02
januari
2018

En månad – och sen…?

Zlatan Ibrahimovic har fått ett ”bakslag” i sitt opererade knä och blir därför borta ytterligare en månad. Zlatan skadades 20 april och kom tillbaka efter sju månader mot Newcastle United 18 november. Då sade han: ”Om folk kände till skadans omfattning skulle de vara chockerade över att jag alls kan spela.

Det handlade om mer än knäet, men vad behåller jag för mig själv.” Han framhöll också att han följt ett strikt schema i sin rehabträning ”och inte skyndat på någonting”.

Ändå är det nu uppenbart att han överskattat sin förmåga och kommit tillbaka för tidigt. Han har inte, som vore normalt, matchats i form i reservlaget utan direkt gått in på högsta nivå. Vad gäller uppträdandet i spelsituationer kan man konstatera att han är mil från matchform.

Än så länge har vi inte hört några nedsättande ord från Zlatans agent om de ortopeder som genomförde operationen, vilket tyder på att besluten om återkomsten tagits i samråd med klubbens egna läkare. Men om knäet nu håller på att rasa ihop en gång till kanske annandagens match mot Burnley var den sista i karriären.

Sedan återkomsten har avståndet till ledande Manchester City vuxit från 8 till 15 poäng samtidigt som Romelu Lukakus form gått spikrakt nedåt eftersom han inte förstår om det är han eller Zlatan som är lagets förste striker.

18
december
2017

Denne Pep...

Pep Guardiola, Manchester City, är inne på elfte säsongen som tränare. Hittills har han lett Barcelona och Bayern München till sammanlagt sex ligasegrar, två Champions League-titlar och tre triumfer i FIFA:s VM för klubblag.

Efter Citys 4–1 på Tottenham Hotspur ser han ut att inom en rimlig framtid också kunna bli engelsk ligamästare. På 18 omgångar har City gjort 56 mål och tagit 52 poäng, elva fler än grannen Manchester United.

Bollinnehavet mot Spurs var med Citys mått futtigt (53/47 – snittet för säsongen är 65/35) men trots det hade man 11–2 i skott på mål och det säger något om hur hopplös uppgiften ter sig för Citys motståndare. Spurs tränare Mauricio Pochettino försökte ta City med hög press. Hans lag ägde bollen oftare än vad något annat lag lyckats med mot City denna höst. Men det kvittade. City har förmågan att möta och avväpna alla sorters motstånd. På sistone har man också börjat skärpa förvaltningen av fasta situationer.

Den motståndartränare som ägnar sina sömnlösa nätter åt att fundera på hur City ska knäckas kommer med stor säkerhet att få fira nästa års julhelg på institution.

Pep kan på sikt försöka överträffa Giovanni Trapattoni, som vann tio ligasegrar i fyra länder samt fem europacuper av olika dignitet och en Interkontinentalcup. Men det är summan av en 40-årig karriär...

11
december
2017

Hög press ett måste för ÖFK

Åttondelsfinal i Europa League: Östersund mot Arsenal. Både sammanhanget och konstellationen hade för bara ett år sedan varit om inte skrattretande så åtminstone totalt omöjligt. Men nu är det så och i februari gör de upp.

Det är ett par saker att tänka på:

• Hur kommer ÖFK:s lag att se ut? Stannar Sotirios Papagiannopoulos, Brwa Nouri, Fouad Bachirou, Saman Ghoddos och Ken Sema över vintern? Hur har man tänkt att förstärka truppen? Allt hänger på hur pass hårda nypor ordföranden Daniel Kindberg har. Att de är hårda vet vi. Men hur hårda? Hur pass mycket kan han lägga emot när det gäller livsavgörande beslut för spelarna? Och med livsavgörande menas här transfer till välbetalt jobb utomlands, inte till Malmö FF.

• Vilken grundinställning väljer tränaren Graham Potter? I Europa Leagues gruppspel kunde man se spår av överdriven respekt under bortamatcherna i Bilbao och Berlin. Där, om inte förr, tycktes verkligheten vara på väg ikapp och förbi ÖFK. Där valde man att spela med endast två anfallare. Därmed gav man upp den höga press som varit så lönande i andra EL-matcher och därmed försatte man sig själva i svårigheter när motståndarna fick rulla igång anfallen relativt ostörda.

Det är bara att hoppas att ÖFK angriper problemet så oblygt som det bara går. Däri ligger lagets chans.

04
december
2017

Yngst och dyrast?

