19
mars
2017

Rasmus slutar – jag också

Medan Östersund skaffat sig en mer än rimlig möjlighet att bli det första Norrlandslaget som vinner något händer märkliga saker på andra håll.

Att Oscar Wendt säger upp sig i landslaget är dock inte så egendomligt. Han har analyserat läget och insett att han i bästa fall är trea bakom Jonathan Augustinsson och Martin Olsson. Det enda som återstår är då att bli blixtinkallad när någon av de båda skadat sig. Att, med andra ord, få en planerad ledighet spolierad. Klokt beslut.

Betydligt konstigare är att även Rasmus Elm förklarar att det får vara slutspelat i landslaget. Janne Andersson höll färgen när han kommenterade detta lätt absurda uttalande. Bister kom osökt att tänka på Pippi Långstrump när hennes kamrater Tommy och Annika berättade att det var sommarlov på gång. Pippi, som aldrig hade en tanke på att gå i skolan, blev avundsjuk och ville också ha sommarlov. Det är nästan så att jag också funderar på att ringa Janne A och klargöra att det inte kan bli något i fortsättningen.

En källa som fortfarande ingenting fattat är fotbolltransfers.com, som i flera år ansett att Elm har ett marknadsvärde på 18 miljoner. Dock har man aldrig ens antytt att någon vill köpa.

13
mars
2017

Djurgården satsar framåt

Gustav Engvalls sena ankomst till Djurgården ritar delvis om kartan inför den allsvenska starten. Det har varit lite si och så med anfallskrutet för Stockholmarna, som nu snabbsöker efter ytterligare en anfallare. Nigerianen Haruna Garba verkar vara näste man att skriva på för blåränderna. Med den saken avklarad kanske man borde se sig om efter en ledargestalt för backlinjen. Såvida man nu inte siktar på att vinna varje match med 5–4.

När Hammarbys nye tränare själv handplockar spelare till försvaret känner sig sportchefen Mats Jingblad överflödig och drar sig tillbaka. Hårdvinklat? Kanske, men med en gnutta av sanning.

AIK räknade med att få spela fotboll i cupkvartsfinalen borta mot Häcken. Men det blev märkvärdigt lite av den varan (och stryk med 3–0) sedan Häckens nye tränare Mikael Stahre mött sitt gamla lag med tre defensiva centrala mittfältare. Då blir det mycket hälseneskav och väldigt lite rull på ett tillslag.

Under tiden har Brommapojkarna krigat sig fram till semifinal i Svenska cupen. Kan det bli en Europabiljett för BP eller Östersund?

I en annan del av Europa får han med armbågarna ta igen sig i tre matcher. Det sägs att statyn ska omformas (slipas här och var) för att bättre visa vad han är bäst på.

06
mars
2017

Mindre svett i Hammarby

Hammarby har två år i rad hängt kvar i Allsvenskan genom att, med svärdet hängande över sig, ändra spelstil. Bort med tankeexperimenten, bort med krusidullerna och det fåfänga pyntet. Tillbaka till ett enkelt och disciplinerat 4–4–2. I och med den manövern bröts bedrövliga trender båda åren.

Enligt min mening var greppet möjligt därför att spelarna stod på en solid grund rent fysiskt. Den dåliga formkurvan berodde alltså inte på att spelarna konstant tog slut i andra halvlek, mera på att de fått taktiska instruktioner som övergick deras tekniska kompetens.

Efter vinterns tränarbyte, från Nanne Bergstrand till Jakob Michelsen, förstod fysansvarige Claes Hellgren att hans tjänster inte var efterfrågade i samma utsträckning som tidigare. Istället för att utveckla fysträningsinnehållet, som hittills haft ett utrymme på tre pass i veckan, bestämde Michelsen att det räckte med ett. Hellgren sade upp sig och är nu ersatt med Jimmy Lidberg, som är nöjd och glad med detta enda träningstillfälle per vecka.

Jag undrar vilket skick spelarna kommer att befinna sig i från mitten av september och fram till målsnöret. Kan bli så att mentale coachen Anders Friberg blir överarbetad och går in i väggen i höjd med Allhelgona.

26
februari
2017

Srivaddhanaprabha...

