22
maj
2017

Trio vid vägs ände

Vad har Jörgen Lennartsson, Magnus Haglund och Alexander Axén gemensamt? Förutom sina tränaranställningar i Allsvenskan (som fortfarande gäller i skrivande stund) skulle jag säga att trion också har allvarliga problem. IFK Göteborg, Elfsborg och Örebro har så här långt inte gjort någon glad.

Frustrationen är tydlig:

• Lennartsson har skällt ut pressen för att de ställer "jobbiga" frågor om hur IFK Göteborg sköts. Den salvan borde han kanske ha riktat mot sin egen styrelse.

• Axén har buntat ihop hela Svenska Fotbollförbundet för att en av hans spelare har fått en lång, och välförtjänt, avstängning för att ett illasinnat överfall.

• Haglund har, sin vana trogen, inte gjort eller sagt särskilt mycket alls mer än att han inte förstår vad saken handlar om ("kritiken når inte hela vägen in på mig" – med den floskeln kanske han bör satsa på politik) .

Det är väl så att somliga har nått vägs ände i sitt predikande av att fotboll bör spelas med både hängslen och livrem. Andra tränare har fräschare idéer och åstadkommer mera med trupper som på papperet inte har samma meriter. Det är egentligen ganska skönt och pekar mot ett generationsskifte på tränarbänkarna, något som jag sett fram emot så länge som de här herrarna varit med.

15
maj
2017

Jag smälter för Sirius

Nykomlingen Sirius går som tåget. Man har undvikit svindyra värvningar på vägen uppåt. Tränaren Kim Bergstrand har plockat ihop laget efterhand och gjort en del loppisfynd på vägen.

Ta målvakten Josh Wicks, nerbantad till tusen och tät som en greve. Västgöten Jesper Arvidsson på vänsterbacken är en erkänd kvalitetsspelare. Men jag är nyfiken på hur Bergstrand har gjort när han har knådat till Christer Gustafsson, en gång i Hammarby TFF men sedan knappast en övertygande A-lagsspelare under Bajens år i Superettan. Och Moses Ogbu har tagit revansch för sitt platta fall under en halv säsong i Jönköping.

Det bästa till sist: Kingsley Sarfo, vars tre mål hittills möjligen ska ses som ett undantag. Han är bra, yes, men 2014–16 gjorde han endast 6 mål på 60 matcher. Han har dock en utstrålning som gör att publiken älskar honom. Därför hoppas jag att Uppsalaborna inte låter sig avskräckas av den usla gräsmattan, utan tar sig till Studenternas i ännu större skaror än hittills. Om inte annat för att på nära håll studera hur Sirius – i likhet med Jönköping och Östersund – slår till delar fastkörda konkurrenter med häpnad. Mera sånt!

08
maj
2017

Fyra matcher rätt straff

Kennedy Igboananike räddade en poäng åt Örebro med sitt sena mål i andra omgångens match mot AFC (2–2). Men dessförinnan hade han sänkt AFC:s Ludvig Öhman med en armbåge i ryggen. Domaren såg ingenting. Förseelsen anmäldes i efterhand och straffet blev två veckors avstängning, vilket i klartext innebär fyra matcher.

ÖSK överklagade beslutet till Riksidrottsnämnden och hoppades att han skulle få spela söndagsmatchen mot Djurgården. RiN:s avslag kom klockan tio på förmiddagen. ÖSK:s tränare Alexander Axén blev då rosenrasande på precis allting som hade med situationen att göra: Att det anmäldes i efterhand, att videobilder får användas till detta, att handläggningen tog tid, att det var "tre pajasar" som tog beslutet, att avslaget på överklagandet kom på matchdagens morgon. Etc. Etc. Han tog också till ÖSK:s välbekanta gråtargrepp, nämligen att det är "mellanlag" som får ta smällen om SvFF vill komma åt någonting (=alltid vi i ÖSK!).

Men: Igboananike attackerade en spelare bakifrån utan att bollen var i närheten. Öhman hade inte en chans att gardera sig. Det var alltså ingen närkamp. Det var ett svinaktigt överfall och fyra matcher från läktaren är vad Igboananike behöver för att tänka över vad han vill med sitt bollsparkande. Frågan är nu om han ska ha sällskap av Axén.

