11
juni
2018

Yttrarna Sveriges nyckelspelare i VM?

Janne Andersson håller färgen. Men vem som helst skulle bli brydd av landslagets oförmåga att göra mål.

Totalt sett såg det bra ut i kvalet med 26–9 på tio matcher. Men 17 av de målen gjordes på gruppens två sämsta lag, Luxemburg och Vitryssland. Räknar man bort dem blir det 9–9, på sex matcher. Det är 1,5 per match åt vardera hållet mot kvalificerat motstånd.

I play-off mot Italien blev enda målet på 180 minuter avgörande. Under våren (vinterlägret borträknat) är målskillnaden 1–3 på fyra matcher.

Försvaret håller mer än väl. Men håller det på bekostnad av anfallet? Yttermittfältarna blir nyckelspelare och det är där Andersson i första hand kommer att göra sina byten, för att ha fräscht folk som orkar kontra tiden ut. Forsberg och Claesson är de smartaste i laget och kapabla att hitta på saker på egen hand. Durmaz blir lika viktig som avlösare.

Så ser Sveriges plan ut. Men nu har vi även motståndare och domare att ta hänsyn till. Hur parerar den svenska lagledningen skador och avstängningar? Är förläggningen vald med eftertanke? Det är många faktorer som ligger utanför vad ledning och spelare själva kan påverka. Men räkna med ett defensivt Sverige. Och hopas på att man orkar kontra när tillfälle ges.

04
juni
2018

Pochettino bör stanna

Zinedine Zidane lämnar tränarjobbet i Real Madrid efter två och en halv säsong och tre raka segrar i Champions League. Det gör han rätt i. Han har varit mer eller mindre involverad i klubben sedan 2001 och inser att framgång är färskvara.

Två eller tre förluster i rad under ligasäsongen och han får sparken. Zidane har alltså avgått i förebyggande syfte, medveten om att bättre än så här kan det inte bli.

Tottenham Hotspurs manager Mauricio Pochettino ses som en möjlig ersättare. Argentinaren har lett Spurs i fyra säsonger (5–3–2–3) och har ett år kvar på kontraktet. Placeringarna de tre senaste åren är klubben bästa i Premier League sedan dess start 1992/93. Andraplatsen är den första över huvud taget sedan 1963. Det skulle vara ytterst tråkigt om Pochettino till den grad bländas av Real Madrids vita dräkter att han överger sitt pågående lagbygge i London.

Landslagets VM-laddning denna vår har inte imponerat. Detta delvis därför att vänskapsmatcher numera knappast ger några formbesked. För egen del ser jag likheter med 1969/70 och 1989/90, två fall där blågult gett sitt bästa i kvalet och sedan påmint om skuggor i slutspelet. Säg nu inte att ”allt vore bättre om Zlatan fanns med”. Han har sina egna problem att begrunda i Los Angeles.

27
maj
2018

Skilda världar

Gareth Bale och Zlatan Ibrahimovic snor rubrikerna i samma vecka. Bale med sitt otroliga 2–1-mål i Champions League-finalen. Ibrahimovic med en lika korkad som obegriplig förseelse på den internationella fotbollens bakgård.

Vad händer nu? Bale vill vidare i karriären. Han har haft svårt att bli helt ordinarie i Real Madrid och vill få en stjärnroll i någon annan storklubb. Ett tacksamt jobb för hans agent. Zlatan kan se fram mot minst tre matchers avstängning. Och sedan väntar VM, som han enligt en överenskommelse med Galaxy ska övervara som ”ambassadör” för ett företag (som nu antagligen ångrar sig).

I juli kommer Bale att installera sig i sin nya klubb medan Zlatan återvänder till Los Angeles. Men är han verkligen välkommen? I skrivande stund är det Zlatan-befriade Galaxy obesegrat i en halvlek och en hel match. Detta efter att ha förlorat fyra raka med Z i laget, något som svensken själv aldrig tidigare varit med om.

I Ernest Hemingways The sun also rises (Och solen har sin gång) ställs en fråga: How did you go bankrupt? Svaret blir: Two ways. Gradually, then suddenly. ”Gradually” var hans alla fjantiga reklamjippon under våren, där journalister antecknade när Z svamlade om sina VM-planer. ”Suddenly” var örfilen mot Montreals Michael Petrasso. Djupare än så kan knappast en fotbollsspelare sjunka.

