05
december
2016

AIK rämnar i personstrid

AIK Fotboll är på väg mot totalt sönderfall. Det kommande medlemsmötet (torsdag 15 december) blir en uppgörelse mellan flera stridande falanger inom klubben. Det gemensamma är att man från alla håll vill ha en ny styrelse. Men hur den ska se och vad som sedan ska följa är högst osäkert.

Personstrider mellan för sporten ointressanta individer har lett till vanskötsel. I ena ringhörnan vice ordföranden Johan Segui. I den andra vd Mikael Ahlerup. Vice ordföranden har petat i vd:ns arbetsuppgifter och till och med tagit ifrån honom vissa mandat. Striden gäller bl.a. förhållandet till AIK:s kommersiella partner Lagardère, som ställt miljonkrav efter påstått avtalsbrott. Ahlerup avvisar kravet kategoriskt. Men Segui och Lagardères Fredrik Hellqvist håller ihop, för att komplicera saken ytterligare.

Det kan utmynna i att AIK än en gång byter vd. Det kan också bli tvärtom – att vd sitter kvar och att Segui & Co ryker. Hur det än går lär inte utgången av mötet tillfredsställa alla.

Dessutom: Tvisten med Lagardère handlar om stora belopp. Sist och slutligen kommer striden att handla om vart en stor del av den förväntat jättelika transferpengen för Alexander Isak ska ta vägen.

28
november
2016

Emil blir aldrig staty

Emil Forsberg regerar. Hans lag, det omstridda RB Leipzig, toppar Bundesliga som nykomling. Själv har han hittills hunnit med fem mål och sju framspelningar. Bättre ändå är hans uppträdande.

Han slutar ju aldrig springa och han tänker oftast ett par moment framåt i spelet. Inga onödiga bollförluster, inga försök att skjuta igenom utsträckta ben. En ambitiös spelare som förstått att egna utvikningar måste gynna laget.

Han fyllde 25 för en dryg månad sedan och är ett bra exempel på hur en karriär ska odlas, steg för steg. Han tog klivet upp i Allsvenskan med GIF Sundsvall. Efter en säsong i högsta serien med Giffarna blev det Malmö FF i två säsonger. När han bemästrade den nivån (14 mål 2014) såldes han till Leipzig. Efter en och en halv säsong med laget i andraligan handlar det sedan i somras om spel i en av Europas absolut bästa ligor. Jag påminner gärna om att det finns en annan typ av långsiktiga förberedelser i bakgrunden. Både farfar Lennart och pappa Leif var elitspelare.

Vad ska det då bli av detta? Utrikesdelen av karriären blir spännande att följa. Oavsett hur det går hoppas jag innerligt att han slipper bli staty. Den kitschiga äran kan tillfalla andra som redan i originalutförandet är bättre lämpade för uppgiften.

21
november
2016

Det hade HIF tjänat ihop till

Försök inte få mig att tolka Helsingborgs nedflyttning till en "tragedi" eller "katastrof", ord som ofta tas till i dylika sammanhang när glosorna tryter. "Välförtjänt" låter bättre i mina öron. Skälet är enkelt.

Klubben har de senaste 15 åren inte kunna sköta sin ekonomi. Kommunstyrelsen har på olika vägar framstått som livräddare och huvudsponsor. Men det avgörande felet begicks för några år sedan, när externa investerare stod för nyförvärven. Där pinkade HIF-styrelsen i sina egna byxor. Det kändes varmt och skönt i början, det gör det alltid. Men i vintras var samma spelare på väg bort. Några för att de fick bättre villkor annorstädes, andra för att klubben inte längre kunde betala deras löner. Det blev bara småpengar kvar när investerarna fått tillbaka sitt (plus ränta). Där förvandlades brallan till rena ispansaret. Så kan det gå.

Det roliga med det här är att Sirius, AFC och Halmstad har lika stora möjligheter att ställa begreppen på huvudet som Östersund och Jönköping gjort i år. Deras chans ligger i att Allsvenskans regelbundna medlemmar inte har en aning om vad som väntar. Ett möte mellan Elfsborg och Göteborg kan skissas upp på förhand. Att göra samma sak med AIK eller Djurgården mot AFC är betydligt svårare.