02
maj
2017

Zlatan startar om i USA

Mino Raiola har inlett spelet om optionsåret. Som enda källa berättar han för världen att "Zlatan Ibrahimovic har genomgått en lyckad knäoperation. Han kommer att komma tillbaka OCH SKADAN INNEBÄR INTE SLUTET PÅ HANS KARRIÄR." Versalerna är Raiolas grepp. Om han sagt orden inför mikrofon hade han troligen gått upp i falsett.

Zlatan har skadat korsbandet och enligt alla rimliga beräkningar krävs en rehabiliteringstid på åtta eller nio månader. I allra bästa fall skulle han vara tillbaka strax efter nyår. I normalfallet en bit in i februari. I värsta fall aldrig.

Det som ligger i potten är optionsåret på det ettåriga kontraktet med Manchester United. Därav passusen "Varken Zlatan eller det medicinska teamet är tillgängliga för intervjuer för tillfället. Fler uppdateringar kommer att följa." De kommer att följa parallellt med förhandlandet, som taktiska utspel och påtryckningsmedel. Men det blir ingen fortsättning i United, som i alla händelser ha en ny målskytt till höststarten. Vart ska denne ta vägen när Z är tillbaka? OM (mina versaler) Z alls kommer tillbaka. Fotbollslag byggs inte på det sättet. Allt tyder istället på en omstart i USA när säsongen inleds i början av mars 2018.

24
april
2017

Full fart framåt utan Zlatan

Manchester United har sex matcher på sig att ta sig förbi Manchester City eller Liverpool. Lyckas laget ta sig upp från femte till fjärde plats i sluttabellen är spel i nästa säsongs Champions League säkrat.

Jag vill påstå att möjligheterna har ökat betydligt i och med den svåra knäskada som Zlatan Ibrahimovic råkat ut för. Ibrahimovic har visserligen gjort 17 ligamål men hans dominerande närvaro och ovilja att ta hänsyn till omgivningen har också låst lagets spel. Titta på tabellen. Manchester United har ett försvarsspel i toppklass men är samtidigt hopplöst efter i offensiv slagkraft. 50 gjorda mål bleknar i jämförelse med de fyra lag som är före (63–70 mål).

Zlatan Ibrahimovics misslyckades i det trimmade kollektivet Barcelona. Det svenska landslaget fungerade också bättre som lag utan honom. I Manchester har hans närvaro gått ut över spelare som Wayne Rooney (petad) och Marcus Rashford (bara 5 ligamål). Paul Pogba har, från sin tillbakadragna position, förgäves försökt få snurr på lagets anfallsspel. Allt har hängt på om Zlatan varit på spelhumör. Om han tjurat och stått stilla har även övriga röda spelare varit markerade. Nu blir hela laget delaktigt i spelet. Det gör att United nu kan lägga i den extra växel som krävs för att rädda säsongen.

18
april
2017

Jibba Dibba Doo!

Ingen boll. Inget spel. Ändå lyckades Hammarby hålla emot AIK och avgöra matchen i andra halvlek. Till Hammarbys pluskonto kan också räknas ett skott i ribban från Jiloan Hamad. Men mest firad blev naturligtvis han som gjorde 2–1-målet – Pa Amat Dibba, mannen som tog vägen från Farsta till Tele2 Arena via Sundsvall. Jibba Dibba Doo! säger Bister.

I Göteborg gjorde Blåvitts anhängare sitt bästa för att göra helgens motståndare AFC Eskilstuna till en svensk upplaga av det i Tyskland hjärtligt hatade RB Leipzig. Emil Forsbergs klubb har köpt sin existens i tysk fotboll på ett sätt som är utan motstycke (man tog över en liten klubb på dekis, döpte om den och satte igång). AFC tog för några år sedan över Väsby Uniteds plats. Väsby hade då i sin tur gått ihop med Café Opera, som i sin tur tidigare slagits samman med Djursholm Fotboll. Till i år har man flyttat från Solna till Eskilstuna.

Vad de plakatbärande blåvita fansen inte begriper är att detta är nyskapande. Om man nu ska hälsa gästande lag med otrevliga tillmälen, som skedde i Göteborg, bör man åtminstone vara säker på att det egna laget är kapabelt att vinna. Det blev 1–1 och det innebär att Blåvitts fans denna gång tog lika fel som klubbledningen brukar göra när man lägger årsbudgeten.