Två unga göteborgare kommer att flytta utomlands. Det gäller Örgrytes 17-åring Mohamed Said, gossen som med två mål i sitt inhopp i kvalreturen mot Mjällby säkrade ÖIS fortsatta kontrakt i Superettan, samt IFK Göteborgs 18-årige målvakt Pontus Dahlberg, som gjorde en kanonsäsong som debutant 2017.

Mohamed Said är inbjuden att träna med Real Sociedads akademi. Där har ÖIS och den baskiska klubben ett fastlagt samarbete. Pontus Dahlberg har däremot tre klubbar i hasorna – RB Leipzig, Watford och Napoli. Spontant hoppas jag han hamnar i Bundesliga. Om det går bra där ligger världen öppen.

IFK Göteborg ser med viss begeistring hur intresset byggs upp och dreglar säkert vid tanken på att Pontus troligen blir den dyraste IFK-exporten genom tiderna, ett rekord som för tillfället innehas av Marcus Berg, 34 mkr till Groningen 2007.

För Mohamed Said gäller att så snart som möjligt komma bort från ÖIS, som rimligen inte har några egna möjligheter att fostra honom i en utvecklande miljö. För IFK gäller dock bara att få in pengar. Klubben är som vanligt illa ute men har här en chans att för en gångs skull få bra betalt trots att spelaren som säljs är relativt oerfaren.

Men egentligen betyder det att båda klubbarna är körda på lång sikt. ÖIS sitter där de sitter och IFK kommer att stoppa in pengarna i ett av sina många svarta hål. Swopp! Borta!

27
november
2017

Mellberg till Bajen?

Allsvenska nykomlingen Brommapojkarna blir av med sina tränare. Assistenten Azrudin Valentic tycks ta över Dalkurd medan huvudtränaren Olof Mellbergs nya adress är osäker.

Mellberg hade under 2017 dispens för att leda BP och det undantaget hade förlängts för 2018. Utbildad eller inte – Mellberg har en bred och långvarig erfarenhet av elitfotboll. Det som inte riktigt har framgått är om undantaget för hans del endast gäller BP eller är giltigt generellt sett. Frågan är alltså: Kan han ta en annan allsvensk klubb?

Om så är fallet kan ett nytt jobb finnas på lut inom närområdet. Mellberg med familj har hunnit rota sig i Brommastadsdelen Ålsten och någon flytt inom landet är knappast aktuell. Därför blev det inget med IFK Göteborg. Kanske är han inställd på ett års ledighet. Men han skulle säkert lyssna intresserat om t.ex. Hammarby hörde av sig.

Hammarbys ledning är nämligen allt annat än nöjd med säsongen som gick. Danske tränaren Jakob Christensen tog visserligen laget till den hittills bästa placeringen (9:a) efter återkomsten. Men året har varit en berg- och dalbana med många bortslarvade poäng och det gäller särskilt avslutningen, 1–3 hemma mot nedflyttningsklara Halmstad.

Christensen har varit arg många gånger under året. Men någon verklig kontroll över spelarna har han inte haft.

20
november
2017

I skuggan av Zlatan

Zlatan Ibrahimovic ska inte med till VM. Åtminstone inte om man får tro den undersökning som Expressen lät Demoskop genomföra efter Sveriges lyckade VM-kval mot Italien. Nära två tredjedelar (63%) av de 1011 tillfrågade anser att det blir bättre utan. Frågan ställdes alltså precis efter landslagets 0–0 i Milano och före Zlatans återkomst med inhoppet mot Newcastle United.

Förutsättningarna för frågeställningen gör att det här inte ska ses som ett stöd för förbundskapten Janne Andersson. Däremot har Expressen nu fastställt ett initialt värde vad gäller denna fråga. Om knät håller kommer opinionen med stor säkerhet att gradvis förskjutas i Zlatans favör.

I takt med detta kommer skuggan att lägra sig över Anderssons VM-förberedelser. ”Ska du ta ut honom?”, ”Ska han med till VM?” etc i all oändlighet. Jag fruktar att det närmaste halvåret kommer att slita något oerhört på förbundskaptenen.

• Jönköpings Södra åkte ur och lokalpolitikerna, som nu slipper bygga ny arena, pustar ut.

• Tänk om damlandslaget spelat med öppna kort i sitt försök att skapa opinion för högre ersättningar. Då hade man inte behövt bry sig om eländet.

13
november
2017

Damernas felskrik

Damlandslagets utspel om höjda ersättningar för landslagsspel måste vara något av det mest korkade och missriktade som förekommit i den vägen.