Srivaddhanaprabha är namnet på den man som i förra veckan sparkade Leicester Citys manager Claudio Ranieri, enligt uppgift sedan han dagarna före skrutit om att så skulle ske.

Han gjorde det därför att han kunde och därför att hyllningarna efter klubbens ligaguld förra våren nu förbytts i nyfikna och besvärande frågor om vad som är "fel" i klubben. Den mäktige ägaren, totalt renons på hur fotbollen fungerar, har antagligen tolkat denna säsongs resultat som en personlig förolämpning. Efter att ha blivit utsatt för något så oerhört måste man visa beslutsamhet. Man måste agera.

Vad mannen med det långa namnet inte kan förstå är att Leicester Citys ligaguld är något lika enastående och obegripligt som Coventry Citys FA-cuptriumf för 30 år sedan. En gång och aldrig mer. Kanske borde han istället ha försökt vårda minnet av framgången. För ligasegern var Ranieris förtjänst. Och Ranieri har inte blivit en sämre manager för att han inte klarar att ensam stå emot och parera all uppmärksamhet som kommit efter den oväntade framgången. Däremot kan man förmoda att Srivaddhanaprabha varit en usel ordförande mest hela tiden. Otacksamma dj-l.

20
februari
2017

Bajen blandar betong

Hammarby tar in stora pengar på sin trogna publik, som nu varit störst i landet under tre säsonger i följd. Faran är bara att man tar stödet för givet. Gör man det lär läktarna gapa tomma fortare än någon kan ana.

Förra året var en prövningens tid för anhängarna. Försvaret läckte svårt under perioder och vid en närmare titt på resultaten blir det uppenbart hur mycket som hängde på mittförsvaret. Kombinationen Richard Magyar/Lars Sætra startade 14 matcher (3–4–7 23–31). Paret Joseph Aidoo/David Boo Wiklander startade 9 matcher (6–3–0 11–2). Övriga kombinationer mellan dessa fyra spelare fick det här utfallet: 7 matcher 1–2–4 12–16.

Dessvärre har Wiklander återvänt hem till Göteborg. Aidoo har fått en ny partner i dansken Bjørn Paulsen från Esbjerg, en spelare som flitigt kommer att understödja offensivt. I sommar ansluter renodlat defensive Mads Fenger från Randers. Det senare pekar på att man kommer att sälja Aidoo.

Det är nödvändigt att paret Aidoo+Paulsen härdar till försvarsbetong, så att publiken känner att klubbledningen vet vad den gör. Tre år i förvirringens tecken med Nanne Bergstrand under devisen "att vilja men inte kunna" har satt sina spår. Publiken tål inte hur mycket som helst.

13
februari
2017

Ligaguld i fjol vad händer nu?

Leicester City blev i fjol ligamästare. Det var mer än oväntat – det var obegripligt! Men nu, ett drygt halvår senare, börjar man känna igen laget. Senaste förlusten, mot Swansea, var varken oväntad eller obegriplig. Förra säsongens obetvingliga 1–0-specialister parkerar för tillfället ovanpå nedflyttningsstrecket.

Anfallsparet Vardy (24 mål i fjol) och Mahrez (17) har hittills denna säsong gjort 5+3 mål. Förtrollningen sprack när Vardy visade upp sig i engelska landslaget före och under EM. Han fick chansen mot två lag (Portugal och Slovakien) vars backlinjer föll tillbaka direkt. Inget utrymme bakom. Där såg alla hur lite han hade att komma med under sådana förutsättningar. Ett lag har spelat med push-up mot Leicester denna säsong. Det var Manchester City och då gjorde Vardy tre av sina fem mål. Motståndarna har lärt sig läxan, formkurvan pekar mot nedflyttning och den enda lyckliga omständigheten är att tränaren Claudio Ranieri redan är vithårig.

Samma sak slår mot RB Leipzig, Emil Forsbergs nykomlingslag i Bundesliga. Succén före jul betyder att det blir svårare i spelprogrammets returmöten. Tyska lag går inte på samma nit två gånger. Kanske blir inte uppvaknandet lika brutalt för Emil & Co.

06
februari
2017

Hur tänker man i IFK Norrköping?

AIK har sålt Alexander Isak och Ebenezer Ofori för sammanlagt över 100 miljoner och går på offensiven genom att värva Kristoffer Olsson från Midtjylland och låna in Simon Thern från Heerenveen.

