28
augusti
2017

Alla tål inte framgången

Östersunds FK har gjorde det till synes omöjliga. Man klarade tre hinder och är klart för gruppspelet i Europa League. Det är sagolikt bra gjort och de poäng man eventuellt tar på sex matcher mot Athletic Bilbao, Hertha Berlin och Zorya Luhansk får räknas som bonus.

Klubbledningen har gjort sitt genom att gradvis bredda spelartruppen under sommaren. Lagledningen har gjort sitt genom att rotera spelarna med sikte på maxinsatser i EL-kvalmatcherna.

Allting borde vara så bra som det kan bli. Men det är inte det. Jag pratade med tränaren Graham Potter under den allsvenska upptaktsträffen. Där förklarade han att han aldrig tagit jobbet i ÖFK om han förstått vad som väntade. ”Så illa kan det väl inte vara?” tänkte jag.

Men i kölvattnet av den senaste framgången har förklaringen kommit i trådar på Facebook. En lokal surgubbe skrev: ”Ett lag med 75 procent utlänningar slår ett mittenlag från Grekland är väl ingen större bedrift. Se hur de klarar sig i allsvenskan med risk att ramla ur, nu med ännu flera matcher.”

Det var väl inte så många rätt där. Men det visar på en djup bitterhet över att det inte är IFK Östersund eller Ope IF som har dessa framgångar. Ren sekterism. Gubbjävlar…

20
augusti
2017

Pehrssons dagar i MFF är räknade

Förra veckans spalt ägnades Malmö FF och nu är det dags igen. Serieledarna åkte till Eskilstuna och förlorade mot AFC, ett lag som därmed tog sin andra seger för säsongen. AFC förtjänar all beundran. Men MFF ... ? Två försvarstavlor i inledningen och sedan var dagen förstörd för skåningarna. 3–1 till AFC.

En av de torgförda förklaringarna går ut på att Markus Rosenberg, snart 35, är så pass viktig att laget liksom inte klarar sig på egen hand när han är avstängd. Men det köper jag inte alls. Den luckan borde innebära ett drömläge för den som vill ha hans plats nästa år.

Förklaringen ligger nog närmare tränaren Magnus Pehrsson. Kan det vara så att spelarna redan tröttnat på honom? Han kunde inte skärpa laget inför Champions League-kvalet mot Vardar. Han kunde heller inte inpränta allvaret inför en bortamatch mot jumbon, en match som inte gärna kunde ge annat än tre poäng.

Efteråt fick Pehrsson ett återfall i sin gamla babbel-mani, bekant från sejourerna i Djurgården och som experttyckare utan avstängningsknapp i tv. Han tyckte inte det fanns någon anledning att be de himmelsblå fansen om ursäkt eftersom ingen av dem ändå fanns på plats i Eskilstuna. Jag vet inte om det ens förtjänar att kallas en tanke.

14
augusti
2017

MFF för svagt för att bli bra

Malmö FF missade totalt i Europa. Nu har fyra spelare lämnat truppen och fyra tillkommit samtidigt som två lånats ut. Intressantast är att ungdomarna Kingsley Sarfo och Carlos Strandberg förstärker offensiven.

Det här är tillräckligt för att ta ännu ett SM-guld – det fjärde på de senaste fem åren och det femte sedan 2010. Men mycket bättre än så blir det inte. De fyra gulden har nämligen tagits av fyra olika tränare (Roland Nilsson, Rikard Norling, Åge Hareide och Allan Kuhn) och Magnus Pehrsson blir i så fall den femte. Den minsta gemensamma nämnaren här är Daniel Andersson, aktiv i guldlagen 2010 och 2013 och sedan sportchef 2014 och 2016. Han är inne på fjärde året som sportsligt ansvarig. Magnus Pehrsson är hans tredje tränare.

Det finns ingen linje i tränartillsättningarna men truppen är bred (och dyr) och där har MFF ett försteg som gör att konkurrenterna hamnar allt längre bakom. Men det är i kraft av pengarna, inte i kraft av sportslig utveckling. MFF kan surfa igenom Allsvenskan men kommer att framstå som alltmer yrvaket varje gång det blir dags för Europa.

Om Andersson ska tillåtas fortsätta använda landets rikaste fotbollsklubb som övningsobjekt för sina blinda tränarval kommer det att fortsätta på det sättet. När tar Champions League-pengarna slut?