10
april
2017

MMA på Studenternas

IFK Göteborg gjorde vad man skulle och fick tre poäng med sig hem från Uppsala efter att ha besegrat nykomlingen Sirius med 2–0. Allsvenskans återkomst till Uppsala efter 43 år blev dock ett spelmässigt bottennapp på Studenternas naturgräsplan, som har någon månad kvar till spelbart skick.

Men underhållning blev det, även om publiken fick vänta till matchens absoluta slutskede. IFK:s mittfältare Sebastian Eriksson satte en av sina patenterade vårdslösa tacklingar mot hemmalagets Kingsley Sarfo, som reagerade med att måtta ett slag mot Eriksson. På det följde allmänt tumult.

Kim Bergstrand, tränare för Sirius, anmärkte syrligt att Sebastian Eriksson "är bäste MMA-spelaren i den här serien". Eriksson, vars karriär innehåller 7 allsvenska mål och 35 gula kort, kan nog (dessvärre) inte beskrivas bättre än så och det känns inte alldeles tryggt för motståndarna när denna taggiga jordfräs på vänsterkanten får sina infall.

Eriksson får hållas därför att han ute på kanten sällan möter någon som sätter hårt mot hårt. Möjligen är han för feg för att spela centralt. Helt säkert är dock att han är för dålig fotbollsspelare för det.

03
april
2017

Sasa som på ”Tölös” tid

Örgryte hade en gång i världen en ytter vid namn Karl-Erik "Tölö" Kristensson. Han kämpade i laget under hela 1950-talet och var med om vandringen från division 3 till Allsvenskan. Hans jobb var att serva avslutarna Agne Simonsson och Rune Börjesson i mitten. Men bollen tog inte alltid den väntade vägen. "Tölö" var dock inte svaret skyldig om någon klagade. "Inlägg!? Det var ju ett skott!" var hans standardparering.

AFC-spelaren Sasa Matics mål på Sundsvall fick mig att tänka på "Tölö". Inlägget passerade Sundsvalls målvakt och spräckte debuterande AFC Eskilstunas allsvenska målnolla. Dessvärre var det allt AFC orkade åstadkomma framåt i sin första toppseriematch (1–3).

Det finns dock ingen anledning för AFC:s anhängare att misströsta. Det kan däremot finnas orsak att göra en koll efter en tredjedel av serien. Antalet poäng där ger en fingervisning om hur det kommer att gå. Den traditionella nykomlingen brukar ta hälften av sina poäng under de första tio matcherna. Förra året lyckades både Östersund (15 av 42 poäng) och Jönköping (13 av 35) överträffa förväntningarna och båda klarade sig kvar. ÖFK höll in i kaklet men J:Södra mattades en aning på slutet. En slutsumma på 30 poäng brukar räcka för att undvika direktnedflyttning. Har AFC 15 efter tio matcher?

27
mars
2017

Fotboll mål för brottslighet

Polisen varnar elitklubbarna för kriminellas försök att nästla sig in och skaffa sig hållhakar på spelare. Det handlar om att vilja styra spelarmarknaden och tjäna pengar på övergångar men att naturligtvis också påverka utgången av matcherna. Både elitspelare och talanger, alltså blivande stjärnor, kan räkna med att utsättas för detta.

Hur skulle det då gå till? Därom berättas inte i nyhetsrapporteringen. Men spelskulder är en naturlig väg in i fel sorts umgänge. En annan är påverkan inom de parallella klansamhällen som existerar i vissa invandrargrupper och som inte sällan är knutna till organiserad brottslighet. Fotbollsspelare ses som presumtiva inkomstkällor. Hot och påtryckningar, ibland personliga och ibland gentemot familjemedlemmar, kan användas för att tillskansa sig kontroll över spelare inom den egna gruppen.

Det är en bister verklighet och svårhanterliga förhållanden för polisen. Normala lagar och bestämmelser smäller inte särskilt högt i de alltmer slutna invandrargrupper som inte är intresserade av att integreras i det svenska samhället. Frågor möts med tystnad eller förnekanden. Det är med säkerhet ett problem vi bara sett början på.