14
november
2016

Tröga fötter både här och där

Sveriges förlust mot Frankrike i Paris bokförs under den antikt klingande rubriken "Ett fall framåt". Man kan gräma sig över domarens bedömningsmiss när fransmännen gjorde sitt segermål. Men det är att bränna energi alldeles onödan. Bättre då att vända och vrida på sådant som faktiskt kan påverkas.

Jag trodde på förhand Emil Krafth utan vidare skulle fylla vakansen efter skadade Mikael Lustig (rätt), att bytet från Martin Olsson till Ludwig Augustinsson ute till vänster skulle vara en försvagning (fel) och att det längst fram skulle finnas täckning för avanmälde Marcus Berg (fel).

Augustinsson balanserar sina rusher bättre, riktar sina inlägg bättre och ger mera plats åt Emil Forsberg. Bergs ersättare Guidetti var däremot otymplig och jag håller det inte för otroligt att Berg stått bättre till eller hunnit få fram foten i något av de lägen som uppstod framför Hugo Lloris. Guidetti spelar inte hela matcher i Spanien och verkade bortkommen. Lika illa är det för inhopparen Isaac Kiese Thelin.

• Samma sak ser vi i Manchester, där Zlatan Ibrahimovic nu skyller sin usla form på klubbens tränare. Sanningen är väl snarare att han fyllt 35 och att han nu är uppe mot en motståndare som för eller senare alltid vinner – tiden.

07
november
2016

Ingen oro trots skador

Janne Andersson har fått tre återbud inför Frankrike. Men laget ska inte behöva rasa ihop för det. Martin Olsson kommer att saknas till vänster. Men Marcus Berg finns det täckning för.

Att Mikael Lustig trampades på foten i lördags mot Inverness är däremot någonting som ger Bister anledning att korka upp champagnen. Bolognas Emil Krafth såg så pass bra ut mot Bulgarien att det inte finns någon anledning till oro där heller. Krafth driver på framåt där Lustig tvekar och spelar ängsligt.

• Zlatan ångar på. Men i vilken riktning? Att klämma åt Fenerbahçes dansk Simon Kjær kring halsen i Europa League var kanske inte så begåvat. Att därefter göra två mål på bottengänget Swansea återupprättar givetvis hans världsmästarstatus, men bara hos svenska kvällsdrakar. Mästerliga mål (självklart) och kanske mindes han PSG:s matcher mot franska pajaslag. Plumpen var det gula kortet. Det innebär att han missar den kommande viktiga matchen mot Arsenal. Det var inte vad hans just nu tämligen skamfilade rykte behövde.

• Patrik Carlgren är sur för att han inte fick stå i AIK:s avslutningsmatch. Norling verkar ha fått nog och där är väl ett bra skäl att inte skriva nytt kontrakt med honom. Pratkvarn.

31
oktober
2016

Arvet efter Zlatan, del II

Zlatan Ibrahimovic trampar vatten i Manchester. Lagets oförmåga att ta poäng genom annat än utpräglad defensiv säger en hel del om de problem som tränaren José Mourinho försöker få rätsida på. 4–2–3–1 har inte funkat.

Istället drar man tillbaka folk, låter innermittfältarna dubbelparkera framför mittbackarna och låter "spelet" handla om att dynga långt på Zlatan. Detta sker till priset av att en rad spelare inte kommer till sin rätt.

Pogbas sätt att ta emot bollen, vända upp och plöja en fåra framåt är inte efterfrågat. Wayne Rooney är också marginaliserad. På väg ut? Säljas i vinter? Kanske. Men det som skär mest i själen på en som gillar smarta spelare är att Marcus Rashford hamnar på undantag. Istället för att matchas hårt som spets, och på sikt bli en man för det engelska landslaget, spelar han utputtad på en flank. Att gå på topp, i mitten tillsammans med Zlatan är det inte tal om.

I så fall måste Ibrahimovic och Rashford skapa ett samförstånd. Så kommer det aldrig att bli. Det borde varje människa förstå som följt Zlatan i blågult. Han är lika ointresserad av detta som han en gång var av att få till ett samarbete med Lionel Messi. "Me, myself and I" – större hänsyn än så tar inte Z.

