26
februari
2018

Ghoddos ÖFK:s store vinnare

Östersund slår Arsenal på bortaplan (2–1) men får ändå respass i Europa Leagues sextondelsfinal. Att ÖFK nått så långt är en sensation, det är fastslaget sedan länge.

Men att laget samtidigt åkte ur tävlingen därför att man tappat fattningen inför hemmamötet, svikit sina ideal och i princip gett bort matchen (0–3) är något man får leva med. Den insikten måste svida – att ÖFK med rätt inställning mycket väl kunnat rubba ett halvintresserat, reservspäckat och underskattande Arsenal.

Trots att skämskudden i hemmamatchen för första gången var nödvändig rekvisita för anhängarna blev utfallet av matcherna bingo för en spelare. Saman Ghoddos scoutades av flera Premier League-lag och ÖFK:s boss Daniel Kindberg kan nog räkna med att de 50 miljoner han lär tackat nej till under vinterfönstret för sin anfallare kan på vara på väg att förränta sig inför nästa försäljningsperiod.

Ghoddos fyller 25 på eftersommaren. Det är en bra ålder för att ta karriärens avgörande kliv. Och hans status är nu sådan att han kommer att kunna välja klubb. Bara hoppas att ledband och benknotor håller.

19
februari
2018

ÖFK tänkte för mycket

Östersund föll på eget grepp i första matchen mot Arsenal. Bara efter ett fåtal minuters spel tyckte jag mig se vartåt det hela var på väg. ÖFK gav upp två tredjedelar av planen och man gjorde det mycket medvetet.

Istället för att, som tidigare, försvara sig högt upp med möjligheter att ta tillbaka bollen tidigt sprang man nu hem och radade upp sig framför eget mål. Arsenal kunde börja rulla i godan ro och fick allt det utrymme man behövde för att få snurr på bollen. Och tempot kunde trissas utan störande inslag.

Spelade Östersund fegt? Nej, inte uttalat. Men man svek sina ideal. Man hade grubblat ett varv för mycket och bestämde sig för att pröva något som man normalt sett aldrig skulle gett sig på. Hela föreställningen blev helt enkelt för mycket. I den här matchen blommade allt det ut som man tidigare sett tendenser till i matcherna i Bilbao och Berlin.

Både spelare och lagledning var redan på förhand alltför imponerade av motståndet. Det märktes när lagen stod bredvid varandra i gången före inmarschen. Det enda som saknades där var att någon av hemmaspelarna stuckit fram ett autografblock.

Att Fouad Bachirou, som gått till Malmö FF, ersatte av en framflyttad ytterback är ett annat skäl till att ÖFK inte kunde/ville spela fotboll.

12
februari
2018

Dessa Engelsmän…

Arsenal kommer till Östersund på torsdag och tvingas spela på plast och (troligen också) i minusgrader. Alltid är det något som är i vägen när man ska till Sverige.

När det första engelska laget gästade oss, de aristokratiska amatörerna Corinthians som var här 1904, gruvade de sig inför att behöva spela på grus. Det var vad som bjöds på Idrottsplatsen i Göteborg (där Gamla Ullevi nu ligger) och på Idrottsparken i Stockholm (där Olympiastadion nu finns). Engelsmännen var generande överlägsna de svenska noviserna även om premiären mot ett kombinerat Göteborgslag vanns med blygsamma 4–0.

I Stockholm slog man både IFK Uppsala (11–0) och ett kombinerat Stockholmslag (15–1 enligt Corinthians historiebok, 14–1 enligt dåtida svenska tidningar). Däremellan genomfördes en uppvisningsmatch där man ”delade om” och blandade lagen. Det blev jämnare så och den slutade 3–3.

114 år har gått sedan dess. Idag är läget ett annat. Då pustade engelsmännen ut när de korsade Öresund för att spela två matcher på gräs i Danmark. Idag kan de mycket väl få däng. Skulle Östersunds FK lyckas över förväntan är väl faran att någon av spelarna rekryteras av Arsenal. Den som lever får se!

05
februari
2018

Ofattbart lite fotboll

En gång i tiden var Nabil Bahoui en lovande mittfältare i AIK. Sommaren 2015 skrev 24-åringen på för Al-Ahli i Saudiarabien.