19
mars
2017

Rasmus slutar – jag också

Medan Östersund skaffat sig en mer än rimlig möjlighet att bli det första Norrlandslaget som vinner något händer märkliga saker på andra håll.

Att Oscar Wendt säger upp sig i landslaget är dock inte så egendomligt. Han har analyserat läget och insett att han i bästa fall är trea bakom Jonathan Augustinsson och Martin Olsson. Det enda som återstår är då att bli blixtinkallad när någon av de båda skadat sig. Att, med andra ord, få en planerad ledighet spolierad. Klokt beslut.

Betydligt konstigare är att även Rasmus Elm förklarar att det får vara slutspelat i landslaget. Janne Andersson höll färgen när han kommenterade detta lätt absurda uttalande. Bister kom osökt att tänka på Pippi Långstrump när hennes kamrater Tommy och Annika berättade att det var sommarlov på gång. Pippi, som aldrig hade en tanke på att gå i skolan, blev avundsjuk och ville också ha sommarlov. Det är nästan så att jag också funderar på att ringa Janne A och klargöra att det inte kan bli något i fortsättningen.

En källa som fortfarande ingenting fattat är fotbolltransfers.com, som i flera år ansett att Elm har ett marknadsvärde på 18 miljoner. Dock har man aldrig ens antytt att någon vill köpa.

13
mars
2017

Djurgården satsar framåt

Gustav Engvalls sena ankomst till Djurgården ritar delvis om kartan inför den allsvenska starten. Det har varit lite si och så med anfallskrutet för Stockholmarna, som nu snabbsöker efter ytterligare en anfallare. Nigerianen Haruna Garba verkar vara näste man att skriva på för blåränderna. Med den saken avklarad kanske man borde se sig om efter en ledargestalt för backlinjen. Såvida man nu inte siktar på att vinna varje match med 5–4.

När Hammarbys nye tränare själv handplockar spelare till försvaret känner sig sportchefen Mats Jingblad överflödig och drar sig tillbaka. Hårdvinklat? Kanske, men med en gnutta av sanning.

AIK räknade med att få spela fotboll i cupkvartsfinalen borta mot Häcken. Men det blev märkvärdigt lite av den varan (och stryk med 3–0) sedan Häckens nye tränare Mikael Stahre mött sitt gamla lag med tre defensiva centrala mittfältare. Då blir det mycket hälseneskav och väldigt lite rull på ett tillslag.

Under tiden har Brommapojkarna krigat sig fram till semifinal i Svenska cupen. Kan det bli en Europabiljett för BP eller Östersund?

I en annan del av Europa får han med armbågarna ta igen sig i tre matcher. Det sägs att statyn ska omformas (slipas här och var) för att bättre visa vad han är bäst på.

06
mars
2017

Mindre svett i Hammarby

Hammarby har två år i rad hängt kvar i Allsvenskan genom att, med svärdet hängande över sig, ändra spelstil. Bort med tankeexperimenten, bort med krusidullerna och det fåfänga pyntet. Tillbaka till ett enkelt och disciplinerat 4–4–2. I och med den manövern bröts bedrövliga trender båda åren.

Enligt min mening var greppet möjligt därför att spelarna stod på en solid grund rent fysiskt. Den dåliga formkurvan berodde alltså inte på att spelarna konstant tog slut i andra halvlek, mera på att de fått taktiska instruktioner som övergick deras tekniska kompetens.

Efter vinterns tränarbyte, från Nanne Bergstrand till Jakob Michelsen, förstod fysansvarige Claes Hellgren att hans tjänster inte var efterfrågade i samma utsträckning som tidigare. Istället för att utveckla fysträningsinnehållet, som hittills haft ett utrymme på tre pass i veckan, bestämde Michelsen att det räckte med ett. Hellgren sade upp sig och är nu ersatt med Jimmy Lidberg, som är nöjd och glad med detta enda träningstillfälle per vecka.

Jag undrar vilket skick spelarna kommer att befinna sig i från mitten av september och fram till målsnöret. Kan bli så att mentale coachen Anders Friberg blir överarbetad och går in i väggen i höjd med Allhelgona.