Grundförutsättningen för SvFF:s landslagsverksamhet är att herrlandslaget drar in pengarna genom biljettförsäljning till hemmamatcherna samt, i förekommande fall, genom mästerskapsdeltagande. Dessa intäkter fördelas på de övriga landslagen, som i princip enbart står för utgifter.

Herrlandslaget har missat de två senaste VM-slutspelen. Uteblivna FIFA-pengar för VM-spel har under den perioden sammanfallit med bygget och driften av Friends Arena. Det är ingen hemlighet att SvFF:s ekonomiska ställning har försvagats avsevärt.

Då, mellan herrarnas båda avgörande VM-kvalmatcher mot Italien, väljer damlandslaget att bränna av en salva med bojkott av Fotbollsgalan och hot om kommande spelstrejk. Detta blev ett dominerande samtalsämne på första presskonferensen nere i Milano. Ordförande Karl-Erik Nilsson, generalsekreterare Håkan Sjöstrand och landslagschefen Lars Richt var inte roade av störningen.

Damlandslagets spelare vill ha mera pengar men sågar samtidigt i den gren man sitter på, ty ett VM-avancemang för herrarna skulle onekligen öppna för en gynnsammare behandling av deras krav. Anledningen bakom ska vara att mycket lite har hänt under ett års samtal med SvFF. Men vad väntar man sig nu?

06
november
2017

Att vara bäst räcker inte

Det går knappast att ifrågasätta Malmö FF:s sportsliga dominans i Allsvenskan. Årets seger var den femte sedan 2010 och klubben har så mycket pengar att det krävs ganska många lag från tabellens undre halva för att det ska väga jämnt.

Men jag dröjer gärna vid att MFF är det lag som är näst flitigast att dra på sig varningar. AFC Eskilstuna är värst med 69 för Malmös 62. Vänliga Norrköping har 38. Det tyder i mitt simpla sinne på att något inte står rätt till. Mästarna brukar av hävd vinna där för att man spelat bäst, inte för att man blivit avblåsta flest gånger (eller dragit flest motståndare i tröjan). Kanske är tränaren Magnus Pehrsson oförmögen att styra spelarna. En sak är säker: Att dominera Allsvenskan räcker inte långt.

Hammarby fortsätter toppa publikligan. Utöver det får man leta efter glädjeämnen kring Bajen. Det går sakta men säkert åt rätt håll (11–10–9 de senaste tre åren) men jag påpekar gärna att publiksiffrorna lika säkert går åt andra hållet (25 507/22 885/22 137).

Att IFK Göteborg och Elfsborg har gigantiska problem är däremot fullständigt klart för alla, t.o.m. de själva.

Man får aldrig vara nöjd. Man ska aldrig vara nöjd. Åtminstone inte när det handlar om fotboll.

30
oktober
2017

Fräs på ÖFK

Östersunds spel i Europa League har fått en oväntad effekt. Istället för att just nu gå på hörntänderna och skylla på ”för många matcher” har ÖFK skruvat upp sitt speltempo och förfaller för stunden vara fräschare än någonsin.

Anledningen är tränaren Graham Potters smarta matchning. Nyckelspelarna har regelbundet vilats från allsvenska matcher för att istället ladda i lugn och ro inför nästa Europa League-match. Det har resulterat i att truppens förstauppställning i höst har startat oftare i EL än i Allsvenskan. Man har långsamt vant sig vid ett betydligt högre tempo än det i Allsvenskan. Effekten var märkbar när laget i helgen tuggade i sig Elfsborg på en halvlek.

Minns gärna hur det såg ut för 12 år sedan, när Elfsborg flyttade in på nybyggda Borås Arena och samtidigt tog klivet över till konstgräs. De svartgula fick relativt snabbt till ett passningsspel av gammal sovjetisk karaktär (det kunde pågå nästan hur länge som helst utan att någon kom på idén att försöka göra mål). Elfsborg kom aldrig längre än så.

ÖFK håller bollen inom laget utan att förlora fokus på kärnverksamheten (=att göra mål). Drivet framåt är outtröttligt och försvarsspelet börjar direkt när bollen gått förlorad. Ibland kan fyra man jaga en stackars bollförare i offensivt straffområde. Hela paketet är riktigt bra men får mig samtidigt att undra varför ingen kommit på idén tidigare.