24
oktober
2016

Arvet efter Zlatan, del I

Zlatan Ibrahimovics målskytte i Manchester United hackar och det är därför tid att se tillbaka. Vilket arv lämnar efter han sig, denne fotbollens banbrytare? Såvitt Bister kan se handlar det om en sak – nacksträckandet.

Vi vet ju att han sällan använder huvudet till att nicka. Men jag vågar påstå att han var den som introducerade nacksträckandet före avspark, när lagkaptenerna möter domarteamet. Istället för att möjligen le och kanske småprata står han där och – helt i onödan, han är ju redan uppvärmd – gör nacksträckningsövningar. Samtidigt som han glor ner i gräset. Några av hans epigoner på området har tillfört utvecklat det hela, genom att gå ner i nigsittande och komplettera med några ljumsksträckare. Bister hyllar oreserverat en trendsättare vars storhet har gått de engelska journalisterna förbi.

• Bister rös av vällust när Jörgen Lennartsson vid Gefles 3–3-nick mot IFK Göteborg häromsistens gav sig på det försvarslösa flaskstället.

Detta skedde på tilläggstid. Vid den obligatoriska tv-intervjun några minuter senare var han så fin Jögge-ponken. Varenda cell i skallen var utbrunnen. Inte ens klyschorna stod beredda. Han ville bara därifrån. Men hölls kvar av en nitisk tv-reporters allt bisarrare frågor. Vilken njutning...

17
oktober
2016

Gamla synder tynger HIF

Helsingborgs IF spelare kostar 30 miljoner kronor. Fem klubbar i serien betalar högre löner än HIF. Då kan man tycka att laget borde slåss om medaljer. Men icke. HIF ligger just nu på kvalplats och där lär man bli serien ut.

Vad är det då som skevar? Har klubbledningen varit korkad nog att ge överlöner till medelmåttor? Är tränaren så oduglig att han pajat ett material med medaljchans?

Bister vill nog påstå att ingendera kommer ur det här med äran i behåll. Men det tyngsta ansvaret har klubbledningen. Synderna ligger några år tillbaka. Då stod externa finansiärer för kostnaden när spelare värvades. Konsekvensen blev att HIF senare, när samma spelare skulle säljas, att man inte kunde räkna in en krona. Den spelargruppen är snart utsåld (tredjepartsfinansiering är inte längre tillåten). Men så sent som i vintras fick luckorna i truppen fyllas med enbart gratisspelare (Bosmanfall), och då från sämre klubbar.

Utöver denna eftersläpande brist är det inte någon fördel att tränaren aldrig kommer att bli en hyllad föredragshållare. Han kunde åtminstone visa att han bryr sig när det än en gång är dags att summera en förlust. Nu sitter han där som en snögubbe och säger att "det är så det är". Med den inställningen blir det svårt i ett kval mot ett lag som är vant att vinna.

10
oktober
2016

Extra allt för Infantino

Nye FIFA-presidenten Gianni Infantino vallöfte: VM-slutspelet ska utökas från 32 till 40 deltagande nationer. Som om det inte var illa nog har han nu kommit fram till 40 är futtigt. Det bör vara 48!

Idén är att 16 länder blir helt klara för slutspelet via kval medan de 32 andra paras ihop och gör upp om de övriga 16 platserna. Detta ska ske på plats i det land där slutspelet avgörs. Slutspelet med 32 lag avgörs som hittills.

Tänk efter nu: 48 länder ska alltså genomföra hela uppladdningsprocessen, med träningsläger och vänskapsmatcher, men en tredjedel av dessa ska resa hem efter bara en match. 16 länders bästa spelare, samtliga i behov av vila efter en lång säsong, blir alltså låsta ytterligare en månad.

Anledning? Allt fler länder gnäller över fördelningen av de 32 slutspelsplatserna. Men det kommer alltid att vara fel eftersom det helt och håller beror på vilken världsdel betraktaren befinner sig i.

Infantinos slutspelshamburgare med 48 lager av ost, ketchup, gurka och gammal kossa (eller åsna) verkar äcklig redan vid första påseendet. Var fjärde nation på klotet kommer att vara inblandad. Uselheten i matcherna blir gränslös. Se bara hur EM-slutspelet pajade i somras efter den senaste utökningen. Beslut tas i januari.