07
augusti
2017

ÖFK blir höstens mest svårtippade

Östersunds FK har piggat upp oss denna bitvis glåmiga sommar. Laget klarade det svåra (om än ej omöjliga) hindret Galatasaray, ett turkiskt storlag som nyligen inlett försäsongsträningen. Det gick också vägen mot Fola Esch, som inte är särskilt framstående men dock envetet i sin defensiv.

Det verkliga provet kommer i play off-matcherna mot fulltränade PAOK Saloniki, 17 och 24 augusti. Hur det än går där så har det tunga spelprogrammet påverkat laget. Tränaren Graham Potter har avlastat spelarna då och då, bl.a. genom att låta B-uppställningen möta (och slå) Djurgården. Och hur blir det om ÖFK går vidare till gruppspelet?

Skulle laget åka ut mot PAOK kan man vänta sig en reaktion i Allsvenskan, en pyspunka och lätt baksmälla. Skulle laget gå vidare kan man vänta sig att de allsvenska matcherna delvis hamnar i andra hand. Oavsett vilket blir ÖFK i höst mycket svårtippat i Allsvenskan.

Dam-EM i Holland kan inte ha varit särskilt uppbyggligt för tillträdande förbundskaptenen Peter Gerhardsson. Pia Sundhages stomme med Nilla Fischer, Caroline Seger och Lotta Schelin måste ersättas. Och frågan som söker ett svar är: "Finns det alls några snabba spelare i svensk damfotboll?"

19
juni
2017

KFF:s kris beror inte på Swärdh

Kalmar FF hade 2004–09 en period utan motstycke i sin historia med cupseger 2007 och SM-guld 2008. Ett knippe välscoutade brassar plus tre bröder Elm gav stora försäljningsintäkter.

2011 stod Guldfågeln Arena klar. Problemet var att det redan då börjat peka neråt och att man egentligen aldrig kunnat fylla nybygget, som sedan dess kostat ca 10 mkr om året att driva. Ägandet har blivit en kvarnsten. Guldfågeln kostade 250 mkr att bygga och kommer nu att köpas av kommunen för 244,5 mkr.

Arenabygget var det första misstaget. Det andra var att inför 2015 – i en attack av jolmig sentimentalitet – på nytt rada upp tre bröder Elm som lagets bärande balkar. Den då nyanställde tränaren Peter Swärdh hade troligen ingen del i det beslutet. Nu har Swärdh sparkats på grund de av svaga resultat som är en direkt följd av huvudlösa styrelsebeslut under 2014 och 2015. Rasmus, den viktigaste av bröderna, har efter sin återkomst medverkat i endast 33 av 72 seriematcher.

Klubbledningen ger oss en kärve snömos: "Huvudfrågan i analysarbetet har handlat om föreningen ska gå i en annan riktning". Kursbytet är i allas intresse eftersom allting just nu pekar neråt. Men är verkligen Nanne Bergstrand rätt man att vända kurvan uppåt?

12
juni
2017

Slutet nalkas för Zlatan

Mino Raiolas toksatsning höll inte. Medge dock att han ansträngde sig: Munkavle på den ansvarige ortopeden efter Zlatans knäoperation och istället för sansade uttalanden från den som faktiskt tittat in i knäet en kärve barnsligt uppblåsta andrahandsuttalanden från Raiola själv.

Ett handlade om att Zlatans fysik i allmänhet var så imponerande att hans knä i synnerhet skulle komma att tjäna som ett framtida forskningsobjekt. Det måste ha känts lite kallt i byxorna när ortopedens assistent förklarade att något sådant aldrig sagts, vare sig av honom eller hans chef. Efter det kom beskedet från Manchester United: Kontraktet går ut sista juni och då är det tack och adjö.

Ska vi gissa att historien fortsätter med Galaxy i Los Angeles? MLS-säsongen öppnar runt 1 mars och då bör Zlatan vara återställd. Om man ska tro Raiola.

Bister tar hellre rygg på World Soccer, som inte har med Zlatan på årets lista över världens 500 märkvärdigaste spelare och i en bisats om Marcus Rashford klassar knäskadan som potentially career-ending.

Den klubbledare som skriver något annat än ett prestationsbaserat kontrakt med Zlatan Ibrahimovic, 36 år gammal när/om han blir friskförklarad, borde ägna sig åt något annat.