26
februari
2017

Srivaddhanaprabha...

Srivaddhanaprabha är namnet på den man som i förra veckan sparkade Leicester Citys manager Claudio Ranieri, enligt uppgift sedan han dagarna före skrutit om att så skulle ske.

Han gjorde det därför att han kunde och därför att hyllningarna efter klubbens ligaguld förra våren nu förbytts i nyfikna och besvärande frågor om vad som är "fel" i klubben. Den mäktige ägaren, totalt renons på hur fotbollen fungerar, har antagligen tolkat denna säsongs resultat som en personlig förolämpning. Efter att ha blivit utsatt för något så oerhört måste man visa beslutsamhet. Man måste agera.

Vad mannen med det långa namnet inte kan förstå är att Leicester Citys ligaguld är något lika enastående och obegripligt som Coventry Citys FA-cuptriumf för 30 år sedan. En gång och aldrig mer. Kanske borde han istället ha försökt vårda minnet av framgången. För ligasegern var Ranieris förtjänst. Och Ranieri har inte blivit en sämre manager för att han inte klarar att ensam stå emot och parera all uppmärksamhet som kommit efter den oväntade framgången. Däremot kan man förmoda att Srivaddhanaprabha varit en usel ordförande mest hela tiden. Otacksamma dj-l.

20
februari
2017

Bajen blandar betong

Hammarby tar in stora pengar på sin trogna publik, som nu varit störst i landet under tre säsonger i följd. Faran är bara att man tar stödet för givet. Gör man det lär läktarna gapa tomma fortare än någon kan ana.

Förra året var en prövningens tid för anhängarna. Försvaret läckte svårt under perioder och vid en närmare titt på resultaten blir det uppenbart hur mycket som hängde på mittförsvaret. Kombinationen Richard Magyar/Lars Sætra startade 14 matcher (3–4–7 23–31). Paret Joseph Aidoo/David Boo Wiklander startade 9 matcher (6–3–0 11–2). Övriga kombinationer mellan dessa fyra spelare fick det här utfallet: 7 matcher 1–2–4 12–16.

Dessvärre har Wiklander återvänt hem till Göteborg. Aidoo har fått en ny partner i dansken Bjørn Paulsen från Esbjerg, en spelare som flitigt kommer att understödja offensivt. I sommar ansluter renodlat defensive Mads Fenger från Randers. Det senare pekar på att man kommer att sälja Aidoo.

Det är nödvändigt att paret Aidoo+Paulsen härdar till försvarsbetong, så att publiken känner att klubbledningen vet vad den gör. Tre år i förvirringens tecken med Nanne Bergstrand under devisen "att vilja men inte kunna" har satt sina spår. Publiken tål inte hur mycket som helst.

13
februari
2017

Ligaguld i fjol vad händer nu?

Leicester City blev i fjol ligamästare. Det var mer än oväntat – det var obegripligt! Men nu, ett drygt halvår senare, börjar man känna igen laget. Senaste förlusten, mot Swansea, var varken oväntad eller obegriplig. Förra säsongens obetvingliga 1–0-specialister parkerar för tillfället ovanpå nedflyttningsstrecket.

Anfallsparet Vardy (24 mål i fjol) och Mahrez (17) har hittills denna säsong gjort 5+3 mål. Förtrollningen sprack när Vardy visade upp sig i engelska landslaget före och under EM. Han fick chansen mot två lag (Portugal och Slovakien) vars backlinjer föll tillbaka direkt. Inget utrymme bakom. Där såg alla hur lite han hade att komma med under sådana förutsättningar. Ett lag har spelat med push-up mot Leicester denna säsong. Det var Manchester City och då gjorde Vardy tre av sina fem mål. Motståndarna har lärt sig läxan, formkurvan pekar mot nedflyttning och den enda lyckliga omständigheten är att tränaren Claudio Ranieri redan är vithårig.

Samma sak slår mot RB Leipzig, Emil Forsbergs nykomlingslag i Bundesliga. Succén före jul betyder att det blir svårare i spelprogrammets returmöten. Tyska lag går inte på samma nit två gånger. Kanske blir inte uppvaknandet lika brutalt för Emil & Co.

<<  1 2 3 4 [56 7 8 9  >>  

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39