21
maj
2018

Ständigt denne Sundgren

Hammarby leder Allsvenskan. Men hur förvaltar man sin position? Som en hal tvål eller som en het potatis? Frågorna hopar sig efter det förlorade derbyt mot AIK. Hammarby släppte sin laguppställning ett dygn före avspark.

På så sätt gav man motståndarna möjlighet att förbereda sig bättre. Om man ger ett lag tränat av Rikard Norling den extra marginalen får man nog, till sist, skylla sig själv.

Matchen avgjordes via en märkligt tolkad situation. AIK tilldömdes en straffspark efter en närkamp mellan Jiloan Hamad och Daniel Sundgren. Den sistnämnde, som för en tid sedan (och då flinande) lyckades få Djurgårdens nye armenier Yura Movsisyan utvisad, ansåg den här gången att straffsparken var ”solklar” och att den föregående knuffen från hans sida var ”en annan situation”. Sundgren knuffade undan Hamad som sedan handlöst föll varpå Sundgren själv bekvämt lade sig tillrätta på konstgräset och visade på att han faktiskt hade jätte-jätte ont i sitt lilla ben. Sundgren är en fjant.

Att domaren gick på det kan inte ses som en merit. Men att AIK, trots alla sina skador, närmar sig Hammarby i toppen slår an tonen inför den långa höstsäsongen. Hammarbyspelarnas rop efteråt om tråkigt AIK-spel är dessvärre ytterligare ett tecken på att laget har svårt att hantera sin status.

14
maj
2018

Därför sparkar MFF Pehrsson

Malmö FF är klubben där det inte räcker att vinna Allsvenskan. Allan Kuhn ledde laget till guld 2016 men kickades omedelbart. Efterträdaren Magnus Pehrsson försvarade SM-titeln 2017. Men redan där märktes hans oförmåga att få ut max av laget, som bl.a. försvann ur Champions League-kvalet direkt och gick på en märklig mina borta mot seriejumbon AFC Eskilstuna.

I år har Pehrssons ställning efter hand försvagats och efter fyra raka förluster (tre seriematcher plus cupfinalen) är det nu finito.

Sportchefen Daniel Andersson tar över tränaransvaret samtidigt som jakten på en ny tränare startar med blott åtta veckor kvar till nästa Champions League-kval, vars första omgång spelas 10/11 och 17/18 juli. För att citera Oliver Hardy, Helan, när han surnar till på sin parhäst Stan Laurel, Halvan: ”Another fine mess you’ve gotten us into.” I det här fallet ska Helan tolkas som styrelsen och Halvan som sportchefen Daniel Andersson.

Ty den rådande röran är resultatet av denne f.d. sidledsspelares insats som rekryteringschef, ett jobb han fick nästan på direkten efter att han slagit sin sista tremeterspassning. Kuhn bara försvann. Pehrsson är nu borta sedan hans eviga babblande gett spelarna sår i öronen (alltså de spelare som inte stack i vintras).

07
maj
2018

Miljarder skäl att sky United

Manchester United lägger en knapp miljard på Sergej Milinkovic-Savic, en 23-årig offensiv mittfältare från Lazio. För två år sedan kostade Paul Pogba lika mycket när han köptes tillbaka (!) från Juventus. Förra årets värvning av Romelu Lukaku från Everton var i samma kostnadsklass.

Är det riktigt klokt? Knappast. Köpen känns mera som besvärjelser än som strategiska spelarvärvningar. Min känsla är att klubbens och lagets största problem egentligen är den utslitne och desillusionerade managern José Mourinho. ”Ge mig bara en miljard till så löser jag det här …”

Mourinho, en gång vägledande för andra i sitt sätt att se till varje enskild spelares bästa, har förvandlats till ett stort, svart slukhål där både entusiasm och pengar försvinner utan att lämna några spår efter sig.

Fem år har gått sedan Alex Ferguson slutade. David Moyes (ett år), Louis van Gaal (två) och Mourinho (två) har sedan dess försökt driva segermaskinen vidare men för alla tre har jobbet förvandlats till ett pågående skeppsbrott.