05
juni
2017

ÖFK och Sirius följs av VSK

Blir det Manchester United för Victor Nilsson Lindelöf? Är affären redan klar? Mycket är osäkert kring den talangfulle mittbacken från Västerås. Det enda som är säkert är att Västerås SK redan, efter en förlikning, fått de pengar man anser sig ha rätt till från Benfica – 50 miljoner kronor.

Hammarbys Richard Magyar rör definitivt på sig. Han lämnar Stockholmarna för Greuther Fürth i tyska andraligan. Affären är något överraskande med tanke på hur illa det gick för Magyar förra året, när han tillsammans med norrmannen Lars Sætra utgjorde en av seriens mera väloljade svängdörrar. I år har det gått bättre. Men med dansken Mads Fenger på ingång var Magyars dagar i mittförsvaret räknade.

Nu är det läge att spekulera i tränarförändringar. Sitter trion Lennartsson (IFK Göteborg), Haglund (Elfsborg) och Axén (Örebro) kvar när serien drar igång på nytt? Det är inte utan att det börjar se pinsamt ut när fräschingar som Östersund och Sirius oblygt plockar poäng. Östersund har t.o.m. gått bättre i år än som nykomling förra året och Jönköping traskar på i ungefär samma takt. Om några år borde Västerås vara moget för ett liknande genombrott.

Det enda som är säkert är att MFF och Norrköping gör upp i toppen medan AFC och HBK är hopplöst avhängda.

29
maj
2017

Vem törs ta över AFC?

AFC Eskilstuna sparkar sin tränare Per Olsson. Att så sker efter elva matcher med fyra oavgjorda som bäst är inte så konstigt. Det egendomliga är att han alls fick jobbet.

AFC är nykomling, både i Allsvenskan och i sin hemstad Eskilstuna. Man har också en trupp där halva styrkan är nyrekryterad. Inte mycket att bygga på där, särskilt inte för en tränare som uträttat sina storverk under helt andra förutsättningar. Olssons tid i Gefle IF (hösten 1989, 1996–2002, 2005–13) kännetecknades av ett varsamt gnetande, där ett pussel lades bit för bit under en lång följd av år. I AFC hade någon vält bordet och dessutom snott hälften av bitarna.

Klubbägaren Alex Ryssholm har gått bort sig i sin ivriga handel med kontraktsfria Bosmanspelare. De spelare som finns tillhands för tillfället är inte i särskilt många fall av den vänliga beskaffenhet som krävs för att helhjärtat ta till sig Olssons försvarsbetonade instruktioner. När Olssons likaledes årsfärske assistent Anders Johansson för en månad sedan ifrågasatte upplägget fick han sparken.

Per Olsson lär efterfrågas som krisdoktor i sin gamla klubb Gefle, som just nu är på väg ur Superettan.

Vem törs ta över AFC?

22
maj
2017

Trio vid vägs ände

Vad har Jörgen Lennartsson, Magnus Haglund och Alexander Axén gemensamt? Förutom sina tränaranställningar i Allsvenskan (som fortfarande gäller i skrivande stund) skulle jag säga att trion också har allvarliga problem. IFK Göteborg, Elfsborg och Örebro har så här långt inte gjort någon glad.

Frustrationen är tydlig:

• Lennartsson har skällt ut pressen för att de ställer "jobbiga" frågor om hur IFK Göteborg sköts. Den salvan borde han kanske ha riktat mot sin egen styrelse.

• Axén har buntat ihop hela Svenska Fotbollförbundet för att en av hans spelare har fått en lång, och välförtjänt, avstängning för att ett illasinnat överfall.

• Haglund har, sin vana trogen, inte gjort eller sagt särskilt mycket alls mer än att han inte förstår vad saken handlar om ("kritiken når inte hela vägen in på mig" – med den floskeln kanske han bör satsa på politik) .

Det är väl så att somliga har nått vägs ände i sitt predikande av att fotboll bör spelas med både hängslen och livrem. Andra tränare har fräschare idéer och åstadkommer mera med trupper som på papperet inte har samma meriter. Det är egentligen ganska skönt och pekar mot ett generationsskifte på tränarbänkarna, något som jag sett fram emot så länge som de här herrarna varit med.