Toppkonkurrenten IFK Norrköping är inte i närheten av att förstärka på samma sätt, trots att man under det senaste året sålt spelare för ca 65 miljoner. Det är märkligt, särskilt med tanke på att klubben ser ut att gå mot nytt rekord vad gäller säsongsbiljetter. Förra året sålde man 6 938. Målet i år är 8 000 (i skrivande stund 6 091, före slutrushen i mars).

Intresset är alltså på topp. Trots den mer än lovligt mesiga insatsen i förra årets Champions League-kval. Trots att spelstyrkan sjönk betydligt efter förra årets försäljningar (mästarförsvaret slutade med en tredjeplats). IFK-fansen blev med rätta sura över att klubben vek ner sig i kampen om att få hem Kristoffer Olsson från Danmark.

Om IFK-basen Peter Hunt brydde sig det minsta om sin klubbs bakgrund skulle han för länge sedan insett att publikintresset i Norrköping är allt annat än beständigt. Han skulle också ha förstått att man måste bjuda tillbaka. Annars har man ingen publik kvar. Det lag IFK har nu kommer inte att kunna försvara tredjeplatsen.

30
januari
2017

Giffarna har deg

GIF Sundsvall är en hissåkare av rang, med sex allsvenska sejourer de senaste 30 åren. 2017 blir tredje året i den pågående vändan. Aldrig tidigare har Giffarna sålt spelare i samma omfattning som under det senaste året:

* Joakim Nilsson (mittback) till Elfsborg förra vintern för 5 mkr.
* Rúnar Már Sigurjónsson (mittfältare) till Grasshoppers i somras för 3 mkr.
* Stefan Silva (center) till Palermo nu i januari för 8 mkr.

Nilsson kom från Älgarna som 16-åring, Sigurjónsson är en av flera islänningar som passerat igenom laget på senare år och Silva började i stockholmska Akropolis men upptäcktes i Sirius. Alla tre har gått vidare relativt snabbt efter sin A-lagsdebut i klubben och 16 miljoner på intäktskontot är finfina pengar för GIF Sundsvall. Lägg till detta Emil Forsbergs övergång från Malmö till Leipzig i januari 2015, där en klausul gav Giffarna knappt 7 mkr.

Transferpengarna ger en grundtrygghet för en klubb som i regel får anstränga sig för att undgå återkvalsplatsen. Det ökar framtidstron men det höjer också förväntningarna på scoutingavdelningen, som måste vaska fram nya guldklimpar. Å andra sidan lär nu både spelare och agenter förstå att en flytt till Sundsvall inte är detsamma som att hamna ute på tundran. Det går att ta sig till Europa även härifrån. Ytterligare ett argument för att välja GIF Sundsvall.

23
januari
2017

Alexander väljer klokt

Nykterheten och det goda omdömet vann – Alexander Isak valde Borussia Dortmund framför Real Madrid. Han valde därmed en fortsatt – och grundlig – fotbollsutbildning i Tyskland framför exponeringen som "Årets leksak" i Madrid.

Om det inte funkat i Madrid hade han kunnat skylla på i princip vad som helst – och blivit trodd. Om det inte funkar i Dortmund får han ta sig en allvarlig funderare. Pengar har han i vart fall så att framtiden är säkrad. Påskriftsbonus från Borussia plus tio procent av vad AIK får. Vad AIK får kommer dock fram först i klubbens kvartalsredovisning. Gissningsvis 90 miljoner kronor.

Sedan kan man dissekera Alexander Isak rent fysiskt. Han är inte färdigvuxen ännu. Kroppen kommer att bli tyngre och mera stabil. Hur ser han ut om två år? Hur är snabbheten? Hur är rörligheten? Övergången till Borussia Dortmund är bara början på en stor förändring.

Apropå förtalsmålet Ibrahimovic/Karlsson: Gent har köpt IFK Norrköpings spindeltunne mittfältare Tesfaldet Tekie, en spelare som fysiskt knappt ens räcker till i Allsvenskan. Vad ska det bli av honom? Belgian Blue? Hur många tallrikar belgisk gröt krävs det för att komma dit?

16
januari
2017

Svår sits för Isak

Sagan Alexander Isak verkar ha häxan Pomperipossa i en biroll. "Jag vill ju spela fotboll", tänker lille Alexander. Men häxan väser "Ta pengarna!".