Bör Mourinho kickas? Kanske det. Men inte utan att man först hittat en ny kandidat, någon som verkligen törs ta jobbet och vet vad han vill uträtta.

30
april
2018

Hur dåligt kan det bli?

Uselt spel och usla insatser är aldrig roligt, vare sig för spelare eller publik.

När Norrköping skar ihop och förlorade hemma mot Trelleborg fick Jordan Larsson nog och knackade ner en motståndare med en eftersläng. Rött kort direkt med en halvtimme kvar. Hans tränare Jens Gustafsson var inte glad.

Malmö lät en tidig motgång förstöra dagen i Kalmar. Att turerna kring det första baklängesmålet (i 27:e) kan få sådana följder tyder på att någonting kokar inom MFF:s trupp. När Alexander Jeremejeff byttes ut stod det redan 3–0 till KFF och han var heller inte glad. Må så vara. Men tydligare är att Magnus Pehrsson, än så länge tränare för laget, har gått in i sitt sedan tidigare bekanta tillstånd av bottenlöst babblande. Han gör så när han är på väg att misslyckas. Den här gången var det domarens fel.

På andra sidan jordklotet börjar det gå upp för den onämnbare att han knappast kommer att surfa igenom MLS. Los Angeles Galaxy förlorade hemma mot New York Red Bulls och efter ett bortdömt mål kan han nu addera domarna till listan över NGE-folk i ligan (Not Good Enough).

Och mitt i allt detta har GIF Sundsvall slagit världen med häpnad och plockat betydligt fler poäng än väntat. Men Elfsborg och Östersund blöder.

23
april
2018

Hur många syltburkar?

Nu kommer kritiken mot Östersundsbasen Daniel Kindberg. Bland annat betecknar präktiga tant DN hans ledarstil som ”uråldrig”. Det är lite väl opportunt för att kunna tas på allvar. Jag är fortfarande benägen att instämma i vad Östers Stig Svensson sade i sin memoarbok En match i taget apropå föreningsdemokrati.

Hans syn var att den demokratiska processen får fram en styrelse och att den sedan måste få arbeta ifred, utan att tvingas göra tillkännagivanden när man befinner sig mitt i en känslig process.

I fallet Östersund har styrelsen varit minimal. Så har man också kunnat åstadkomma saker utan att några ”friåkande” ledamöter frestats att läcka saker till media. Frågan är nu om det blivit för mycket för en person, om Kindberg stått med både händer och fötter i alla tillgängliga syltburkar.

Den sak som åklagaren skjutit in sig på skedde i ett läge då ÖFK:s likviditet var ansträngd. Var Kindberg införstådd med att hans affärspartners finansiella tillskott var ett resultat av bluffakturor? Visste Kindberg hur det gått till? Var han rent initiativtagare? Jag vet inte. Om åklagaren vet är det också upp till denne att leda saken i bevis. Oavsett vilket är Kindbergs framtida villkor dramatiskt förändrade.

16
april
2018

Velkåm to Sviden

När är en filmning en filmning? Uppenbarligen inte när AIK:s Daniel Sundgren rasar ihop framför Djurgårdens debuterande Yura Movsisyan. DIF:s armenier hade måttat en skallning mot AIK:aren, vilket gnagaren tog som anledning att kasta sig baklänges och vråla rakt ut. Detta renderade Movsisyan ett rött kort på tilläggstid.

Movsisyan är besviken och säger att det inte är tillåtet att filma. Sundgren hävdar, tvärtemot, att han blev träffad ”Sen förstärkte jag, ja. Och det är något jag står för också [för att få honom utvisad] det skulle alla ha gjort. Det gör alla, Messi och de också.

Jag kan bara önska Yura Movsisyan välkommen till de lättkränkta fjollornas land. Välkommen till landet där uppbragta trekvartsfigurer tar lagen i egna händer och sedan hävdar att de gör som vilken världsstjärna som helst.

• Samtidigt noteras Östersunds första trepoängare och Jordan Larssons första seriemål för Norrköping. Men ingen av dem ska tro att krisen är över. ÖFK saknar fortfarande en innermittfältare och inhoppare Larsson saknar klass. För ÖFK:s offer IFK Göteborg är krisen ännu bara i sin linda.