15
maj
2017

Jag smälter för Sirius

Nykomlingen Sirius går som tåget. Man har undvikit svindyra värvningar på vägen uppåt. Tränaren Kim Bergstrand har plockat ihop laget efterhand och gjort en del loppisfynd på vägen.

Ta målvakten Josh Wicks, nerbantad till tusen och tät som en greve. Västgöten Jesper Arvidsson på vänsterbacken är en erkänd kvalitetsspelare. Men jag är nyfiken på hur Bergstrand har gjort när han har knådat till Christer Gustafsson, en gång i Hammarby TFF men sedan knappast en övertygande A-lagsspelare under Bajens år i Superettan. Och Moses Ogbu har tagit revansch för sitt platta fall under en halv säsong i Jönköping.

Det bästa till sist: Kingsley Sarfo, vars tre mål hittills möjligen ska ses som ett undantag. Han är bra, yes, men 2014–16 gjorde han endast 6 mål på 60 matcher. Han har dock en utstrålning som gör att publiken älskar honom. Därför hoppas jag att Uppsalaborna inte låter sig avskräckas av den usla gräsmattan, utan tar sig till Studenternas i ännu större skaror än hittills. Om inte annat för att på nära håll studera hur Sirius – i likhet med Jönköping och Östersund – slår till delar fastkörda konkurrenter med häpnad. Mera sånt!

08
maj
2017

Fyra matcher rätt straff

Kennedy Igboananike räddade en poäng åt Örebro med sitt sena mål i andra omgångens match mot AFC (2–2). Men dessförinnan hade han sänkt AFC:s Ludvig Öhman med en armbåge i ryggen. Domaren såg ingenting. Förseelsen anmäldes i efterhand och straffet blev två veckors avstängning, vilket i klartext innebär fyra matcher.

ÖSK överklagade beslutet till Riksidrottsnämnden och hoppades att han skulle få spela söndagsmatchen mot Djurgården. RiN:s avslag kom klockan tio på förmiddagen. ÖSK:s tränare Alexander Axén blev då rosenrasande på precis allting som hade med situationen att göra: Att det anmäldes i efterhand, att videobilder får användas till detta, att handläggningen tog tid, att det var "tre pajasar" som tog beslutet, att avslaget på överklagandet kom på matchdagens morgon. Etc. Etc. Han tog också till ÖSK:s välbekanta gråtargrepp, nämligen att det är "mellanlag" som får ta smällen om SvFF vill komma åt någonting (=alltid vi i ÖSK!).

Men: Igboananike attackerade en spelare bakifrån utan att bollen var i närheten. Öhman hade inte en chans att gardera sig. Det var alltså ingen närkamp. Det var ett svinaktigt överfall och fyra matcher från läktaren är vad Igboananike behöver för att tänka över vad han vill med sitt bollsparkande. Frågan är nu om han ska ha sällskap av Axén.

02
maj
2017

Zlatan startar om i USA

Mino Raiola har inlett spelet om optionsåret. Som enda källa berättar han för världen att "Zlatan Ibrahimovic har genomgått en lyckad knäoperation. Han kommer att komma tillbaka OCH SKADAN INNEBÄR INTE SLUTET PÅ HANS KARRIÄR." Versalerna är Raiolas grepp. Om han sagt orden inför mikrofon hade han troligen gått upp i falsett.

Zlatan har skadat korsbandet och enligt alla rimliga beräkningar krävs en rehabiliteringstid på åtta eller nio månader. I allra bästa fall skulle han vara tillbaka strax efter nyår. I normalfallet en bit in i februari. I värsta fall aldrig.

Det som ligger i potten är optionsåret på det ettåriga kontraktet med Manchester United. Därav passusen "Varken Zlatan eller det medicinska teamet är tillgängliga för intervjuer för tillfället. Fler uppdateringar kommer att följa." De kommer att följa parallellt med förhandlandet, som taktiska utspel och påtryckningsmedel. Men det blir ingen fortsättning i United, som i alla händelser ha en ny målskytt till höststarten. Vart ska denne ta vägen när Z är tillbaka? OM (mina versaler) Z alls kommer tillbaka. Fotbollslag byggs inte på det sättet. Allt tyder istället på en omstart i USA när säsongen inleds i början av mars 2018.