Hans agent Hasan Cetinkaya var eld och lågor:

– Jag vill inte gå in på hur kontraktet ser ut, men jag har inte sett något liknande tidigare. Nabil är 25 och vill trygga framtiden och det är klart det spelat väldigt stor roll, det är gigantiskt mycket pengar. Det är ett bud man inte kan tacka nej till, det är ofattbart mycket pengar. Det han tjänar där på ett år är vad han hade fått efter tio år i Premier League, sade Cetinkaya till Fotbollskanalen.

Han sade också att detta gått före bud från klubbar i La Liga och Premier League. Hurra! Men nog var det lite illavarslande att agenten inte riktigt visste hur gammal hans klient var. Möjligen hade saudiligans snittlön på 28 mkr/år fått det att snurra.

Ett halvår senare bröt Bahoui sitt tvåårskontrakt. Nu var det Hamburg som gällde. Påskrift för 30 månader. Men den överenskommelsen bröts efter 18 månader. Sedan i somras finns han i Grasshoppers. Hans ligafacit i Saudiarabien (10/0) och Tyskland (7/0) imponerar inte. Nu är han på väg att bryta treårskontraktet med Grasshoppers (12/0) för att återvända till AIK.

Till Cetinkaya kan sägas: Jag har heller aldrig sett något liknande.

29
januari
2018

Ny våg till USA

David Beckham – en gång i tiden i Manchester United, Real Madrid, Milan, Paris SG och Los Angeles Galaxy – står bakom Miami, som blir den 25:e klubben i Major League Soccer, USA:s och Kanada fotbollsliga som startade 1996 och fortsätter expandera.

25 klubbar innebär en himla massa jobbtillfällen och det är därför inte överraskande att antalet svenskar däröver nu nått en ny topp. Den första inföll i samband med 1920-talets stora utvandring till USA. Den andra åren 1967–68, i NASL:s första etableringsförsök. Den tredje kring 1980, strax före det obönhörliga slutet för den ligan.

Den fjärde pågår för fullt. Axel Sjöberg är svenskveteran i ligan. Den 201 cm långe och snart 27-årige Sollentunaprodukten går in på fjärde året med Colorado Rapids. Gustav Svensson spelade förra året final med Seattle Sounders och laddar nu om för ett andra år.

San Jose Earthquakes har kontrakterat trion Mikael Stahre (BK Häcken, tränare), Joel Qviberg (IF BP) och Magnus Eriksson (Djurgården). Gabriel Somi (Östersunds FK) går till New England Revolution och Anton Tinnerholm (Malmö FF) till New York City FC medan Johan Blomberg (AIK) ansluter till Sjöberg i Colorado.

Brassen Kakà, som slutade efter förra säsongen, hade en grundlön på ca 8 miljoner dollar. Men för svenskarna handlar det om högst 300 000.

22
januari
2018

Ajajajajaj...

Somliga kan få ont i huvudet ibland. Åkomman uppstår när de försökt tänka. Ta Zlatan Ibrahimovic, som just nu måste ha en blixtrande skallebank efter sina lösa anklagelser om rasism.

Det handlar om händelser nära 20 år tillbaka i tiden. Zlatan spelade i MFF:s juniorlag och skallade av näsbenet på en lagkamrat. Detta skall, enligt ryktena, ha föranlett en av spelarnas föräldrar att genomföra en namninsamling med målet att få Zlatan utsparkad ur klubben.

Nu blev det inte så. MFF är efter närmare 80 år av framgångsrikt ungdomsarbete vant att handskas med den typen av protester och föll inte i farstun. Men taggen satt kvar och övertygelsen om att han visste vem som låg bakom har bara vuxit med åren. Det måste ju vara den förälder som var polis. För så gör poliser. Och poliser är rasister. Och jag är inte tillräckligt svensk och alla hatar mig.

Men det var inte polismannen som låg bakom. Vederbörande har trätt fram i pressen och svarat på Zlatans anklagelser. Zlatan har dock inte replikerat. För han vet ju. Hur allting är. Att han just nu har huvudvärk, till exempel.

Han har också börjat minnas oförrätter begångna av journalister, den yrkesgrupp som gjort mer än någon annan för att blåsa upp hans berömmelse. Hur ska det här sluta? Hur ont i huvudet kan en människa ha?

15
januari
2018

Förmörkelse över Pretoria

Mamelodi Sundowns anställer Erik Hamrén som sportchef. Det kan öppna en ny marknad för svenskt fotbollsfolk av liknande kaliber. Magnus Haglund, Jörgen Lennartsson och Alexander Axén kan kanske, trots allt, få nya tränarjobb.