09
april
2018

Trögt spel i MLS

Ni som suktar efter att ödelägga resten av era liv med meningslösheter kan, om ni nu råkar ha svårt att sova på nätterna, skippa de amerikanska polisserierna på tv och istället dåsa framför Major League Soccer på Eurosport. Fotbollen som spelas där är anpassad för den som inte vet om han är vaken.

Här spelas runt, runt i backlinjen. Ändlöst. Och i lågt tempo, utan att motspelarna flyttar sig. Så kommer en rak boll till en mötande mittfältare, som ofelbart får sig en knuff i ryggen eller en spark över hälarna. Alternativet till detta är en lång boll. På måfå. Sedan börjar pjäsen om, men i motsatt ända av planen. De gånger man är på väg att spela sig igenom strandar det oftast på en felpassning.

Det som stör är att det går så förtvivlat långsamt. Men vad annat kan man vänta av en liga med 23 lag där elva tränare är amerikaner (plus två utlänningar som är uppvuxna i USA). En bekant skrev en gång en bok som skulle gräva djupt i fenomenet ”amerikansk spelstil”. Jag avrådde honom och sade ”skriv om det som saknas istället”. Och det är mycket, eftersom man ännu inte kommit längre än fysisk preparering och försvarsspel.

Med tiden (och ganska snart) kommer det att gå upp för den onämnbare att väldigt få av spelarna ens klarar statistroller när han vill sätta fart.

03
april
2018

All heder åt Isak

Fler fotbollsspelare borde tänka så här i umgänget med en eller annan journalist: ”Du behöver mig men jag behöver inte dig.”

Något sådant bör ha blixtrat till i skallen på Djurgårdens målvakt Andreas Isaksson efter helgens bortaseger i Östersund. Att vinna på Jämtkraft är en prestation, något att vara stolt över och ingenting som går att ta för givet på förhand. DIF fixade emellertid detta (1–0) och när det efter matchen är dags för frågor i mixade zonen sticker SR:s utsände fram sin mikrofon och undrar vad ”Isak” tycker om Zlatan.

Det tämligen taktlösa tilltaget föll inte i god jord. Enligt Expressen svarade Isaksson: ”Du kommer hit och din första fråga är om Zlatan. Det kanske är intressant för dig, men jag tycker att det är orättvist, för vi har precis spelat match här.” Efter ett försök från SR-reportern att byta samtalsämne klippte ”Isak”: ”Nej, vi kan inte prata om matchen. Inte efter att du började med Zlatan. Det är så jävla orättvist.” Sedan fortsatte han till omklädningsrummet.

Så ska en slipsten dras. ”Nyhetsintresse” eller inte. Tintinjournalisten fick sig en välförtjänt skrapa när Andreas Isaksson vägrade hälla bensin på en brasa som han inte alls har med att göra. Heders!

26
mars
2018

Då går jag till mamma

Destabiliseringsarbetet inför uttagningen av Sveriges VM-trupp är inlett och det styrs från en kommandocentral i Los Angeles.

Förbundskapten Janne Andersson besvarar konsekvent alla frågor om Zlatan Ibrahimovic med att hänvisa till dennes eget beslut om att landslagskarriären är över – ”och där står vi idag”.

Samtidigt säger Zlatan att ”de ringer varje dag och frågar hur jag mår”. En närmare koll ger vid handen att det är SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand som hållit kontakten med Z, ”därför att han är Manchester United-anhängare”. Sjöstrand har också matat media med uttalanden om vikten att ha en god relation med ”den största fotbollsspelare vi har och jag är jätteglad för att vi har en bra dialog, det är viktigt för svensk fotboll”.

På mig låter som om Sjöstrand lägger sig i Anderssons arbete. Om vi tänker oss att Andersson så här långt (med viss rätt) varit kallsinnig till att ta med Z, och Z märkte det, så har denne alltså i stället vänt sig till Sjöstrand. Om pappa säger ett bestämt nej så vänder han sig alltså till mamma.

Att sätta press på Andersson uppifrån för att till varje pris få åka med till VM är ett fult grepp. Att den blåögde Sjöstrand lånar sig till den typen av tjänster är mer än korkat.