23
oktober
2017

Snask & Snusk

En av de sjavigaste ”affärerna” inom svensk fotboll är på väg att avslöjas. Det handlar om de bilder på könsorgan som Gunilla Axén, utvecklingschef på Svenska Fotbollförbundet mellan 2003 och 2010, för ca tio år sedan fick skickade till sin mobiltelefon.

Det tycks ha skett ungefär när de första kameramobilerna kom. Nya, dyra leksaker vars oändliga möjligheter måste utforskas. När detta skrivs (måndag eftermiddag) har ingen ännu namngivits. Det har däremot framkommit att det gäller spelare som inte längre var aktiva i landslaget när bilderna skickades.

Förre förbundsordföranden Lars-Åke Lagrell hävdar dock mer eller mindre att Axén ljuger. Han hänvisar dessutom till hierarkiska formaliteter. Axén tog upp problemet med dåvarande säkerhetschefen Anders Sigurdson, som ”inte hade någon position där han var rapporterande till mig”. Lagrell trasslar också in sig i ett förnekande av att han skulle ha haft synpunkter på Axéns sätt att klä sig (kjol) samt en antydan om att Axén skulle vara bitter på grund av utebliven befordran.

Sigurdson, som sett en av bilderna, rådde Axén att inte gå vidare, därför att de/dem som låg bakom var alltför kända och hon därmed skulle stå ensam. Kruxet för Axén är att hon sagt ”A”. Vi väntar nu på ”B”.

(Källor: Sportbladet och Expressen)

16
oktober
2017

Tji badkar för Bodström

Advokaten Thomas Bodström, för 30 år sedan högerback i AIK, blir inte Stockholms landshövding. Regeringen utsåg honom den 25 augusti och upphävde beslutet i lördags, den 14 oktober. Under tiden tilltog protesterna mot utnämningen, bland annat i form av en lista med namnunderskrifter från anställda på Pensionsmyndigheten.

Det som skaver är den f.d. justitieministerns (2000–06) styrelseplats i finansföretaget Allra, som just nu är föremål för en omfattande brottsutredning sedan företaget av allt att döma svindlat svenska pensionssparare på minst 150 miljoner (Tingsrätten har beslutat om kvarstad på 242 mkr). Bodström har stått för speakerrösten på en reklamfilm som hyllar företaget och har med sin underskrift godkänt en extra utdelning på 20 miljoner till ägarna. I denna styrelse har även Ebba Lindsö (f.d. Svenskt Näringsliv) och Meg Tivéus (f.d. Svenska Spel) figurerat.

Bodström är också engagerad inom fotbollen. I maj 2017 utsågs han till ordförande i FIFA Appeal Committee, en nämnd för överklaganden som närmast kan liknas vid en hovrätt med Cas som högre instans. Hur ska FIFA och dess president Gianni Infantino tolka Bodströms närhet till mångmiljonsvindel?

Hyresvärden slipper ur som helst att beakta Bodströms önskemål om badkar i Tessinska palatset.

09
oktober
2017

Hjärnforskare mäter boll

Torbjörn Vestberg, hjärnforskare på Karolinska Institutet, är mannen som inom en snar framtid kommer att revolutionera synen på fotboll. Det är faktiskt så att han redan är i full gång med den saken. Vestberg har utarbetat en metod att mäta spelsinne, alltså den egenskap som ligger bakom vissa spelares genialt beundransvärda lösningar på de problem som uppstår i stunden under pågående spel.

Han har hittills fått spelare som Barçastjärnorna Xavi och Iniesta att underkasta sig proceduren, liksom USA:s hela damlandslag. När förbundskaptenen tog del av testerna ändrades laguppställningen så att den bättre anpassades till spelarnas egenskaper.

Det handlar t.ex. om spelarnas förmåga att uppfatta och lösa problem. Och här talar vi om en tidsaspekt på 200 millisekunder. Så lång tid tar det att ”bläddra igenom” lagret av tidigare erfarenheter och fatta ett beslut. Han mäter också förmågan att söka nya lösningar om det första försöket misslyckas. Försöker spelaren på samma sätt igen eller blir det en ny variant?

Nu behöver han ett anslag på 200 000 kronor och fem elitklubbars spelartrupper för att kunna göra en bred studie. Vestberg suckar angående detta och konstaterar att ”japanerna är på väg förbi i det här avseendet”. Låt inte det ske. Se till så han får sina pengar!

