt. De skiträdda och ryggradslösa företrädarna för dessa klubbar har för längesedan tappat kontroll och inflytande över vad som händer på kortsidorna. De har den publik de förtjänar. Vi andra gör bäst i att hålla oss långt borta. Tro inte att det här mötet ger något.

02
augusti
2011

Töm läktaren istället!

Svensk fotboll är just nu ohotad innehavare av hela Fotbollseuropas dumstrut. Tre matcher har så här långt avbrutits och disciplinkommitténs omfördelning av nio matchpoäng kommer med stor säkerhet att väga tungt när mästarlaget skall koras.

SvFF:s nolltolerans mot inkastade föremål slår hårt. Men detta utan att råsoparna träffar där de skall. Klubbarna förlorar poäng. Klubbarna får betala dryga böter. Publiken blir av med sina biljettpengar utan att få mer än en ”aldrig mer”-upplevelse. Tv-tittarna får lyssna till uppgivna referenter tills någon producent pluggar in en repris för att fylla ut tiden.

Ingenstans träffar smockan den som orsakat alltihopa och nästa dag sitter en flinande, pårökt ung man med hjärna som en amöba hemma och försöker stava sig igenom sportbilagornas fördömanden. ”Jag avbryter matcher – alltså finns jag” tänker den tillfredsställde.

Varför inte inskränka de omedelbara åtgärderna till att utrymma den kortsida där oroligheter uppstått? Det hade gått utmärkt att genomföra vid de båda tillfällena i Malmö, men hade (det skall erkännas) varit svårare i Södertälje.

Hittills har fotbollsetablissemanget nöjt sig med att slå hål i luften. Kanske dags att verkligen ta konflikten (i vändkorsen) och grundligen visitera kortsidepubliken.

Sedan skulle det ju hjälpa om polisen tog sin uppgift på större allvar och inte, som i lördags, slopade visitationen. Detta skedde med motiveringen att DIF-fansen annars skulle gå miste om sora delar av första halvlek. ”Och förresten är knallskotten så små att de är svåra att hitta”, sade en polistalesman. Stämmer. Men det är ju ingen anledning att sluta leta. På med gummihandsken bara!

21
juni
2011

Fem saker att fundera på

Den som tror sig se små rökpuffar slå ut ur öronen på vår käre förbundsordförande herr Lagrell ser alldeles rätt. Det har nämligen brunnit därinne. Hans ”stöd” för Solnas Stads totaldiskade direktör Sune Reinhold kan inte tolkas på annat sätt. Mest är det väl ett tecken på den förnekelse av uppenbara sakförhållanden som präglat Lagrells 20 år vid rodret.

• När Moestafa El Kabir stack till Italien fick han uppenbarligen med sig Mjällbys växelspak. På bara två matcher sin explosive spets har MAIF-pojkarna hunnit visa takter som tyder på att laget kommer att sjunka som en sten genom tabellen.

• Det var därför Tobias Grahn packade ihop och stack i helgen, mitt under pågående match. Han har satts i en roll han inte riktigt passar för, att stötta Ekenberg längst fram. Grahn lullar omkring och Ekenberg får inga bollar. Allt går i snigeltempo. Kanske lika bra Grahn sticker nu, innan brallorna åker ner.

• Örebro får också se sig för. Med Almebäck såld och Haginge instoppad i mitten lär det börja läcka något fördj-t i det försvaret. Shoppa lite i sommar, Lennart?

• Och vad händer i Syrianska? Laget har ju tagit poäng utan Peter Ijeh och tränaren Melkemichel kanske tänker att det är en god idé att fortsätta på den linjen. Frågan är vad Ijeh tycker.

• Detta är saker som vi kommer att förstå mera om när denna tidning kommer tillbaka efter sitt sommaruppehåll. Det gäller väl egentligen samtliga punkter utom den första och vederbörandes vandring mot undergången, med bestämda steg. Kan arenabygget i Solna bli värre, med tanke på arbetsplatsolyckor med dödlig utgång och mutaffärer? Visst kan det! Tänk framförallt på att åbäket skall stå där i några årtionden. Och kosta rysligt mycket pengar. Också ett arv att lämna efter sig.

14
juni
2011

Kommentatorsfritt, tack!

Jag utgår från att mina läsare är vettigt folk. Alltså bör ni redan nu ha skippat allt vad uppsnack heter inför tv:s direktsända fotbollsmatcher. Det är ju enkelt. Dessutom är det bra för sinnesfriden. Nu är det dags för nästa grepp. Bister kräver att betalkanalerna i fortsättningen tillhandahåller en kommentatorsfri kanal för själva matchen. Det är inte meningen att tittare som betalar dyra pengar skall behöva utsättas för det påtagligt desorienterade svamlet under matcherna.