03
oktober
2016

Vettet regerar i landslaget

Janne Anderssons trupputtagning inför kvalmatcherna mot Luxemburg (fredag) och Bulgarien (måndag) länder honom till heder. Den rent av befäste hans trovärdighet som ansvarsmedveten förbundskapten.

Anledningen var att Emir Kujovic inte kom med. Inget ont om Kujovic. Men han har hamnat på bänken efter flytten från IFK Norrköping till Gent. Andersson valde därför bort en bänkad spelare till förmån för en ordinarie (Toivonen).

Det beslutet visar två saker: För det första att det numera råder en sund konkurrenssituation i landslaget. För det andra att ingen favoriseras (Andersson och Kujovic var ju i samma klubb fram till för några månader sedan). Ett kanonbeslut, som det kommer att visa sig framöver.

• Jag är inte lika imponerad av hur SvFF:s Disciplinnämnd och Besvärsnämnd har hanterat ärendet med den avbrutna matchen mellan Jönköpings Södra och Östersund. Ställningen var 1–1 när en person, uppenbarligen tillsagd att göra så, sprang in och attackerade ÖFK:s målvakt. I första instans fick ÖFK segern med 3–0. I nästa ändrades det till 1–1. Det enda rimliga, eftersom missdådaren inte hade med någotdera laget att göra. Men det var också ett kappvändarbeslut, med tanke på striden kring kvalstrecket. Ryggradslöst rakt igenom.

26
september
2016

Kosovare får sista ordet

Om den som är stor inte är snäll kan saker och ting snart skena iväg och bli hur löjliga som helst. Som just nu i Manchester. Där har Manchester Citys damlag blivit engelska ligamästare. Detta skedde i helgen, med en omgång kvar att spela.

I laget spelar numera Kosovare Asllani. Att hon och Pep Guardiola numera återfinns i samma klubb är nog nästan för mycket, åtminstone för Zlatan Ibrahimovic. Ni minns kanske hur det var på senhösten 2014. Asllani och Caroline Seger molteg på Fotbollsgalan, när övriga församlingen klappade sönder handflatorna i pur hänförelse över Zlatans 43:e Guldboll. Anledningen var hans "cykelskämt" om svensk damfotboll, avfyrat på nämnda gala året före. Ingen i damlandslaget var road av det skämtet. Asllani och Seger markerade på detta sätt hur det låg till.

Några veckor senare hämnades Zlatan på hemmaplan (Paris), genom att kräva "damfritt" när det svenska kungaparet skulle hälsa på PSG. Asllani, Seger och lagets kapten Sabrine Delannoy fick inte skaka hand med CeGe. Jag vill inte påstå att Man Citys damtitel ökar pressen på Man Uniteds herrar. Men någon är antagligen irriterad och funderar nu på ett sätt att paja segerfesten. Tillräckligt för att starta ett krig i vissa delar av världen.

19
september
2016

Nedräkning för United

Överraskande nog har även Watford visat sig ha ett kanonlag i år. 3–1 mot Manchester United hemma var Man U:s tredje förlust i rad.

Nu börjar klockan ticka neråt för följande händelser, samtliga tidpunkter värda att slå vad om:
1) José Mourinhos första (och sista?) raseriutbrott. 
2) Rallarslagsmål på träning mellan Zlatan och Wayne Rooney. 
3) Agenten Mino Raiolas totala utdömning av klubben.

Det sistnämnda är det som kommer att dröja längst, eftersom han står på Uniteds lönelista. Men snart, mycket snart, kommer han inte längre att kunna behärska sig.

• Henrik Larsson verkar vara färdig med Helsingborgs IF. Troligen är förhållandet ömsesidigt. Facit visar att han – om han nu alls ska vara tränare – inte bör stanna i mer än ett år. Så var det i Landskrona och Falkenberg. Sedan tar förtryckartendenserna över.

• GIF Sundsvall spräcker sin tränarduo Joel Cedergren/Roger Franzén. I takt med att klubben sålt spelare och rakat in pengar hade de båda börjat träta om hur laget och spelet ska se ut – baksidan med delat ledarskap. Ansvaret kan ju inte delas om man inte får igenom sina idéer. Franzén fick gå.

12
september
2016

Förlängning? Ja tack!