Om så blir fallet kan det inte uteslutas att även svenska spelare blir aktuella. Tobias Hysén, snart 36, skubbar numera som en lejonriven gasell men skulle nog se Sydafrika som en utmaning (”Öh, måste jag flytta dit också?”). Rasmus Elm, snart 30, skulle nog trivas i solen (”Öh, måste jag spela matcher också?”) efter sin golgatavandring i Kalmar, där han under tre säsonger deltagit i 33 av 90 möjliga matchtillfällen. Eller kanske kan Kennedy Bakircioglu, 38 i höst, göra det rätta och lämna Hammarby redan nu för att inte i onödan ställa till det för nye tränaren Stefan Billborn. Vad Kennedy skall göra i Sydafrika vet jag däremot inte, mer än att jag starkt rekommenderar honom att utverka tillstånd att spela i panamahatt.

Det här är en problemställning som dock inte drabbar Djurgårdens Kim Källström. För han har insett vad klockan är slagen och avlutat sin aktiva karriär.

Valet av Hamrén är fantasifullt men varken särskilt framsynt eller kreativt och kan skapa permanent solförmörkelse över Pretoria.

07
januari
2018

Jansson kan bli dyrbar

Hammarbys sportchef Jesper Jansson har sagt sitt och tränaren Jakob Michelsen har fått sparken. En av förutsättningarna när Michaelsen skrev på för Hammarby var att han skulle ha visst inflytande över värvningarna. Det hade han förra vintern.

Men så avgick dåvarande sportchefen Mats Jingblad. Efterträdaren Jesper Jansson såg till att nyförvärven vällde in under sommaren. Somliga var efterlängtade men andra totalt obegripliga.

Sander Svendsen gav mersmak. Johan Wiland blev årets spelare. Muamer Tankovic blev det inte. Omflyttning/petning av Svendsen verkar ha varit ett hett ämne efter säsongen. Likaså Tankovic som, i ärligheten namn, inte hade uträttat något. Han sågades vid fotknölarna av färske tv-experten Alexander Axén.

Jansson anser nu att Hammarby ska ha en tränare som tycker precis som han själv i värvnings- och laguttagningsfrågor. Allt annat kommer att tolkas som underminerande handlingar. Vad Jansson inte begriper är att han i och med det förminskar tränaren till en sprattelgubbe som saknar all pondus i omklädningsrummet, ty det är ju ändå Jansson som avgör om det blir nytt kontrakt eller inte. Kanske därför som nämnde Axén redan tackat nej till jobbet.

Något säger mig att Janssons arbetsmetoder kommer att bli dyrbara för Hammarby.

02
januari
2018

En månad – och sen…?

Zlatan Ibrahimovic har fått ett ”bakslag” i sitt opererade knä och blir därför borta ytterligare en månad. Zlatan skadades 20 april och kom tillbaka efter sju månader mot Newcastle United 18 november. Då sade han: ”Om folk kände till skadans omfattning skulle de vara chockerade över att jag alls kan spela.

Det handlade om mer än knäet, men vad behåller jag för mig själv.” Han framhöll också att han följt ett strikt schema i sin rehabträning ”och inte skyndat på någonting”.

Ändå är det nu uppenbart att han överskattat sin förmåga och kommit tillbaka för tidigt. Han har inte, som vore normalt, matchats i form i reservlaget utan direkt gått in på högsta nivå. Vad gäller uppträdandet i spelsituationer kan man konstatera att han är mil från matchform.

Än så länge har vi inte hört några nedsättande ord från Zlatans agent om de ortopeder som genomförde operationen, vilket tyder på att besluten om återkomsten tagits i samråd med klubbens egna läkare. Men om knäet nu håller på att rasa ihop en gång till kanske annandagens match mot Burnley var den sista i karriären.

Sedan återkomsten har avståndet till ledande Manchester City vuxit från 8 till 15 poäng samtidigt som Romelu Lukakus form gått spikrakt nedåt eftersom han inte förstår om det är han eller Zlatan som är lagets förste striker.

18
december
2017

Denne Pep...

Pep Guardiola, Manchester City, är inne på elfte säsongen som tränare. Hittills har han lett Barcelona och Bayern München till sammanlagt sex ligasegrar, två Champions League-titlar och tre triumfer i FIFA:s VM för klubblag.