02
oktober
2017

Tack och hej, leverpastej

Det artar sig till en proteinrik säsong för tränarätaren Bister. Sex man har fått kicken i Allsvenskan. Årets verkligt smaskiga smörgåspålägg förkroppsligas av Magnus Haglund och Jörgen Lennartsson, som båda vunnit SM-guld med Elfsborg (2006 respektive 2012) men som på senare tid lyckats få klockorna att stanna i Elfsborg respektive IFK Göteborg.

Haglund gjorde felet att återvända till sin gamla klubb efter tre år med Lillestrøm. Detta till priset av att han i sin nygamla roll som ärkepedant gjort sig omöjlig i Elfsborg. Lennartsson lyckades få de gulsvarta att tröttna redan 2013, året efter guldet. Han fick tidigare i år lämna IFK Göteborg som en konsekvens av den klubbens kroniska vanskötsel. Men hans återkommande raseriutbrott gjorde honom säkerligen till en belastning. Nu kan han lägga tid på att testa de yttersta prestandagränserna för sin smörgåsgrill.

Troligen har båda, oförmögna till förnyelse, nått vägs ände i sina tränarkarriärer och jag vill eftertryckligen råda ledare i andra klubbar att tänka efter länge innan man skriver kontrakt med någon av dem. Försök istället hitta yngre namn, någon som inte nödvändigtvis blivit ett med sin egen ängslan för att låta sina spelare anfalla. Men kom ihåg att Potter är tagen.

25
september
2017

Vad såg Nouri?

Flygvärdinnans ord måste ha yttrats i absolut fel ögonblick. Hon ville se att en mobiltelefon satts i ”flygläge”, ett säkerhetskrav och en åtgärd som alla passagerare tillmötesgår utan knot. Normalt sett. Men den här killen ville inte bli störd.

Han ville inte alls veta av någon flygsäkerhet. Han reagerade tvärt, så tvärt att flygvärdinnan efter samråd med kaptenen bestämde att han skulle lämna planet.

Det gäller alltså Östersunds FK:s lagkapten Brwa Nouri och lagets färd till Kalmar. ÖFK:s ordförande Daniel Kindberg reagerade också tvärt, men på ett mera berömvärt sätt. Han skrädde inte orden, kallade Nouris utbrott ”korkat”, och fick ganska snart denne att inse att han måste träda fram offentligt. Annars hade gissningarna om vem som ställt till scenen drabbat så gott som alla lagmedlemmar.

Nu undrar vi alla vad det var Nouri tittade på när hans marmeladklump låste sig. Ghoddos senaste mål? Livesändning från agenten? Nyheter från CNN? Äventyr i Mumindalen?

• Häcken har problem. Eller åtminstone han som tränar laget. Ingen verkar lyssna på honom längre. Sammanlagt 2–10 på två matcher mot medaljkonkurrenter gör att avgrunden öppnar sig. Sonny får nog damma av overallen.

17
september
2017

Tomten bor inte i Sundsvall

Jag vill låna pengar av banken, som kräver säkerhet. Någon sådan har jag inte. Men då kommer snilleblixten: Det är ju höst. Snart är vi inne i oktober och snart är det jul. Jag erbjuder mina julklappar som säkerhet. Den ansvarige banktjänstemannen skrattar så han skriker.

GIF Sundsvall, som de senaste åren tjänat mer pengar på spelarförsäljningar än någonsin tidigare, har inga pengar. GIF vill låna fem miljoner för att klara sig till nyår. Man har erbjudit kommunen säkerhet i form av det utbildningsbidrag (4,2% av transfersumman) som kommer den dag RB Leipzig säljer Emil Forsberg. Om RB Leipzig säljer Emil Forsberg. Det har man gjort utan att ens underrätta Forsberg om saken. Oförskämt är ett alldeles för milt ord för det.

Dock har RB Leipzig uppmärksammats på GIF:s kontoställning och därför erbjudit sig att flyga upp till Sundsvall och – gratis – spela en vänskapsmatch. Det är vänligt och kan vid fullsatt arena och ett biljettpris på 250 kr rakt över ge knappt 2 mkr.

GIF har slarvat bort intäkter på sponsorsidan, man har slarvat bort två värvade spanjorer (självförvållat papperstrassel), av någon anledning dragit på sig ökade lönekostnader och även budgeterat med spelarförsäljningar som inte blev av. Sistlidna sommar anlitade man två agenter för att försöka nasa bort spelare ur ett av seriens sämsta lag. Det gick ju inte. Skäms!

<<  1 2 3 4 [56 7 8 9  >>  

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39