Zlatan Ibrahimovic har inte kunnat smälta sin karriärs stora misslyckande, säsongen i Barcelona (2009/10), och i lördags stod "hämnd" på programmet. Manchester Uniteds nya storstjärnas vrede skulle ha gått ut över Manchester Citys nye tränare, Pep Guardiola.

Men det blev ingenting av med den saken. Fotboll är (fortfarande) en lagsport och City var det bättre laget. Man tackade och tog emot när Uniteds backar begick generalfelet att kortpassa till sitt eget mittfält. Pressen satt som en smäck och de röda fick aldrig igång spelet. Åtminstone inte före paus.

Zlatan satte ett omöjligt läge men missade flera enklare. Dock slapp han bli uthängd för detta. Tränaren José Mourinho lät istället sitt dåliga humör gå ut över Lingard och Mkhitaryan, två spelare som antagligen förlorat A-laget ur sikte för den närmaste framtiden. Portugisen kanske bör fråga sig själv varför Rashford fick börja på bänken.

Guardiolas lag vann och kan slappna av för några dagar. Mourinhos lag förlorade och går mot en vecka där syndabockar ska pekas ut. Samtidigt kommer rykten som säger att United vill förlänga ytterligare två år med Zlatan, till 2019. Inte mig emot. Tror inte ens Guardiola misstycker.

04
september
2016

Jimmy svalde hela betet

Jimmy Durmaz har gråtit ut. Det är synd om honom. Han är så ensam, nämligen. Åtminstone på landslagssamlingarna. Ingen Zlatan. Ingen Zengin. Och de övriga verkar han inte vara särskilt bekant med.

Men han är inte mera bortkommen än att han gör som Zlatan sagt och puffar för dennes återkomst i blågult. Durmaz vill få igång snacket om att "det är tomt efter Zlatan" men vill samtidigt inte säga vad de inbördes talat om. Sådant kallas giftspridning.

För egen del vill jag gärna tro att Jimmy Durmaz är uttagen för att få en möjlighet att göra bort sig. Han har i så fall svalt betet och kan i fortsättningen antagligen koncentrera sig på sin bänkplats i nya klubben Toulouse, där han enligt egen utsago ska börja bygga muskler för att hänga med i svängarna. Bara att sätta igång med bänkpressen.

• Svensk Elitfotboll röstade ner Malmö FF:s motion om konstgräsförbud (endast AIK stödde). "Det vore en återgång till centralstyrning á la Sovjetunionen" sade Elfsborgs Bo Johansson. Men frågan ska trots det utredas. Förhoppningsvis kommer man så här dags nästa år fram till att naturgräs eller hybridgräs är acceptabelt medan dagens rena konstgräsmattor på sikt bör skickas till återvinning. Johansson bör nog boka en hjullastare.

29
augusti
2016

Ett ord i rättan tid

Malmö FF kräver förbud mot elitspel på konstgräs. Efter ett årsmötesbeslut i våras går man nu på offensiven. Klubben har lämnat in en motion till Svensk Elitfotbolls medlemsmöte i Stockholm denna vecka.

Huvudskälen bakom MFF:s aktion är två: Konstgräset anses öka avståndet mellan Allsvenskan och Europa. Med ständigt skiftande underlag i matcherna ökar skaderisken.

Båda skälen är högst rimliga. Den spelstil som utvecklats i Sverige de senaste åren (bl.a. rullande och duttande utan förmåga att slå genomskärare på djupet, usel förmåga att glidtackla etc) lyser igenom när det ska kvalas i Europa. Skaderisken är självklar när sju av 16 lag spelar på naturgräs och övriga på plastplaner i olika stadier av förfall (=förslitningsgrad/hårdhet). Ju äldre spelare desto större problem.

MFF:s Håkan Jeppsson är medveten om sin egen klubbs klimatfördel i sammanhanget och vill därför styra mot antingen naturgräs eller hybridgräs (där en 25 procentig "plaststomme" garanterar ett jämnt underlag – en variant som används nere på kontinenten).

Bister blir lika glad varje gång någon tänker på själva spelet fotboll. Men det var länge sedan nu. Hade nästan glömt bort hur det känns.

<<  1 2 3 4 [56 7 8 9  >>  

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39