Efter Citys 4–1 på Tottenham Hotspur ser han ut att inom en rimlig framtid också kunna bli engelsk ligamästare. På 18 omgångar har City gjort 56 mål och tagit 52 poäng, elva fler än grannen Manchester United.

Bollinnehavet mot Spurs var med Citys mått futtigt (53/47 – snittet för säsongen är 65/35) men trots det hade man 11–2 i skott på mål och det säger något om hur hopplös uppgiften ter sig för Citys motståndare. Spurs tränare Mauricio Pochettino försökte ta City med hög press. Hans lag ägde bollen oftare än vad något annat lag lyckats med mot City denna höst. Men det kvittade. City har förmågan att möta och avväpna alla sorters motstånd. På sistone har man också börjat skärpa förvaltningen av fasta situationer.

Den motståndartränare som ägnar sina sömnlösa nätter åt att fundera på hur City ska knäckas kommer med stor säkerhet att få fira nästa års julhelg på institution.

Pep kan på sikt försöka överträffa Giovanni Trapattoni, som vann tio ligasegrar i fyra länder samt fem europacuper av olika dignitet och en Interkontinentalcup. Men det är summan av en 40-årig karriär...

11
december
2017

Hög press ett måste för ÖFK

Åttondelsfinal i Europa League: Östersund mot Arsenal. Både sammanhanget och konstellationen hade för bara ett år sedan varit om inte skrattretande så åtminstone totalt omöjligt. Men nu är det så och i februari gör de upp.

Det är ett par saker att tänka på:

• Hur kommer ÖFK:s lag att se ut? Stannar Sotirios Papagiannopoulos, Brwa Nouri, Fouad Bachirou, Saman Ghoddos och Ken Sema över vintern? Hur har man tänkt att förstärka truppen? Allt hänger på hur pass hårda nypor ordföranden Daniel Kindberg har. Att de är hårda vet vi. Men hur hårda? Hur pass mycket kan han lägga emot när det gäller livsavgörande beslut för spelarna? Och med livsavgörande menas här transfer till välbetalt jobb utomlands, inte till Malmö FF.

• Vilken grundinställning väljer tränaren Graham Potter? I Europa Leagues gruppspel kunde man se spår av överdriven respekt under bortamatcherna i Bilbao och Berlin. Där, om inte förr, tycktes verkligheten vara på väg ikapp och förbi ÖFK. Där valde man att spela med endast två anfallare. Därmed gav man upp den höga press som varit så lönande i andra EL-matcher och därmed försatte man sig själva i svårigheter när motståndarna fick rulla igång anfallen relativt ostörda.

Det är bara att hoppas att ÖFK angriper problemet så oblygt som det bara går. Däri ligger lagets chans.

04
december
2017

Yngst och dyrast?

Två unga göteborgare kommer att flytta utomlands. Det gäller Örgrytes 17-åring Mohamed Said, gossen som med två mål i sitt inhopp i kvalreturen mot Mjällby säkrade ÖIS fortsatta kontrakt i Superettan, samt IFK Göteborgs 18-årige målvakt Pontus Dahlberg, som gjorde en kanonsäsong som debutant 2017.

Mohamed Said är inbjuden att träna med Real Sociedads akademi. Där har ÖIS och den baskiska klubben ett fastlagt samarbete. Pontus Dahlberg har däremot tre klubbar i hasorna – RB Leipzig, Watford och Napoli. Spontant hoppas jag han hamnar i Bundesliga. Om det går bra där ligger världen öppen.

IFK Göteborg ser med viss begeistring hur intresset byggs upp och dreglar säkert vid tanken på att Pontus troligen blir den dyraste IFK-exporten genom tiderna, ett rekord som för tillfället innehas av Marcus Berg, 34 mkr till Groningen 2007.

För Mohamed Said gäller att så snart som möjligt komma bort från ÖIS, som rimligen inte har några egna möjligheter att fostra honom i en utvecklande miljö. För IFK gäller dock bara att få in pengar. Klubben är som vanligt illa ute men har här en chans att för en gångs skull få bra betalt trots att spelaren som säljs är relativt oerfaren.

Men egentligen betyder det att båda klubbarna är körda på lång sikt. ÖIS sitter där de sitter och IFK kommer att stoppa in pengarna i ett av sina många svarta hål. Swopp! Borta!

27
november
2017

Mellberg till Bajen?