Den än så länge omyndige AIK:aren får utstå ett tryck som kommer från alla håll. AIK vill ha 95 miljoner för att få (tillfällig) rätsida på sin ekonomi. Agenten vill ha provisionen. Men hur går tongångarna inom familjen? Finns det alls någon frizon för en 17-åring som uppvaktas av världens mest uppblåsta fotbollsklubb?

Inga beslut bör tas utan konsultation av Martin Ødegaard, den året äldre norrmannen som i januari 2015 plockades av Real Madrid. Han har hållits i B-laget under två år (60 matcher/5 mål) men är sedan årsskiftet utlånad till Heerenveen. Just att han lånats ut till det som brukar vara en bra startplattform för svenskar är talande. Möjligen har det gått för fort. Möjligen har miljön i Madrid bidragit till att trubba av hans lust för fotboll. Det är bara som jag tror. Men Alexander Isak bör ta reda på hur det verkligen förhåller sig innan något kontrakt skrivs under.

Han tycks oavsett vilket bli kvar i AIK under våren. Om det blir som utlånad efter påskrift kommer vi att få se en ung spelare som vaktar sina ben inför avresan. Det är inte särskilt bra det heller. Det är åt h-e för mycket pengar inblandat.

09
januari
2017

Frågetecknen kvar kring Zlatan

Zlatan Ibrahimovic vann en delseger i förtalsmålet mot Ulf Karlsson. Den förre friidrottskaptenen fick 60 dagsböter á 400 kronor för vad han sade på podiet under en paneldebatt med Värmlands Idrottshistoriska Sällskap.

Karlsson friades däremot för sina (likvärdiga) uttalanden till en NWT-journalist. Dessa räknas inte som förtal utan är tidningens ansvar och faller istället under tryckfrihetsförordningen.

I konsekvensens namn bör Ibrahimovic därför stämma NWT. Faktum kvarstår dock. Det finns fortfarande ingen nöjaktig förklaring till Ibrahimovics dramatiska muskelbyggnad under ett halvår i Juventus (dunderhonung?). Lika lite som i fallen Diego Maradona (Argentina), Hans-Peter Briegel och Karl-Heinz Rummenigge (båda Västtyskland) samt Zico (Brasilien), för att nu nämna tre av 1980-talets storstjärnor som alla genomgick samma snabba förvandling.

• Victor Nilsson Lindelöf från Benfica till Manchester United? Tio procent av övergångssumman (42 miljoner) till Västerås SK? Jag tror det när han drar tröjan över huvudet och pengarna sitter på VSK:s konto, inte förr. Benfica hävdar nämligen att vidareförsäljningsklausulen inte gäller sedan VNL:s ursprungliga U-kontrakt uppgraderades till ett A-dito. Fortsättning följer.

01
januari
2017

AIK gör rätt som dumpar Carlgren

Efter månaders förhandlingar är AIK och Patrik Carlgren äntligen överens om att det inte blir någon fortsättning. Utifrån sett ter det sig mycket egendomligt att en allsvensk klubb medvetet kärvar till en kontraktsdiskussion med en medlem av landslagstruppen.

Men vid en närmare besiktning är det inte så konstigt. Rikard Norling vill inte ha en målvakt som inte klarar höjdspelet. Han vill heller inte ha en målvakt som rev upp himmel och jord över att reserven Oscar Linnér fick spela avslutningsmatchen. Den som inte förstår klubbens intresse av att veta om reserven håller eller ej har en hel del kvar att lära om sin egen plats i fotbollens universum. Och denna lärdom får Carlgren skaffa sig annorstädes.

Premier League har klarat av första halvan. Manchester United låg då på en föga imponerande sjätteplats, 13 poäng efter ledande Chelsea. Zlatan Ibrahimovic hade där deltagit i 18 av 19 matcher (avstängd mot Arsenal, 1–1). Av hans 12 ligamål har ett (!) kommit mot de fem lag som är före i tabellen (mot Man City, 1–2). Ett mål mot den bättre fjärdedelen. Där har ni hans världsbetvingande storhet i ett nötskal.