24
april
2017

Full fart framåt utan Zlatan

Manchester United har sex matcher på sig att ta sig förbi Manchester City eller Liverpool. Lyckas laget ta sig upp från femte till fjärde plats i sluttabellen är spel i nästa säsongs Champions League säkrat.

Jag vill påstå att möjligheterna har ökat betydligt i och med den svåra knäskada som Zlatan Ibrahimovic råkat ut för. Ibrahimovic har visserligen gjort 17 ligamål men hans dominerande närvaro och ovilja att ta hänsyn till omgivningen har också låst lagets spel. Titta på tabellen. Manchester United har ett försvarsspel i toppklass men är samtidigt hopplöst efter i offensiv slagkraft. 50 gjorda mål bleknar i jämförelse med de fyra lag som är före (63–70 mål).

Zlatan Ibrahimovics misslyckades i det trimmade kollektivet Barcelona. Det svenska landslaget fungerade också bättre som lag utan honom. I Manchester har hans närvaro gått ut över spelare som Wayne Rooney (petad) och Marcus Rashford (bara 5 ligamål). Paul Pogba har, från sin tillbakadragna position, förgäves försökt få snurr på lagets anfallsspel. Allt har hängt på om Zlatan varit på spelhumör. Om han tjurat och stått stilla har även övriga röda spelare varit markerade. Nu blir hela laget delaktigt i spelet. Det gör att United nu kan lägga i den extra växel som krävs för att rädda säsongen.

18
april
2017

Jibba Dibba Doo!

Ingen boll. Inget spel. Ändå lyckades Hammarby hålla emot AIK och avgöra matchen i andra halvlek. Till Hammarbys pluskonto kan också räknas ett skott i ribban från Jiloan Hamad. Men mest firad blev naturligtvis han som gjorde 2–1-målet – Pa Amat Dibba, mannen som tog vägen från Farsta till Tele2 Arena via Sundsvall. Jibba Dibba Doo! säger Bister.

I Göteborg gjorde Blåvitts anhängare sitt bästa för att göra helgens motståndare AFC Eskilstuna till en svensk upplaga av det i Tyskland hjärtligt hatade RB Leipzig. Emil Forsbergs klubb har köpt sin existens i tysk fotboll på ett sätt som är utan motstycke (man tog över en liten klubb på dekis, döpte om den och satte igång). AFC tog för några år sedan över Väsby Uniteds plats. Väsby hade då i sin tur gått ihop med Café Opera, som i sin tur tidigare slagits samman med Djursholm Fotboll. Till i år har man flyttat från Solna till Eskilstuna.

Vad de plakatbärande blåvita fansen inte begriper är att detta är nyskapande. Om man nu ska hälsa gästande lag med otrevliga tillmälen, som skedde i Göteborg, bör man åtminstone vara säker på att det egna laget är kapabelt att vinna. Det blev 1–1 och det innebär att Blåvitts fans denna gång tog lika fel som klubbledningen brukar göra när man lägger årsbudgeten.

10
april
2017

MMA på Studenternas

IFK Göteborg gjorde vad man skulle och fick tre poäng med sig hem från Uppsala efter att ha besegrat nykomlingen Sirius med 2–0. Allsvenskans återkomst till Uppsala efter 43 år blev dock ett spelmässigt bottennapp på Studenternas naturgräsplan, som har någon månad kvar till spelbart skick.

Men underhållning blev det, även om publiken fick vänta till matchens absoluta slutskede. IFK:s mittfältare Sebastian Eriksson satte en av sina patenterade vårdslösa tacklingar mot hemmalagets Kingsley Sarfo, som reagerade med att måtta ett slag mot Eriksson. På det följde allmänt tumult.

Kim Bergstrand, tränare för Sirius, anmärkte syrligt att Sebastian Eriksson "är bäste MMA-spelaren i den här serien". Eriksson, vars karriär innehåller 7 allsvenska mål och 35 gula kort, kan nog (dessvärre) inte beskrivas bättre än så och det känns inte alldeles tryggt för motståndarna när denna taggiga jordfräs på vänsterkanten får sina infall.

Eriksson får hållas därför att han ute på kanten sällan möter någon som sätter hårt mot hårt. Möjligen är han för feg för att spela centralt. Helt säkert är dock att han är för dålig fotbollsspelare för det.

<<  1 2 3 4 [56 7 8 9  >>  

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39