19
mars
2018

Dialog inte rätt väg

Vintern biter sig kvar och därför valde arrangörerna att spela cupsemifinalen mellan AIK och Djurgården med taket på plats. Inför dessa förutsättningar gjorde båda lagens anhängare en analys som tyder på att deras hjärnor är mindre än knappnålshuvuden: Bengaler ska brännas!

Resultatet av dessa genomruttna narcissisters idoga arbete blev att matchen måste flyttas fram en timma. Reaktionerna från folk som är mer intresserade av att se fotboll än att följa hur ett två gäng idioter försöker ta över föreställningen lät inte vänta på sig. Försvarstalen, som går ut på att det är fel beslut av arrangörerna att spela med tak och att ventilationen är ”felkonstruerad”, förvånar inte. Ingenting förvånar väl egentligen när det gäller dessa hopar.

Det är hög tid att insläppen på Friends och Tele2 får samma säkerhetsapparatur som finns på flygplatserna. På så sätt skulle det bli omöjligt att smuggla in fyrverkeripjäserna. Integritetskränkande? Möjligen, om vederbörande valt mumindalen som förvaringsplats för komponenter. Men det får ju å andra sidan ses som självförvållat.

Svensk Elitfotboll borde driva på hårdare i förstärkningen av säkerhetsarbetet. Dialog leder ingen vart. Ingen gynnas av händelser av den här arten.

11
mars
2018

Lojal blåvit hjälte borta

IFK Göteborgs Björn Ericson – snabb, ettrig och envis mittback i klubbens otippade guldårgång 1969 – har avlidit. Björn värvades från Kullens BK som center men ansågs hos IFK göra större nytta som försvarare. Så fick det bli, i tolv säsonger.

De sex första i Allsvenskan, de följande sex i division II. Ty året efter guldet drabbades de blåvita av en sällsynt genomklappning och åkte ur. Det som hedrar Björn, som låg nära landslagstruppen, är att han stannade kvar trots nedflyttningen och inte slutade förrän hösten 1976 när IFK:s allsvenska återkomst var säkrad. Den resan gjorde han tillsammans med försvarskollegan Donald Niklasson. De båda hjälpte till att åter bygga upp det som ett tag var fullständigt raserat. Sex år efter att Björn lagt av blev IFK Göteborg UEFA-cupmästare.

Det är nu snart 50 år sedan IFK vann guld med det som tränaren Bertil ”Bebben” Johansson kallade ”bonnfotboll”. Björn Ericson är den femte som har lämnat skaran, efter Reine Feldt, Håkan Eklund, Lars-Erik Arwelin och Göran ”Pisa” Nicklasson.

• Cupsemifinalen Östersund–Malmö på lördag blir en kanonmatch! ÖFK:s Dennis Widgren tänkte efter och tog rätt beslut – han tackade nej till att spela för Norge.

05
mars
2018

Widgren bör tänka sig för

Dennis Widgren Östersunds vänsterback, har tagits ut i landslagstruppen. Norges, alltså. Lars Lagerbäck har fått nys om att Dennis pappa är norrman. Då går det att kringgå de 3 U19-landskamper som Widgren spelat för Sverige.

De matcherna har inte tillräckligt hög dignitet för att låsa honom vid blågult på seniornivå.

Lagerbäcks önskan är en nyhet för Widgren som ännu inte hunnit ta ställning till om han ska bli norrman eller inte. Ett inträde i den lagerbäckska fållan kan emellertid bli chockartat för en spelare som aldrig ens varit i närheten av att tråkas till döds av sitt eget fotbollsspel. I hans kläder skulle jag tänka mig för. Han har fostrats i en progressiv fotbollsmiljö där man snarare lär sig att ta ansvar än att lyda order. Landslag i all ära. Men det norska är just nu inte särskilt bra och Widgren är knappast mannen att ensam svänga skutan.

Josep Clotet Ruiz har fått nytt jobb. Han får det emellanåt. Sedan framgången med Malmö FF 2010 och fiaskot med Halmstad året därpå har han arbetat för Viking Stavanger, Málaga, Swansea City, Leeds United, Oxford United och nu Birmingham City, oftast som assistent. När ska han uträtta något?

<<  1 2 3 [45 6 7 8  >>  

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39