27
december
2016

Infantino ger sig inte

I förra veckan berättade jag om FIFA-basen Gianni Infantino och hans snillrika förslag om 48 lag i VM-slutspelet. Det fanns mera i hans tomtesäck. Ett annat förslag gäller FIFA:s VM för klubblag.

Det är en tävling som seglat snett sedan den gamla Världscupen (ursprungligen ett möte mellan vinnarna av Europacupen och Copa Libertadores i Sydamerika) förvandlades till en miniturnering med sju deltagare. Den spelas i Japan varje år. Den har nyligen avgjorts. Vem vann? Ja, där ser ni själva. Få bryr sig om den (svaret är Real Madrid).

Infantino vill ha 32 lag och spel mellan 10 och 30 juni. Läs den meningen igen och försök sedan få in ett EM-slutspel i samma kalender. Infantinos båda förslag har det gemensamt att de värvar röster i alla världsdelar utom Europa och Sydamerika och därför garanterar att han blir omvald i all evighet. Här, kära läsare, har vi en kille som med en fnysning kan avfärda både Havelange och Blatter som "amatörer". Förslagen läggs fram i Zürich 9–10 januari.

Något betydligt roligare: Sead Haksabanovic (Halmstad), Joel Asoro (Sunderland), Alexander Isak (AIK) och Mattias Svanberg (Malmö) – alla födda 1999 – är svensk fotbolls största löften just nu. Undrar just vilka klubbar de tillhör vid den här tiden nästa år.

19
december
2016

Elefantiasis à la Infantino

48 lag i fotbolls-VM från och med 2026. Nye FIFA-basen Gianni Infantinos initiativ lär göra honom älskad och avhållen av sina likar i en rad länder. Men för oss som gillar fotboll är det ett besked värt att ifrågasätta.

Sommarens EM-slutspel var det första med 24 lag och gick till historien som en utdragen plåga. Sex av de åtta lag som kommit dit via playoff (däribland Sverige) åkte ut direkt. Standarden på spelet var pinsamt låg, vilket jämnade vägen för otippade fantomer som Wales och Island.

24 lag i EM är för mycket. 48 lag i VM är ännu värre. Turneringen dras ut över 32 dagar. Man börjar med 16 trelagsgrupper varifrån två går vidare och fortsätter med sextondelsfinaler. Den som vill vinna måste då som nu spela sju matcher.

Problemet är att 48x23 spelare (=1104 man!) sysselsätts i all evighet när ganska många av dem skulle må bra av att vila. 16 trupper får alltså ladda i flera veckor för att endast spela två matcher och sedan åka hem. Spelarnas vilja blir sekundär när fotbollsförbunden bländas av en gigantisk tv-rättighetskaka att dela på.

Detta förslag och ytterligare två läggs fram den 9–10 januari. Förre FIFA-basen João Havelange dog i augusti vid 100 års ålder, men hans korrupta ande verkar leva och må bra.

12
december
2016

AIK vill ha nygammal bas

Dimman lättar kring AIK Fotboll. Inför torsdagens extra årsmöte har valberedningen presenterat fem nya namn som, åtminstone fram till ordinarie årsmöte nästa år, ska utgöra gemensam styrelse för AIK FF och AIK Fotboll AB.

Greppet är klokt, vilket alla kan intyga som vänt sig till den ena styrelsen för att få besked i en fråga som möjligen rör båda. Delat ledarskap (eller vad det nu ska kallas) är lika dödfött i en klubbledning som på en lagledarbänk.

Den namnlista riktad mot sittande styrelse som presenterades för en tid sedan har lett till att Johan Segui, mannen som ett tag ockuperade precis varenda AIK-taburett på både ishockey- och fotbollssidan, har självmant (och harmset) dragit sig tillbaka.

Frågan är nu vad den nygamle ordföranden Per Bystedt (tidigare 2004–09) kommer att hitta på. Han har redan sparkat Rikard Norling en gång. Han hade också vanan att lägga sig i dåvarande vd:s jobb när det passade. Kommer han bättre överens med den nuvarande? Anser han att Norling är rätt tränare? Och hur kommer den kommersiella sidan att utvecklas? Med Segui försvinner en obehagsstämpel, både internt och externt. Förhoppningsvis kan man nu också nyktra till vad gäller frågan om egen arena.

<<  1 2 3 4 [56 7 8 9  >>  

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39