Ta AIK–MFF i söndags. Kommentatorn kämpade hela matchen med att få snits på uttalet av AIK-målvaktens efternamn. Bisittaren körde hejvilt med utropet ”Figguräidå!” varje gång MFF fick tag i bollen. Förutom att han lyckas snacka bort hela nöjet med matchen. Den prisbelönte programledaren är en säregen figur. I hans värld heter MFF:s avslutare Mesjmeti medan högerspringaren har tilltalsnamnet Gisjerrmo. Det här är varianter som i samtliga fall är hemsnickrade, utan någon som helst förankring i det verkliga livet (men det rimmar ju i och för sig ganska bra med den fotbollssyn som serveras ...). Tro nu inte att Canal+ är värst. Viasat har en herre som börjar gurgla ibland (oklart varför) oavsett om han babblar om ishockey eller fotboll. Där är det heller inte många rätt. Utrymmet medger dessvärre inte en berättigad slakt av Eurosport.

Ska det behöva vara så förbannat svårt att lära sig vad folk heter? Ni sitter där vecka efter vecka. Ni har relativt bra betalt. Trots det låter det oftast som när två bonndrängar stavar sig igenom en upphittad amerikansk porrblaska (Kolla, vilket instick!). Det är svagt. Det är uselt. Det är genant.

En kommentatorsfri kanal kan därför mera ses som en mänsklig rättighet än ett krav från en övermåttan känslig konsument. Alternativet är att sparka hela babblarbandet. Tänk så mycket pengar ni skulle spara in...

07
juni
2011

FIFAn för fotbollskorruption

”What’s in it for me?” (Vad får jag ut av det?) Den frågan har de senaste decennierna ställts oavbrutet på FIFA:s kongresser. Detta oavsett om det gällt ordförandeomröstningar eller den lilla skitfrågan om var nästa VM-turnering skall spelas.

Ordförandevalet har alltid berört alla delegater (drygt 200 personer). Var och en av dessa är alltså en möjlig måltavla för den som vill bli ordförande. Rösta på mig! Vad får jag ut av det? Frågan besvaras genom överräckandet av ett kuvert. Så går det till om man skall tro Lennart Johansson, mannen som kandiderade i ett ordförandeval utan att hans kampanjgeneral hade tagit vägen förbi sin kontorsgrossist.

Joseph Blatter har varit FIFA-president sedan 1998. Han sitter säkert tack vare att han i första hand gynnar de delegater som kommer från fattiga länder. Han hålls högt i de medlemsrika världsdelarna (överallt utom i Europa och Amerika).

Nu vill denne människovän och sanne demokrat bredda valmanskåren även vad gäller framtida VM-turneringar. Dessa beslut har hittills tagits av FIFA:s exekutivkommitté, som har 24 medlemmar. Dessa 24 har de senaste årtiondena i allt större utsträckning kommit att framstå som (mycket) mottagliga för mutor från länder som vill ha ett VM-slutspel. Men när Blatter nu ser till så att samtliga FIFA-delegater har var sin röst även i den processen så ser han alltså till så att drygt åtta gånger så många personer som tidigare kan bearbetas/övertalas/mutas i jakten på ett slutspelsarrangemang.

Delegater från fattiga länder med obefintliga utvecklingsmöjligheter vädrar guld och gör följaktligen allt för att behålla sina platser som förbundspresidenter i hemländerna, allt för få vara med vid farbror Josephs schweiziska köttgryta.

Men om så många som möjligt är nöjda kan herr Blatter räkna med att bli omvald, i evighet. Och det är vad hela saken handlar om.

31
maj
2011

Hur länge till, Sir Alex?

Barcelona vann Champions League efter att ha skåpat ut Manchester United. Men vi kan också konstatera att United delvis föll på eget grepp, nämligen självöverskattning. Ryan Giggs hade funkat som ”quarterback” i de relativt enkla semifinalmatcherna mot Schalke 04. Därför tänkte lagets manager Sir Alex Ferguson att samma grepp borde funka även mot Barcelona. Men det gjorde det inte. Giggs fick aldrig tag i bollen. Barças mittfält, förstärkt med Messi, trillade boll som aldrig förr och Giggs var aldrig i närheten av att kunna bygga upp Uniteds spel.

Så långt matchanalysen. Intressantare var dock de närbilder som en påpasslig/påflugen kameraman visade av Ferguson. Nu menar jag inte den slagne, modlöst hängige man som efter slutsignalen lomade mot läktaren för att ta emot en sketen silvermedalj. Nej, jag tänker istället på Ferguson sittande på bänken under matchen. Med knutna, darrande händer.

Jag kan inte göra anspråk på att vara medicinskt utbildad. Men nog förefaller Manchester Uniteds manager ha drabbats av Parkinsons sjukdom.

Hans omvittnat korta stubin har för länge sedan placerat honom i riskzonen. Bister kommer att tänka på ett citat om en annan brittisk fotbollsprofil som drabbats av sjukdomen. Det handlar om Ray Kennedy (Arsenal–Liverpool–Swansea). Bob Wilson, målvakt i Arsenal dubbelvinnande lag 1971, karakteriserade lagets unge mittfältare: ”Han var kapabel att starta ett slagsmål ensam, i ett omöblerat rum.”

När det gäller Ferguson kan man nog säga att säkringarna har brunnit för länge sedan. Men vad är ett liv utan fotboll? Minns att Ferguson inför VM 1986 efterträdde Jock Stein som skotsk förbundskapten. Anledningen: Stein hade avlidit under en landskamp.

<<  19 20 21 22 23 [24

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39