Allsvenska nykomlingen Brommapojkarna blir av med sina tränare. Assistenten Azrudin Valentic tycks ta över Dalkurd medan huvudtränaren Olof Mellbergs nya adress är osäker.

Mellberg hade under 2017 dispens för att leda BP och det undantaget hade förlängts för 2018. Utbildad eller inte – Mellberg har en bred och långvarig erfarenhet av elitfotboll. Det som inte riktigt har framgått är om undantaget för hans del endast gäller BP eller är giltigt generellt sett. Frågan är alltså: Kan han ta en annan allsvensk klubb?

Om så är fallet kan ett nytt jobb finnas på lut inom närområdet. Mellberg med familj har hunnit rota sig i Brommastadsdelen Ålsten och någon flytt inom landet är knappast aktuell. Därför blev det inget med IFK Göteborg. Kanske är han inställd på ett års ledighet. Men han skulle säkert lyssna intresserat om t.ex. Hammarby hörde av sig.

Hammarbys ledning är nämligen allt annat än nöjd med säsongen som gick. Danske tränaren Jakob Christensen tog visserligen laget till den hittills bästa placeringen (9:a) efter återkomsten. Men året har varit en berg- och dalbana med många bortslarvade poäng och det gäller särskilt avslutningen, 1–3 hemma mot nedflyttningsklara Halmstad.

Christensen har varit arg många gånger under året. Men någon verklig kontroll över spelarna har han inte haft.

20
november
2017

I skuggan av Zlatan

Zlatan Ibrahimovic ska inte med till VM. Åtminstone inte om man får tro den undersökning som Expressen lät Demoskop genomföra efter Sveriges lyckade VM-kval mot Italien. Nära två tredjedelar (63%) av de 1011 tillfrågade anser att det blir bättre utan. Frågan ställdes alltså precis efter landslagets 0–0 i Milano och före Zlatans återkomst med inhoppet mot Newcastle United.

Förutsättningarna för frågeställningen gör att det här inte ska ses som ett stöd för förbundskapten Janne Andersson. Däremot har Expressen nu fastställt ett initialt värde vad gäller denna fråga. Om knät håller kommer opinionen med stor säkerhet att gradvis förskjutas i Zlatans favör.

I takt med detta kommer skuggan att lägra sig över Anderssons VM-förberedelser. ”Ska du ta ut honom?”, ”Ska han med till VM?” etc i all oändlighet. Jag fruktar att det närmaste halvåret kommer att slita något oerhört på förbundskaptenen.

• Jönköpings Södra åkte ur och lokalpolitikerna, som nu slipper bygga ny arena, pustar ut.

• Tänk om damlandslaget spelat med öppna kort i sitt försök att skapa opinion för högre ersättningar. Då hade man inte behövt bry sig om eländet.

13
november
2017

Damernas felskrik

Damlandslagets utspel om höjda ersättningar för landslagsspel måste vara något av det mest korkade och missriktade som förekommit i den vägen.

Grundförutsättningen för SvFF:s landslagsverksamhet är att herrlandslaget drar in pengarna genom biljettförsäljning till hemmamatcherna samt, i förekommande fall, genom mästerskapsdeltagande. Dessa intäkter fördelas på de övriga landslagen, som i princip enbart står för utgifter.

Herrlandslaget har missat de två senaste VM-slutspelen. Uteblivna FIFA-pengar för VM-spel har under den perioden sammanfallit med bygget och driften av Friends Arena. Det är ingen hemlighet att SvFF:s ekonomiska ställning har försvagats avsevärt.

Då, mellan herrarnas båda avgörande VM-kvalmatcher mot Italien, väljer damlandslaget att bränna av en salva med bojkott av Fotbollsgalan och hot om kommande spelstrejk. Detta blev ett dominerande samtalsämne på första presskonferensen nere i Milano. Ordförande Karl-Erik Nilsson, generalsekreterare Håkan Sjöstrand och landslagschefen Lars Richt var inte roade av störningen.

Damlandslagets spelare vill ha mera pengar men sågar samtidigt i den gren man sitter på, ty ett VM-avancemang för herrarna skulle onekligen öppna för en gynnsammare behandling av deras krav. Anledningen bakom ska vara att mycket lite har hänt under ett års samtal med SvFF. Men vad väntar man sig nu?

<<  1 2 3 4 [56 7 8 9  >>  

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39