19
augusti
2019

TV hot mot damerna?

Elitfotboll Dam (EFD) har sålt sändningsrätten för sin högsta serie. Två matcher per omgång kommer under de närmaste tre åren att visas i Mexiko. I en kanal som har 12 miljoner potentiella tittare. Ve dem om de, med tanke på sju timmars tidsskillnad, har annat för sig på morgnar och förmiddagar när matcherna visas.

Det handlar om tablåutfyllnad under dagtid och även om den professionella mexikanska damligan – där de 19 klubbarna är desamma som i herrarnas liga – ser en positiv publikutveckling (i ett fotbollstokigt land) så är åtminstone inte jag hundraprocentigt övertygad om att damallsvenskans spelkvalitet är det tyngsta argumentet bakom köpet.

EFD:s ekonomiska utbyte är försumbart och borde få de illa bevandrade individer som kräver lika lön förr herr- och damlandslag att nyktra till. Än så länge finns inga pengar att hämta för damerna.

En annan aspekt är att detta måste öppna för betting på svenska dammatcher (om det inte redan finns) och då hos företag som agerar utanför den svenska statens egid. Vi vet vad sådan vadslagning betytt för herrserierna under Allsvenskan. Vi vet också att matcher i U21-serierna kan vara helt styrda av nämnda företag. Anledningen till det är att dessa spelare – i likhet med damerna – agerar i en miljö där man egentligen inte kan försörja sig.

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39